Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών στην Ελλάδα

της Σίσσυς Βωβού

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών εμφανίστηκε με την πρώτη διεθνή της εκδήλωση το 2000, με ευρωπαϊκή εκδήλωση στις Βρυξέλλες και παγκόσμια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, έχοντας για τα προηγούμενα λίγα χρόνια δικτυωθεί με χιλιάδες οργανώσεις γυναικών και φεμινιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Η σύλληψη για την αναγκαιότητα και συγκρότησή της, έγινε μετά τη Σύνοδο του Πεκίνου για τις γυναίκες, που ήταν το 1995. Στόχος της ο αγώνας ενάντια στη βία κατά των γυναικών και ενάντια στη φτώχια των γυναικών. Αγωνίζεται ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό, και στοχεύει σε μια κοινωνία κοινωνικής δικαιοσύνης, με βάση αξίες τις οποίες επεξεργάζεται και για τις οποίες παλεύει. Ήδη έχει εκδώσει το 2005 την Παγκόσμια Χάρτα των Γυναικών για την Ανθρωπότητα, που είναι η βάση για τις δραστηριότητές μας.

Συμμετέχουν περισσότερες από 6000 συλλογικότητες στις δράσεις της και λιγότερες με συστηματική δικτύωση και με συντονιστικά ανά χώρα ή περιοχή, τα οποία ακολουθούν το γενικό πρόγραμμα που αποφασίζεται στις συνόδους ανά ήπειρο και διεθνώς. Από τότε μέχρι σήμερα, ομάδες και άτομα από την Ελλάδα συμμετέχουν συστηματικά, άλλοτε με μεγαλύτερο δυναμισμό άλλοτε με λιγότερο. Από την Ελλάδα μετέβησαν στις Βρυξέλλες το 2000, μετά από αρκετή προετοιμασία και συλλογική δουλειά, 35 γυναίκες, ενώ 7 προχώρησαν και στις εκδηλώσεις της Νέας Υόρκης. Ενδιαφέρον από την Ελλάδα για δικτύωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πορείας εκδηλώθηκε αρχικά από 18 συλλογικότητες, ενώ στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πολλές από αυτές διαλύθηκαν, πολλές νέες δημιουργήθηκαν και κάποιες είχαν μια συστηματική παρουσία.

Η ιδρυτική συνάντηση του ελληνικού Δικτύου της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών έγινε στην Αθήνα στις 10-11 Μαίου 2003, με συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών και πολύ ενθουσιασμό. Λίγους μήνες αργότερα εκδόθηκε και ένα βιβλιαράκι 110 σελίδων με όλες τις ομιλίες, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο και σήμερα και αρκετά αντίτυπα υπάρχουν για όποια ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί, στο αρχείο της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η συγκρότηση του διεθνούς αυτού δικτύου ήταν προάγγελος της δημιουργίας του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που συγκλήθηκε για πρώτη φορά στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το 2001, ενώ τον ίδιο χρόνο υπήρξε η μεγάλη κινητοποίηση της Γένοβας ενάντια στη σύνοδο των G8 (των οκτώ πιο «ανεπτυγμένων» χωρών του πλανήτη) και το 2002 συγκλήθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ συνέρχεται αδιαλείπτως από το 2001 και μετά, με τελευταίο σταθμό το 2013 στην Τυνησία. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ είχε μια πτώση μετά το 2008, με τελευταία σύνοδο στην Ιστανμπούλ το 2010. Φέτος υπήρξε μια πρωτοβουλία ανασύστασης της διεθνιστικής δικτύωσης των κινημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη διοργάνωση της Εναλλακτικής Συνόδου των Κοινωνικών Κινημάτων (Alter Summit) στην Αθήνα στις 7-8 Ιουνίου, που, όπως έχουμε διακηρύξει, δεν αποτελεί επανάληψη του Κοινωνικού Φόρουμ αλλά μια νέα πνοή του ευρωπαϊκού συντονισμού των κινημάτων. Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών είχε τη συστηματική και σημαντική παρουσία της στο Alter Summit.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών συμμετείχε στα τρία ιδρυτικά γεγονότα της αρχής της 10ετίας του 2000, που αναφέρονται παραπάνω, με γυναίκες από πολλές χώρες και όλες τις ηπείρους, δίνοντας τη φεμινιστική διάσταση στον παγκόσμιο και ανά ήπειρο αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Είχε πάντα εκπροσώπους της στα διεθνή όργανα λήψης αποφάσεων ή συντονισμού των δράσεων και θεωρούμε ότι ο διεθνιστικός αγώνας έχει μπολιαστεί από πολλές ιδέες που παράγονται από τις φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και την Παγκόσμια Πορεία.

Επιστρέφοντας στη συμμετοχή των οργανώσεων-ομάδων από Ελλάδα, να πούμε ότι η παρουσία και η δράση μας σε όλα τα μέτωπα ήταν συστηματική όλα αυτά τα χρόνια, και πολύ πλούσια, παρά τις μικρές δυνάμεις του γυναικείου κινήματος. Τελευταίος σταθμός της μεγάλης κινητοποίησής μας ήταν το 2010, κατά το Φόρουμ της Ιστανμπούλ, όπου είχαμε το λεωφορείο των γυναικών από Ελλάδα και Βαλκάνια και μεταβήκαμε εκεί μαζικά αλλά και διοργανώνοντας δράσεις «στο δρόμο», σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια και άλλες μικρότερες πόλεις.

Έκτοτε, και με την αποδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, η αναφορά μας στην Παγκόσμια Πορεία ήταν λιγότερο συχνή, αλλά και είχε αποδυναμωθεί η συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές συνόδους, λόγω των τεράστιων προβλημάτων και καταιγιστικών αλλαγών που επέφερε ο μνημονιακός κατήφορος, τα οποία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία τρεισήμισυ χρόνια.

Πολλές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις συμμετείχαν συστηματικά ή στήριξαν κατά τους τελευταίους 8 μήνες τις προσπάθειες αναβίωσης της διεθνιστικής μας δράσης, με τη συμμετοχή στη Φλωρεντία και την προετοιμασία και συμμετοχή στο Alter Summit αλλά και την διοργάνωση της συνέλευσης των γυναικών στις 6 Ιουνίου, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία. Οι οργανώσεις που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια ήταν: Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ΔΙΟΤΙΜΑ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, και το τμήμα Φύλου των Νέων ΣΥΡΙΖΑ (πολιτικά κόμματα ως τέτοια δεν μπορούν να συμμετέχουν, με βάση τις κοινές αποφάσεις, αλλά καλούνται να στηρίξουν). Στήριξε η ομάδα για τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα και η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας.

Αποφασιστική ήταν επίσης η στήριξη από το Φύλο Συκής, που ασχολήθηκε συστηματικά με αρθρογραφία, ενημέρωση και παρουσίαση των εκδηλώσεων.

Η συμμετοχή μας στο Παγκόσμια Συνέδριο της ΠΠΓ, για πρώτη φορά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, είναι προϊόν και των τελευταίων μας δράσεων αλλά επίσης σηματοδοτεί την επανασύνδεση του ελληνικού δικτύου με την Παγκόσμια Πορεία, σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, ή έστω στο μέτρο των δυνατοτήτων που μας επιτρέπει η σημερινή εποχή.

Η συνέχεια, στην εκδήλωση που θα οργανωθεί με την επιστροφή της εκπροσώπου μας από τη Βραζιλία, και θα ανακοινωθεί όπως πάντα στο Φύλο Συκής.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.poreiagynaikon.gr , www.marchemondiale.org