Παναγιώτης Βήχος: Πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του τράφικινγκ

της Σίσσυς Βωβού

Στις 3/12/13 χάσαμε έναν καλό φίλο, έναν ακούραστο αγωνιστή εναντίον του τράφικινγκ, έναν καλλιτέχνη της μουσικής, ο οποίος συμμετείχε σε κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες σε όλη του τη ζωή, από νέο παιδί μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, παρά την βαριά αρρώστια του.

Ήταν ο ιδρυτής της ιστοσελίδας http://politiko-kafeneio.gr , στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία ήταν δυναμική και πολύτιμη για την πολιτική, κοινωνική και καλλιτεχνική της ενημέρωση και είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

Θα περιοριστούμε στη δική μας γνωριμία, μιας και για τη γενικότερη συμβολή του στους κοινωνικούς αγώνες γράφονται αυτές τις ημέρες πολλά.

Ο Παναγιώτης και η συντρόφισσα της ζωής του Νανά, κατήγγειλαν στις αρχές κύκλωμα τράφικινγκ στην Σαντορίνη το 1998. Ο Παναγιώτης βρέθηκε στο νησί για να παίζει μουσική σε νυχτερινό κέντρο. Στο ίδιο κέντρο υπήρχαν αλλοδαπές γυναίκες καταναγκασμένες στην πορνεία. Την εποχή εκείνη το τράφικινγκ ήταν στο απόγειό του, νόμος δεν υπήρχε ακόμα (ψηφίστηκε το 2002), κυριαρχούσε η πλήρης ασυδοσία των μαστροπών και οι εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες σε όλη τη χώρα είχαν βρει έναν καινούριο τρόπο «διασκέδασης». Την καταγγελία έκανε ο Παναγιώτης, ενώ μάρτυρας ήταν η συντρόφισσά του. Ένας από τα καταγγελόμενα πρόσωπα ήταν ο αστυνομικός διοικητής Σαντορίνης. Στις πολύχρονες δίκες που ακολούθησαν, με αναβολές και αρνησιδικίες, αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για μαστροπία και κάποιοι πελάτες, επίσης αθωώθηκε ο αστυνομικός διοικητής του νησιού. Στη συνέχεια ο διοικητής έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία τελεσιδίκησε το 2004, όπου ο κατήγορος δεν προσήλθε στο δικαστήριο, και ο Βήχος αθωώθηκε. Τελείωσε τότε ο μαραθώνιος του Βήχου; Δυστυχώς όχι. Υπήρξαν πολλές και επανειλημμένες εκδικητικές διώξεις εναντίον του από αστυνομικές υπηρεσίες, με την τελική του αθώωση να έρχεται το 2011, δηλαδή μετά από 13 ολόκληρα χρόνια και αφού είχε βγει καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ελλάδας το 2010 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι φεμινιστικές ομάδες και οργανώσεις ήμασταν στο πλευρό του από τη δεύτερη δίκη, όταν δηλαδή ενημερωθήκαμε, στη Σύρο και στην Αθήνα, και μέχρι το τέλος της περιπέτειάς του.

Παραθέτουμε παρακάτω ένα συνοπτικό και συνολικό άρθρο που δημοσιεύσαμε το 2010, όταν επίκειτο η τελευταία του δίωξη στο Εφετείο, και στη συνέχεια συμπληρωματικά στοιχεία.

Πριν από αυτό, παραθέτουμε την τότε δήλωση του ιδίου:

«Με κυνηγούν γιατί είμαι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ και θα παραμείνω μέχρι να πεθάνω. Γιατί θα τους πολεμάω μέχρι να βγει η ψυχή μου. Με κυνηγούν ακριβώς γιατί δε τους μοιάζω, δεν ενσωματώθηκα στο βρώμικο σύστημά τους, δεν πλούτισα (ενώ θα μπορούσα) εκμεταλλευόμενος ευκαιρίες αλλά σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου και της ηθικής μου.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πώς θα με τρομάξουν. Αντίθετα με έχουν εξαγριώσει και θυμώσει όσο δεν γίνεται. Οι πόρνοι της εξουσίας (πολιτικής, δικαστικής και αστυνομικής) δε μπορούν να με βρωμίσουν με την αντάξιά τους κατηγορία για πορνογραφία ανηλίκων! Το ακούτε; Πορνογραφία ανηλίκων και ποιος ξέρει τι άλλο αφού μου έχουν φορτώσει όλο τον ποινικό κώδικα περί κακουργημάτων».

 

Περισσότερα

http://politiko-kafeneio.gr/Forum/viewtopic.php?p=231081#231081

 

Νέα δίωξη κατά του Παναγιώτη Βήχου

Σε νέα δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Βήχου προχώρησε ο Εισαγγελέας Εφετών. Οι κατηγορίες συνδέονται με τη σκευωρία που εξυφάνθηκε εναντίον του, μετά την καταγγελία του ιδίου και της Αθηνάς Βήχου για κυκλώματα σωματεμπορίας και καταναγκαστικής πορνείας στο νησί της Σαντορίνης το 1998, και τον μακρόχρονο δικαστικό μαραθώνιο που ακολούθησε.

Η δίωξη είναι για κακουργηματικές πράξεις, που «προκύπτουν» από το σκληρό δίσκο που του κατασχέθηκε από αστυνομικούς υπαλλήλους το 2002, και ο οποίος ποτέ δεν επιστράφηκε. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η δίωξή του αποτελεί συνέχιση της σκευωρίας, ενώ ο συμπαραστάτης του γνώστης των Η/Υ, Πατέλης Δημήτρης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, καταγγέλλει με επιστολή του στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, την «τεχνική ευκολία αμέσου ή εξ αποστάσεως παρεισφρήσεως και κατασκευής ποικιλόμορφων στοιχείων» ακόμα και από μετρίων ικανοτήτων χάκερ.

Σε σύσκεψη ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει στην πολύχρονη αλληλεγγύη προς το πρόσωπό του με στόχο την καταπολέμηση του τράφικινγκ των αλλοδαπών γυναικών αλλά και των διώξεων των ανθρώπων που τολμούν να το καταγγείλουν, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση του θέματος και η κυκλοφορία κειμένου για συλλογή υπογραφών, στο οποίο απαιτείται η παύση κάθε δίωξης εναντίον του.

Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις παρακολούθησαν το δικαστικό μαραθώνιο και εξέφρασαν ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη τους στο πρόσωπο του Παναγιώτη και της Αθηνάς Βήχου, που όχι μόνο είχαν την τόλμη να καταγγείλουν κυκλώματα που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια στη Σαντορίνη, αλλά επίσης είχαν την τόλμη και την αντοχή να συνεχίσουν αταλάντευτα μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την υπόθεση Σαντορίνης, με μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος καθώς και, το σημαντικότερο, εν μέσω των επιχειρήσεων σπίλωσης του Παναγιώτη Βήχου.

Δυστυχώς όλη αυτή η καταγγελία είχε ως αποτέλεσμα ΚΑΝΕΝΑΣ και ΚΑΜΙΑ να καταδικασθεί. Οι δίκες και οι αναβολές συνεχίστηκαν έως το 2004, λόγω της παραπομπής του Παν. Βήχου για συκοφαντική δυσφήμιση από τον αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος βρισκόταν στη λίστα των καταγγελλομένων προσώπων. Ο αστυνομικός αθωώθηκε, όπως εξάλλου έχουν αθωωθεί και όλοι οι αστυνομικοί που κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί για συνέργεια στο τράφικινγκ. Κι αυτό, παρότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2000 είχε αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη εμπλοκή αστυνομικών στο κακούργημα της καταναγκαστικής πορνείας και της διαφθοράς γενικότερα, που την υπολόγιζε στο 25% του σώματος, παρότι  δημιουργήθηκε γι’ αυτό το λόγο το Σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την πάταξη αυτού του φαινομένου, παρότι ψηφίστηκε ο νόμος του 2002 για τη διεθνική σωματεμπορία. Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο, οι αστυνομικοί που έχουν καταγγελθεί και παραπεμφθεί δεν έχουν καταδικαστεί εκτός από κάποιες σποραδικές πειθαρχικές ποινές.

Δεδομένο λοιπόν, ότι ο πρώτος που κατάγγειλε δημοσίως και δια του τύπου την ύπαρξη ολόκληρου κυκλώματος τράφικινγ (της Σαντορίνης συγκεκριμένα), την εποχή που βοούσε όλη η Ελλάδα και βλέπαμε ταμπέλες έξω από «στριπτιζάδικα» και «μασατζίδικα» που έλεγαν «ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΝΕΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ» και άλλα τέτοια, αυτός ο άνθρωπος πληρώνει ακριβά την καταγγελία του ακόμα και 12 χρόνια μετά.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις είχαν δηλώσει μετά την τελευταία αθώωσή του, το 2008, ότι σε κάθε άλλη απόπειρα δίωξής του στο μέλλον βρεθούν συμπαραστάτιδες.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση:

http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=9099

 

Η θλιβερή αγγελία από το Πολiτικό Καφενείο, χθες:

Ο Παναγιώτης Βήχος στάθηκε υπόδειγμα αγωνιστή σε ολόκληρη τη ζωή του. Ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και αφιέρωσε ολόκληρη της ζωή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος. Ως δημιουργός του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ συνέβαλε στην ενημέρωση και τη συζήτηση στις γραμμές του κινήματος. Δε δίστασε να έρθει σε ρίψη με το κατεστημένο. Πλήρωσε τον αγώνα του ενάντια στο τράφικινγκ και την υπεράσπιση των γυναικών με την υγεία του αφού πρώτα γνώρισε το σκληρό εκδικητικό πρόσωπου του κράτους που τον κατεδίωξε και δε του συγχώρεσε ποτέ τη στάση που κράτησε. Μέχρι το τέλος της ζωής του αρθρογραφούσε και πάλευε για μια καλύτερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Πορεία Αριστερή

3 Δεκέμβρη 2013

_________________

Η Πορεία Αριστερή δημιουργήθηκε το 2002 και δρα στα ΑΕΙ Ηρακλείου, Πάτρας, Αθήνας.

Όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΕΔΑ, βγήκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημερινή ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Βήχου. Η σχετική προσφυγή με αριθμό Νο. 34692/08 υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το άρθρο 6.1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη μέσα σε λογική προθεσμία) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) γιατί η μια ποινική διαδικασία σε βάρος του Παναγιώτη Βήχου κράτησε πέντε χρόνια ενώ η άλλη εκκρεμεί επί οκτώ χρόνια στο στάδιο της προδικασίας. Η Ελλάδα παραβίασε επίσης το Άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ γιατί δεν υπάρχει στο εσωτερικό δίκαιο ένδικο μέσο για να προσφύγει το κάθε θιγόμενο άτομο από την παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη μέσα σε λογική προθεσμία που προβλέπεται από το Άρθρο 6.1 της ΕΣΔΑ. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6.500 ευρώ στον Παναγιώτη Βήχο για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ στο ΕΠΣΕ για έξοδα προσφυγής στο ΕΔΔΑ. Η απόφαση είναι διαθέσιμη μόνο στα γαλλικά Ευρωκαταδίκη Ελλάδας για παραβίαση δικαιώματος για δίκαιη δίκη του Παναγιώτη Βήχου

 

Η μεγάλη ταλαιπωρία του Παναγιώτη Βήχου με όλο αυτό τον δικαστικό μαραθώνιο και προπαντός τις εξευτελιστικές κατηγορίες εναντίον του, είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Εμείς πάντως θα τον θυμόμαστε και η ιστορία των αγώνων για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα, θα αναφέρει το όνομά του με χρυσά γράμματα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο 5 Δεκεμβρίου 2013 από το νεκροταφείο της Καλλιθέας, στις 2.30 μ.μ.