Άνανδρη επίθεση φασιστών κατά δημοσιογράφων

της Σίσσυς Βωβού

Ποιος είναι πιο άνδρας; Ιδού η απορία. Ο δημοσιογράφος που καλύπτει την εκδήλωση της «Χρυσής Αυγής» ή η Χρυσή Αυγή;

Μαθαίνουμε λοιπόν από ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ της 10-12-13, του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, που είναι ένα σωματείο μορφωμένων ανθρώπων, που έχουν στο καταστατικό τους την πρόνοια ότι σέβονται την ισότητα των δύο φύλων και δεν υποτιμούν τις γυναίκες επειδή είναι γυναίκες, ότι «Αυτή τη φορά θύμα των Χρυσαυγιτών ήταν ο δημοσιογράφος του ‘STAR’ Παναγιώτης Μπούσιος, ο οποίος χτυπήθηκε άνανδρα και αναίτια». Χτυπήθηκε ο δημοσιογράφος επειδή κάλυπτε την εκδήλωσή τους, αλλά χτυπήθηκε άνανδρα. Κάτι που είναι άνανδρο, που έχει δηλαδή το στερητικό «α», σημαίνει ότι δεν ταιριάζει σε άνδρες, και φανταζόμαστε ότι ταιριάζει σε γυναίκες. Αλλιώς γιατί θα ήταν «άνανδρο»;

Άρα, οι Χρυσαυγίτες δεν είναι καλοί άνδρες αφού κάνουν «άνανδρες επιθέσεις», δηλαδή είναι γυναίκες. Μόνο σε γυναίκες θα ταίριαζε μια τέτοια επίθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Και όπως ξέρουμε, οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα, γι’ αυτό καθένας φροντίζει να μην είναι σαν αυτές.

Μα είναι δυνατόν οι Χρυσαυγίτες να είναι γυναίκες; Φοβερός ψόγος. Και όμως, η ΕΣΗΕΑ τους κατηγορεί γι’ αυτό.

Τώρα οι Χρυσαυγίτες θα υπερθεματίσουν ότι είναι μπρατσαράδες, επιθετικοί, γυμνασμένοι, έχουν δηλαδή όλα τα «προσόντα» του άνδρα, άρα πώς είναι δυνατόν να τους κατηγορεί κάποιος για «ανανδρία»;

Και στη συνέχεια η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να αποδείξει ότι οι Χρυσαυγίτες δεν είναι καλοί και σωστοί άνδρες, ενώ οι δημοσιογράφοι που επλήγησαν είναι.

Έτσι, υιοθετώντας τον άλογο «Λόγο» της Χρυσής Αυγής, η ΕΣΗΕΑ την αντιγράφει. Γιατί οι Χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι που λένε καθαρά ότι δεν πιστεύουν στην ισότητα των δύο φύλων και ότι ο φεμινισμός είναι η καταστροφή των γυναικών και της κοινωνίας. Ενώ η ΕΣΗΕΑ λέει στο καταστατικό της ότι βασίζεται στην ισότητα των δύο φύλων, αλλά όταν κάποιος δέχεται επίθεση, αφού την επίθεση την καταγγέλλει ως άδικη, άρα την χαρακτηρίζει και ως άνανδρη.

Κι εμείς που είμαστε αντίθετες στο φασισμό, και που πιστεύουμε ότι η άνοδος του φασισμού είναι μεγάλο πλήγμα για τα γυναικεία δικαιώματα, ακούμε την ΕΣΗΕΑ να υπερθεματίζει για το ποιος είναι πιο άνδρας και ποιος λιγότερο, δηλαδή για το ποιος προσομοιάζει με γυναίκα περισσότερο ή λιγότερο.

Η ΕΣΗΕΑ δεν θα ζητήσει αύριο συγνώμη από τις γυναίκες για την υποτιμητική αυτή αναφορά, όταν της στείλουμε τη διαμαρτυρία μας, αντίθετα θα μας πει ότι εδώ εμείς πληττόμαστε από το φασισμό κι εσείς ενδιαφέρεστε για την πολιτική ορθότητα;

Κι εμείς θα της απαντήσουμε, ότι αυτού του είδους η υιοθέτηση της Χρυσαυγίτικης λογικής και των χρυσαυγίτικων αξιών, που θεωρούν ότι υπάρχει ανδρική κυριαρχία, απλώς στρώνει το δρόμο για τη Χρυσή Αυγή και για κάθε φασιστικό φαινόμενο. Γιατί, δυστυχώς, η πατριαρχία είναι βαθύτερη και διαχρονικότερη του φασισμού, και τον λόγο περί ισότητας των δύο φύλων τον χρησιμοποιούν κάποιοι μόνο όταν θέλουν να υποστηρίξουν πολιτικές επιλογές τους, μόνο όταν οι γυναίκες που πλήττονται από τον πατριαρχικό λόγο είναι της αρεσκείας τους.

Αντίθετα, εμείς θεωρούμε την ισότητα των δύο φύλων και τα γυναικεία δικαιώματα ως αυταξία, και στηλιτεύουμε την υπονόμευσή τους απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και δυστυχώς, με αυτή την ανακοίνωση, η ΕΣΗΕΑ παραβιάζει το ίδιο το καταστατικό της, και υιοθετεί τον πατριαρχικό λόγο.

Αλήθεια, οι γυναίκες μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν προσβάλλονται από τέτοιες ανακοινώσεις;