Η Ευρωπαία Επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράφει την Κοινή Διακήρυξη για την δημοκρατία της ισότητας

της Σίσσυς Βωβού

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών πραγματοποιεί μια καμπάνια για την ισότητα στην εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στους θεσμούς, υπό τον τίτλο Κοινή Διακήρυξη για την καμπάνια 50/50.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι αναμενόμενο από αυτή την οργάνωση, είναι ουδέτερος. Παρ’ όλα αυτά, το αίτημα της ισότητας στην εκπροσώπηση είναι σημαντικό για τις γυναίκες, που ενώ έχουμε κατακτήσει εδώ και πολλές δεκαετίες το δικαίωμα του εκλέγειν, παραμένει επί της ουσίας ελλειμματικό το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, λόγω των μηχανισμών της ανδρικής εξουσίας, των νοοτροπιών που διέπουν την κοινωνία και άλλων παραγόντων.

Αναφέρουν στην ιστοσελίδα ως σημαντικό γεγονός ότι η Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, υπεύθυνη για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την ανταπόκριση σε κρίσεις υπέγραψε την κοινή διακήρυξη και εξέφρασε την υποστήριξή της στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών: την ίση εκπροσώπηση γυναικών από διαφορετικές προελεύσεις, σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αναφέρεται ότι «Δεν υπάρχει σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία χωρίς την Ισότητα των φύλων», ενώ υποστηρίζεται από μια διακομματική συμμαχία  πολλών ευρωβουλευτών/ευρωβουλευτριών, και σκοπεύει να αυξήσει την εγρήγορση για εο έλλειμμα της ίσης εκπροσώπησης στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για να αυξήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στις επερχόμενες εκλογές.

Τα αιτήματα της καμπάνιας:

Κάνουμε από κοινού έκκληση προς όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, άτομα και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για την προώθηση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, να υποστηρίξουν αυτή την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στη λήψη των αποφάσεων και την ισότητα των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα, και να διαπερνά τόσο τις χώρες όσο και τα πολιτικά κόμματα.

  • Κάθε Κράτος Μέλος να επιλέξει ως υποψηφίους μια γυναίκα και έναν άνδρα για το κολλέγιο των επιτρόπων και για όλες τις υψηλές θέσεις στους θεσμούς της ΕΕ.
  • Τα κράτη-μέλη και το Συμβούλιο της ΕΕ να προωθήσουν και να διασφαλίσουν την ισότητα του φύλου στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις ανώτερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να επιλέξουν μια γυναίκα και άναν άνδρα υποψηφίους για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων στην επιλογή των προέδρων μέσα στις επιτροπές, καθώς και στην συγκρότηση των Επιτροπών.
  • Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να προωθήσουν και να διασφαλίσουν την εκπροσώπηση του φύλου στα δικά τους σώματα λήψης αποφάσεων και να προωθήσουν γυναίκες υποψηφίους για τις θέσεις λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Τα εθνικά πολιτικά κόμματα να συντάσσουν τις εκλογικές τους λίστες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα φύλου στα άτομα που θα εκλεγούν στις ευρωεκλογές του 2014.
  • Το Συμβούλιο της Ευρώπης να θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την συμμετοχή γυναικών στα κέντρα αποφάσεών του.
Περισσότερα εδώ