Διακήρυξη των Αγροτισσών του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού της Via Campesina για την 8η Μάρτη

Διακήρυξη των Αγροτισσών του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού της Via Campesina για την 8η Μάρτη 2014

Evenstad, 6 Μαρτίου 2014

 Μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, το 2014, που έχει ανακηρυχθεί ως το έτος της οικογενειακής γεωργίας από τα Ηνωμένα Έθνη, οι γυναίκες των οργανώσεων-μελών του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού της Via Campesina έχουμε συγκεντρωθεί στο Evenstad (Νορβηγία) για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Θέλουμε να δηλώσουμε τη σταθερή δέσμευσή μας για το δικαίωμα σε υγιεινά, επαρκή και καλής ποιότητας τρόφιμα για όλους τους πολίτες, στα πλαίσια ενός αγρο-οικολογικού και κοινωνικού τρόπου παραγωγής και διανομής.

Θέλουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των αγροτών για την ισότιμη συμμετοχή σε αυτόν τον τρόπο παραγωγής, τη νομική αναγνώριση τους ως παραγωγών τροφίμων, την πρόσβαση στη γη, τους σπόρους και τα υπόλοιπα μέσα.

Χιλιάδες αγρότισσες σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εργαζόμαστε σε μικρής κλίμακας αγροτικά έργα, τα οποία αποτελούν τη βάση πλούσιων και ποικιλόμορφων συστημάτων τροφίμων. Είμαστε ιστορικά οι θεματοφύλακες της γνώσης και της βιοποικιλότητας, και θα εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της γης και τη ζωντάνια της υπαίθρου.

Με αυτόν τον τρόπο καταδικάζουμε τις επιθέσεις ενάντια στις αγροτικές κοινότητες, και ιδιαίτερα ενάντια στις γυναίκες εκ μέρους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που απορρέουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, όπως αυτή που τελεί υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η αιτία της αναγκαστικής μετανάστευσης, ακόμη και πολυάριθμων θανάτων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτές τις καταστάσεις της φτώχειας.

Ένα άλλο μοντέλο παραγωγής τροφίμων, στα πλαίσια της Κυριαρχίας της Τροφής είναι απαραίτητο, για μια ριζοσπαστική κοινωνική μεταμόρφωση, σε μια διαδικασία στην οποία αξίες, όπως η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερισχύουν των συμφερόντων του κεφαλαίου, και των καπιταλιστικών και πατριαρχικών πολιτικών.

Με πιο απλά λόγια, μια πιο δίκαιη Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι γυναίκες συμμετέχουν σε χώρους λήψης αποφάσεων.

Θα θέλαμε επίσης να καταδικάσουμε όλες τις μορφές πολιτικών των διακρίσεων και ιδιαίτερα θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στις γυναίκες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που κινητοποιούνται για την υπεράσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, τελικά για εμάς τις γυναίκες, για να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το σώμα μας και τη ζωή μας.

Αυτή την 8η Μάρτη ας υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας ως γυναίκες και αγρότισσες στο δρόμο.

μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα