«Γυναίκες στα Μαύρα» Μαδρίτης: όχι στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Όχι στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας!!!

“…Ως γυναίκα, δεν έχω πατρίδα. Ως γυναίκα, η πατρίδα μου είναι όλος ο κόσμος»

Βιρτζίνια Γουλφ

Τη χρονιά που έχουμε την επέτειο των 100 χρόνων από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για μια φορά ακόμα ο πόλεμος βρίσκεται στο κεφαλόσκαλο της Ευρώπης, όπως και είκοσι χρόνια πριν στη Γιουρκοσλαβία.

Η Ουκρανία έχει την ατυχία να βρίσκεται σε μια τοποθεσία ουσιωδώς στρατηγική για τη Ρωσία και τη Δύση, και βλέπουμε τους πολίτες της να σφαγιάζονται ανελέητα για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των διάφορων κυβερνήσεων και του κερδών που γεννούν οι αγωγοί αερίου κατά μήκος της Ουκρανίας, που προμηθεύουν την Ευρώπη με ρωσικό αέριο.

Ανησυχούμε επίσης με την άνοδο του φασισμού. Η εθνικιστική και μιλιταριστική ρητορική που εκπέμπεται από την ρωσική κυβέρνηση καθώς και από ορισμένους τομείς της Ουκρανίας και της Κριμαίας, είναι ενάντια στο λαό. Ο Πούτιν θέλει να ανοικοδομήσει την εικόνα μιας πανίσχυρης Ρωσίας, κάνοντας καθαρή την εξουσία του πάνω στις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Χρησιμοποιεί τις διαφορετικές προελεύσεις των λαών ως σύμβολα διχασμού και σύγκρουσης, ή για να τις ανακηρύξει ως περιουσία της Μεγάλης Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να προστατεύσει τα συμφέροντά της χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συνέπειες για τον ουκρανικό λαό. Η δομή της εξουσίας της Ουκρανίας ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση του στάτους της παρά για την ευημερία του λαού.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία μάθησης ώστε οι διαφορετικές ταυτότητες να μην γίνονται πηγή έντασης αλλά αμοιβαίου εμπλουτισμού, ενδιαφερόμενες γι’ αυτά που τις ενώνουν, ώστε να προοδεύσουν κάνοντας οικουμενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα γυναικεία δικαιώματα.

Οι γυναίκες στα Μαύρα ενάντια στον Πόλεμο, στη Μαδρίτη:

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το κίνημα ειρήνης της Ρωσίας και της Ουκρανίας και με όλο τον κόσμο που αντιτίθεται στον πόλεμο με μη βίαια μέσα.

Πιστεύουμε ότι κανένας στρατός δεν υπερασπίζεται την ειρήνη και ότι η λιποταξία των στρατιωτών τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, αποτελούν την εναλλακτική λύση για τον πόλεμο.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί τους λιποτάκτες.

Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσουν προτεραιότητα στο συμφέρον των άμαχων πολιτών, αντί για τα δικά τους συμφέροντα και να συνεργαστούν με αλτρουιστικό τρόπο ώστε η Ουκρανία να σωθεί από τη σημερινή κρίση.

Ζητούμε από τη ρωσική κυβέρνηση να αποκηρύξει την εισβολή στην Ουκρανία και να σταματήσει την τυραννία του Πούτιν

Ζητούμε από την κυβέρνηση της Ισπανίας να λάβει σαφή θέση ενάντια στον πόλεμο και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η μετατροπή της σύγκρουσης σε πραγματικό πόλεμο.

Ας εξαλείψουμε τον πόλεμο από την ιστορία και από της ζωές μας.

*Οι «Γυναίκες στα Μαύρα» της Μαδρίτης, καλούν σε δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου

μετάφραση: Σίσσυ Βωβού