Στηρίζουμε την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ – ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα

Το να μπορείς να αποφασίζεις για την υγεία σου, το σώμα σου και την σεξουαλική ζωή σου είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κι όμως, πολλά άτομα σε όλον τον κόσμο διώκονται για τις επιλογές τους αυτές – ή δεν μπορούν καν να επιλέξουν!

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο «ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ – ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» («Μy Body My Rights») με στόχο τον τερματισμό του ελέγχου και της ποινικοποίησης της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς.

Στηρίζουμε ολόθερμα την καμπάνια αυτή και απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στην παράνομη εφαρμογή νόμων που ελέγχουν, αστυνομεύουν και ποινικοποιούν την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή. Απαιτούμε να σταματήσουν τις διακρίσεις τόσο στη νομοθεσία όσο και στη πρακτική που έχουν ως αποτέλεσμα παραβιάσεις των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα αποτελούν παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα – ανήκουν στον καθένα μας, ανεξάρτητα από την σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα, τις επιλογές αναπαραγωγής, το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τη διαμόρφωση των προσωπικών σχέσεων.

Όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ότι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι:

  • Σεβαστά: να μην τα παραβιάζουν ή να μην αναφέρονται στον τρόπο που αυτά ασκούνται από το κάθε άτομο.
  • Προστατευμένα: οι μη κρατικοί φορείς να μην εμποδίζουν τα άτομα στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.
  • Πραγματοποιήσιμα: να παρέχουν σε κάθε άτομο τις υπηρεσίες και τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ασκήσει τα δικαιώματά του αυτά.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Τα κράτη, ταυτόχρονα άμεσα και έμμεσα, προσπαθούν να ελέγξουν την σεξουαλικότητα, την εκδήλωση της ταυτότητας φύλου και την αναπαραγωγή, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες τους, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών μεθόδων, για να επιβάλλουν κοινωνικά διαμορφωμένους κανόνες και ρόλους βασισμένους σε στερεότυπα ως προς το φύλο. Συχνά επικαλούνται την παράδοση, τη θρησκεία και το έθιμο για να δικαιολογήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα προκατειλημμένες συμπεριφορές προκαλούν τέτοιου είδους παραβιάσεις.

Τέτοιου είδους ενέργειες ή αδράνειες των κρατών συνιστούν παραβιάσεις των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, της αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, της σωματικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων που θεμελιώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών. Η Σύμβαση αυτή, μεταξύ άλλων, ζητά από τα κράτη ρητά να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις και τις εθιμικές ή κάθε άλλου τύπου συνήθειες που βασίζονται σε αντιλήψεις κατωτερότητας/ανωτερότητας ή σε στερεότυπα ως προς το φύλο.

Η εκστρατεία «Μy Body My Rights» της Διεθνούς Αμνηστίας επιδιώκει να διασφαλίσει την ελευθερία κάθε ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα και συνειδητά για την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή και να ασκεί τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά του δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις, καταναγκασμό και βία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τα κράτη ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να σταματήσουν τον έλεγχο και την ποινικοποίηση της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής, να παράσχουν σχετική εκπαίδευση, πληροφόρηση και υπηρεσίες, να εξαλείψουν τις διακρίσεις και να ενθαρρύνουν τα άτομα να διεκδικούν και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Είναι το σώμα σου! Μάθε και διεκδίκησε τα δικαιώματά σου!