Διεθνή Βραβεία γυναικών: το 1ο στην Ιρανή Μαθηματικό το 2ο σε τρεις ελληνίδες ψυχολόγους

 

Γυναίκα κερδίζει το διεθνές βραβείο Μαθηματικών

Η ιρανή μαθηματικός, Μαριάμ Μιρζαχανί περνά στην ιστορία των επιστημών. Η βράβευσή της δίνει οριστικό τέλος στο επίμονο ερώτημα: γιατί καμία γυναίκα δεν έχει κερδίσει το Φιλντς;» λέει η πρόεδρος της Διεθνούς Μαθηματικής Εταιρείας Ινγκριντ Ντομπεσίς.

Το βραβείο “Φιλντς” όπως ενημερωθήκαμε χθες από τον ημερήσιο τύπο όλες/οι, είναι ένα βραβείο που θεωρείται αντίστοιχο με τα Νομπέλ στον επιστημονικό τομέα των Μαθηματικών και αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία από την καθιέρωση του το 1936, που απονεμήθηκε σε γυναίκα. Η βραβευθείσα, μοιράζεται το έπαθλο με τρεις ακόμη συναδέλφους της. Η απόφαση χαιρετίστηκε από την παγκόσμια μαθηματική κοινότητα και θεωρείται ιστορικό γεγονός. Το μετάλλιο απονέμεται κάθε τετραετία σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνόδου Μαθηματικών, που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, ενώ το βραβείο της παρέλαβε η Μιρζαχανί από τα χέρια της προέδρου Παρκ Γκέουν Χίε, πρώτης γυναίκας προέδρου της ασιατικής χώρας. Μετά τη μεγάλη διάκριση που την έφερε στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας των μαθηματικών, δήλωσε «Είναι μια μεγάλη τιμή και ελπίζω ότι το βραβείο αυτό θα ενθαρρύνει και άλλες νεαρές επιστήμονες και μαθηματικούς…. είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες γυναίκες που θα κερδίσουν αντίστοιχα βραβεία τα επόμενα χρόνια».

Επισημαίνω ότι η ιρανή μαθηματικός Μαριάμ Μιρζαχανί, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ χωρίς να παραλείπει να επαινέσει το επίπεδο του Πανεπιστημίου Σαρίφ της ιρανικής πρωτεύουσας, σχολιάστηκε από ιρανικό λογαριασμό Τwitter μιας και στη φωτογραφία βράβευσής της διακρίνεται χωρίς να φοράει χιτζάμπ .

Το Παγκόσμιο βραβείο κέρδισε ελληνική πρόταση για βιωματικό σεμινάριο στην άνοια σε διεθνή διαγωνισμό για το Αλτσχάϊμερ

Το 2ο παγκόσμιο βραβείο απέσπασε ελληνική πρόταση για βιωματικό σσεμινάριο για εγγόνια ασθενών με άνοια. Το σεμινάριο έχει τον τίτλο «Ποιος είμαι εγώ παππού;» και την ιδέα του υπογράφουν τρεις ψυχολόγοι της Alzheimer Hellas από τη Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, η Πετρίνα Μαργαριτίδου και η Ευδοκία Νικολαΐδου. Το πρόγραμμα κατατέθηκε σε διαγωνισμό της Alzheimer’s Disease International που πραγματοποιήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο τον περασμένο Ιούνιο αποσπώντας το 2ο βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βέρα Σιατερλή Πηγή:http://www.exedra.gr18/7/2014