Μπορεί ένα βερνίκι νυχιών να σε προστατέψει… από το βιασμό;;

Έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα η είδηση της παρασκευής ενός νέου βερνικιού νυχιών που εντοπίζει την παρουσία “ναρκωτικών του βιασμού” σε ποτά, επιτρέποντας έτσι στις γυνάικες να προστατευτούν από μια τέτοια εμπειρία. Η είδηση κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από την εφημερίδα Το Ποντίκι:

 “Βάψτε τα νύχια για να προστατευτείτε από το…βιασμό

Το μανικιούρ δεν προσφέρει μόνο όμορφα άκρα αλλά σώζει και ζωές! Πώς; Την απάντηση στο ερώτημα δίνουν τέσσερις φοιτητές στο North Carolina State University, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα προϊόν που προσφέρει ομορφιά και ασφάλεια μαζί.

Το «Undercover Colors» όπως ονομάζεται το βερνίκι εντοπίζει τα κοινά ναρκωτικά του βιασμού (τα Rohypnol, Xanax και GHB).

Το βερνίκι μόλις έρθει σε επαφή με το ποτό αλλάζει χρώμα, σε περίπτωση που μία ναρκωτική ουσία έχει πέσει μέσα στο ποτήρι σας.

«Με το βερνίκι μας, κάθε γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει διακριτικά αν είναι ασφαλής με τη συντροφιά της» γράφουν οι δημιουργοί στο facebook.”

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, θετικές αντιδράσεις, αλλά και αντιδράσεις που εκφράζουν δυσπιστία. Παραθέτουμε ένα τέτοιο άρθρο από φεμινιστικό site Mary Sue :

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι τέσσερις φοιτητές εφηύραν ένα βερνίκι νυχιών που σύμφωνα με αυτούς εντοπίζει την παρουσία «ναρκωτικών βιασμού» σε ποτά, είναι δικαιολογημένα αμφιλεγόμενη. Πολλοί παρατηρούν, σωστά, ότι ένα ατομικό εργαλείο εντοπισμού ουσιών, όπως αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροφοδότηση της κουλτούρας του βιασμού μεταφέροντας την ευθύνη της πρόληψης στις γυναίκες και όχι σε αυτούς που τον διαπράττουν. Όμως, δυστυχώς για όσες θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το βερνίκι Undercover Colors, η επιστημονική βάση του προϊόντος ίσως είναι λιγότερο αξιόπιστη από ό,τι νόμιζαν οι υποστηρικτές του.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες με θέμα την αξιοπιστία του προϊόντος, ένας φαρμακοποιός που αρθρογραφεί ανώνυμα στη δημοσιογραφική σελίδα Animal New York επεσήμανε κάποιους από τους καθαρά επιστημονικούς λόγους για να μη βασιζόμαστε στο νέο αυτό εργαλείο. Το άρθρο κάνει αναφορά σε μια μελέτη του 2004 που προειδοποιούσε ότι οι συσκευές εντοπισμού ναρκωτικών βιασμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αναξιόπιστες, αργές στον εντοπισμό της κεταμίνης και δίνουν ψευδή θετική ένδειξη αν το ποτό περιέχει γάλα. Παρομοίως, μια μελέτη του 2006 υποστήριζε ότι οι συσκευές του εμπορίου αναγνώρισαν σωστά μόνο δύο από τα τρία δείγματα ναρκωτικών. Θα περίμενε κανείς ότι στα περισσότερα από 6 χρόνια, που έχουν μεσολαβήσει από αυτές τις μελέτες, θα είχε γίνει αρκετή πρόοδος προς όφελος κάθε ενδιαφερόμενης να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή, αλλά ο φαρμακοποιός του Animal New York προειδοποιεί ότι συνήθως μόνο τρεις με τέσσερις ουσίες εντοπίζονται από τις συσκευές (GHB, Rohypnol, Xanax, κεταμίνη). Δεδομένου του αριθμού των ουσιών που προκαλούν αδυναμία αντίδρασης που έχει στη διάθεσή του ένας επίδοξος βιαστής, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Το άρθρο εξηγεί:

Στη Wikepedia υπάρχει μια λίστα με πάνω από 100 βενζοδιαζεπίνες, όπως το Xanax και το Rohypnol, ανάμεσά τους και η φαιναζεπάμη, που μπορεί να προκαλέσει κώμα για μέρες, και η ετιζολάμη. Εκτός από τις βενζοδιαζεπίνες αναφέρει εκατοντάδες άλλα υπνωτικά και ηρεμιστικά όπως το Benadryl (διφαινυδραμίνη) και τα χάπια Unisom Sleep (δοξυλαμίνη), που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.
Ο Συγγραφέας επίσης επισημαίνει ότι αν το βερνίκι Undercover Colors λειτουργεί παρόμοια με τα υπόλοιπα σκευάσματα του εμπορίου, το αντίπαλο στρατόπεδο, δυστυχώς, έχει ήδη αναπτύξει τρόπους να αποφεύγει τον εντοπισμό. Προφανώς αυτή δεν είναι παρά η άποψη ενός φαρμακοποιού (και είναι πάντα πιθανόν ένα νέο προϊόν να είναι ασύγκριτα ανώτερο από τα προηγούμενα), αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τόσες διαφορετικές χημικές ουσίες για τα ναρκωτικά που διευκολύνουν τις σεξουαλικές επιθέσεις, ώστε το να βασίζεται κανείς σε μεγάλο βαθμό στο βερνίκι νυχιών ως σύστημα πρόληψης θα ήταν επικίνδυνο.

μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή