Καθαρίστριες: Από το ΥΠΟΙΚ στη ΓΑΔΑ

Η επιχείρηση τρομοκράτησης στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται. Η αστυνομία κάλεσε τρεις από αυτές να δώσουν ανωμοτί κατάθεση για τα γεγονότα της 10ης Ιουλίου.

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Με κλήση στη ΓΑΔΑ για «παροχή εξηγήσεων» ξεκινάει το φθινόπωρο για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα στις 6 το απόγευμα καλούνται τρεις γυναίκες να δώσουν ανωμοτί κατάθεση για τα γεγονότα της 10ης Ιουλίου.

Η αστυνομία καλεί τρεις καθαρίστριες ως οιονεί κατηγορούμενες για «εξύβριση κατά συρροή» και «απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης σε χώρο δημόσιων υπηρεσιών». Η 10η Ιουλίου ήταν μια από τις πολλές μέρες που οι καθαρίστριες επιχειρούσαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου και μια από τις πιο ιλαροτραγικές στιγμές του αγώνα τους: τότε ένας θηριώδης αστυνομικός κατηγόρησε μια από όλες τους ότι του επιτέθηκε.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν χιλιάδες σκωπτικά σχόλια, παρ’ όλα αυτά δεν επαρκούν, φαίνεται, για την αστυνομία.

«Εκείνη τη μέρα άρχισαν να κατεβάζουν στα γρήγορα τα ρολά του υπουργείου κι εμείς βάλαμε τους ώμους μας για να τους εμποδίσουμε. Τότε ένας από τους αστυνομικούς άρχισε να φέρεται εντελώς αλλοπρόσαλλα», μας διηγείται μια από τις τρεις καθαρίστρεις που θα περάσουν σήμερα την πόρτα της ΓΑΔΑ, η Φωτεινή Νικηταρά.

«Μας τραβολογούσε και ταυτόχρονα ωρυόταν “μη με χτυπάτε”’! Τελικά κατάφερε να γραπώσει την πιο μικροκαμωμένη από όλες μας και να την σύρει στην κλούβα». Η Βάσω Γκόβα κατέληξε τραυματισμένη και φρουρούμενη στο ΚΑΤ.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Τότε η αξιωματική αντιπολίτευση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ, τονίζοντας ότι «η πρακτική της απάνθρωπης καταστολής όσο και οι πρακτικές αντιστροφής της πραγματικότητας με δικογραφίες-σκευωρίες δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου, ενώ κατέστησε σαφές ότι τέτοια περιστατικά είναι ελεγκτέα και πειθαρχικώς, ενώ εκθέτουν στο σύνολό της την Υπηρεσία, την ηγεσία της ΕΛΑΣ και την πολιτικώς υπεύθυνη και υπόλογη Κυβέρνηση».

Οι δύο γυναίκες έκαναν μήνυση με μάρτυρές τους τη Νικηταρά και την πρόεδρο του σωματείου τους, Δέσποινα Κωστοπούλου. Λίγες μέρες αργότερα, οι δύο μάρτυρες, αλλά και η επίσης τραυματισμένη την ίδια μέρα, Ευαγγελία, βρέθηκαν κι αυτές αντιμέτωπες με οιονεί κατηγορίες.

«Καλούμε τους Αθηναίους έξω από τη ΓΑΔΑ», μας λέει η Δέσποινα. «Ο αγώνας μας μπαίνει στην τελική ευθεία με το δικαστήριο στις 23 του μήνα. Κι όσο οι κυβερνώντες σκληραίνουν την αδιαλλαξία τους τόσο πιο αποφασισμένες γινόμαστε εμείς».

Η Εφημερίδα των Συντακτών