Ιράν: η απαγόρευση της εργασίας σε καφετέριες θα αφήσει τις γυναίκες άνεργες

Της Ladane Nasseri

Ο αποκλεισμός των Ιρανών γυναικών από το επάγγελμα της σερβιτόρας για να προστατευτεί η σεμνότητά τους το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αυξήσει την ανεργία των γυναικών, δήλωσε μία από τις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, σχετικά με την τελευταία προσπάθεια να γίνουν οι γυναίκες λιγότερο ορατές στους χώρους εργασίας.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με προσοχή και επαγγελματισμό», είπε η Σαχιντόχτ Μολαβερντί, αντιπρόεδρος γυναικείων υποθέσεων, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Το κλείσιμο του δρόμου για τις γυναίκες αυτές, χωρίς να τους προταθεί μια εναλλακτική επιλογή θα τις καταστήσει βορά των κοινωνικών δυσχερειών».

Ο αξιωματικός της αστυνομίας Χαλίλ Χελαλί ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γυναίκες του Ιράν «σύμφωνα με το νόμο» δεν επιτρέπεται να εργάζονται στους ορατούς χώρους καφετεριών, αιθουσών τσαγιού και εστιατορίων, μεταδίδει η εφημερίδα Shargh. Μπορούν να εργάζονται στην κουζίνα και σε άλλους χώρους, γράφει η εφημερίδα Etemaad.

Οι κινήσεις περιορισμού της παρουσίας των γυναικών στους χώρους εργασίας γίνονται σε μια περίοδο που μία στις πέντε Ιρανές είναι άνεργη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τον προηγούμενο μήνα ο Μοχσέν Καζαμεϊνί, αξιωματούχος της Επαναστατικής Φρουράς της Τεχεράνης, πρότεινε να χωριστούν τα δύο φύλα στις δουλειές γραφείου, λέγοντας ότι «είναι άσχημο άντρες και γυναίκες να κάθονται δίπλα δίπλα όλη μέρα και να χαριτολογούν.»

Τον Ιούλιο, ο δήμος Τεχεράνης απέλυσε μερικές γυναίκες και τις αντικατέστησε με άντρες, λέγοντας ότι ο φόρτος εργασίας ήταν μεγάλος και η κίνηση έγινε για το καλό τους, σύμφωνα με την Ιρανική Υπηρεσία Εργασιακών Ειδήσεων. Ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ένας μετριοπαθής κληρικός που ανέλαβε την εξουσία πριν ένα χρόνο, είχε ζητήσει να υποστηριχθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ιρανική κοινωνία.

Επίλυση προβλημάτων

Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών, «αν και η κυβέρνηση Ρουχανί έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της, δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική κίνηση για την επίλυση προβλημάτων», δήλωσε η ανεξάρτητη ακτιβίστρια Λεϊλά Μουρί, σε μια συνέντευξη στη Νέα Υόρκη.

Οι διακρίσεις σε βάρος εργαζόμενων γυναικών ή ο διαχωρισμός των φύλων είναι τρόποι «για να δείξουν οι σκληροπυρηνικοί ότι έχουν τον έλεγχο των εσωτερικών ζητημάτων και είναι αντίθετοι στην πολιτική του Ρουχανί», λέει η Μουρί. Τη στιγμή που προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τις παγκόσμιες δυνάμεις το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ρουχανί προτιμά «να αποφύγει συγκρούσεις για θέματα που του φαίνονται λιγότερο σημαντικά ή ευαίσθητα», συμπληρώνει.

Από την επανάσταση του 1979 που οδήγησε στην ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, τα κορίτσια και τα αγόρια πηγαίνουν σε ξεχωριστά σχολεία. Ενώ οι ενήλικες είναι διαχωρισμένοι στα τζαμιά, γυναίκες και άντρες σπουδάζουν μαζί στα πανεπιστήμια και εργάζονται μαζί στο δημόσιο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο πολλαπλασιασμός των καφετεριών στη Τεχεράνη και στις μεγαλύτερες πόλεις τα τελευταία χρόνια ευνόησε επίσης τη συναναστροφή.

Μια προβληματική ιδεολογία

Το 10,5% της ανεργίας στο Ιράν αντιπροσωπεύει 9,1% για τους άντρες και 18,9% για τις γυναίκες.

Αν και ο Ρουχανί έχει τρεις γυναίκες αντιπροέδρους, οι προσπάθειές του να παρέχει ίσες ευκαιρίες στην εργασία συνάντησαν αντιδράσεις από το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο. Κάποια στελέχη υποστηρίζουν ότι η εργασία σε θέσεις που συμπεριλαμβάνουν αλληλεπίδραση με το κοινό και οι βάρδιες πολλών ωρών επιτρέπουν τη συναναστροφή των δύο φύλων και εμπεριέχουν τον κίνδυνο της προώθησης «ανήθικων» σχέσεων.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν, συνέδεσε την ισότητα των φύλων με μια προβληματική ιδεολογία, λέγοντας τον Απρίλιο ότι θα ήταν προς όφελος των Ιρανών να απελευθερώσουν το μυαλό τους «από τα κλισέ της Δύσης.»

μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

πηγή: bloomberg.com