Οι κόρες φροντίζουν ηλικιωμένους γονείς σε διπλάσια ποσοστά από τους γιους

Οι γιοί περιορίζουν την φροντίδα προς τους ηλικιωμένους γονείς γιατί γνωρίζουν ότι οι αδελφές τους θα το κάνουν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

του Fredrick Kunkle

Οι γυναίκες «μπαίνουν μπροστά» στην φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους δυο φορές συχνότερα από τους άντρες, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, σε οικογένειες με παιδιά και των δύο φύλων, το φύλο του παιδιού είναι ο μοναδικός κύριος παράγοντας που προσδιορίζει ποιος θα παρέχει φροντίδα στον γηραιό γονιό: οι κόρες αυξάνουν τον χρόνο που ξοδεύουν με έναν ηλικιωμένο γονιό για να καλύψουν τους γιούς που μειώνουν τον δικό τους χρόνο, εκχωρώντας αποτελεσματικά την ευθύνη στις αδελφές τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους της ευθύνης της φροντίδας στις γυναίκες, οι άντρες ταυτόχρονα μεταφέρουν σε αυτές τόσο το φυσικό όσο και το συναισθηματικό στρες που απορρέει από την παροχή φροντίδας, όπως επίσης και την οικονομική επιβάρυνση.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο σε συνάντηση της Αμερικάνικης Κοινωνιολογικής Ένωσης στο Σαν Φραντσίσκο, συμπεραίνουν ότι οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην παροχή φροντίδας προς τους ηλικιωμένους. Το μέγεθος της φροντίδας που παρέχουν οι γυναίκες προς τους ηλικιωμένους γονείς τους συχνά καθορίζεται από τις λοιπές υποχρεώσεις τους, όπως είναι η εργασία τους ή η οικογένειά τους. Σε αντίθεση οι άντρες βασίζουν την φροντίδα τους προς τον ευάλωτο γονιό τους στην πιθανότητα μια αδελφή τους ή το ταίρι του γονέα τους να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας.

Η Angelina Grigoryeva, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνσετον βρήκε ότι οι κόρες ξοδεύουν κατά μέσον όρο 12,3 ώρες το μήνα για την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους σε σύγκριση με τους γιούς που ξοδεύουν μόνο 5,6 ώρες: «Με άλλα λόγια, οι κόρες ξοδεύουν διπλάσιο χρόνο ή σχεδόν 7 ώρες περισσότερο τον μήνα για τη φροντίδα των γονιών τους, από ότι οι γιοί», γράφει η Grigoryeva.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, παρά την τάση προς περισσότερη ισότητα ανάμεσα στα φύλα που παρατηρείται στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, όταν ερχόμαστε στην φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών η ανισότητα είναι «οξύτατη».

Στο επιστημονικό άρθρο “When Gender Trumps Everything: The Division of Parent Care Among Siblings” (Όταν το φύλο προσδιορίζει τα πάντα: ο επιμερισμός της φροντίδας των γονιών ανάμεσα στα αδέλφια) χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την Έρευνα του Πανεπιστημίου του

Μίσιγκαν για την Υγεία και την Συνταξιοδότηση, κατά την οποία ρωτήθηκαν περισσότερα από 26.000 άτομα άνω των 50 ετών, κάθε δυο χρόνια. Η Αμερικάνικη Κοινωνιολογική Ένωση ανακοίνωσε ότι τα άρθρα που παρουσιάστηκαν στις ετήσιες συναντήσεις τους είναι «τυπικά δοκίμια εργασίας» που δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά.

μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα

πηγή: The Washington Post