Οι γυναίκες διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη

Στις 21Σεπτέμβρη 2014 οι γυναίκες διαδηλώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας που δημιούργησε ο ανθρώπινος παράγοντας και οι συνέπειες πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα τις γυναίκες στις φτωχές περιοχές του παγκόσμιου Νότου αλλά και του «προηγμένου» δυτικού κόσμου. Ειδικά οι γυναίκες αυτών των περιοχών ενώ ευθύνονται λιγότερο για την υπερθέρμανση και την υποβάθμιση του πλανήτη, υποφέρουν περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις της αλόγιστης παραγωγής και κατανάλωσης ειδών.

ΟΙ επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων που συχνά ξεπερνούν τις δυνατότητες των κρατικών μηχανισμών να τα αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να οδηγείται ο πλανήτης σε ολοκληρωτική καταστροφή. Είναι ώρα λοιπόν να αλλάξουμε πολιτικές και πρακτικές για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του για τις μελλοντικές γενιές και την ασφαλή και ειρηνική διαβίωση μας.

Στις 21 Σεπτέμβρη 2014 διαδηλώνουμε απαιτώντας ένα νέο μοντέλο αειφορικής ανάπτυξης. Συμμετέχουμε στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή τη Συνδιάσκεψη Κορυφής στη Νέα Υόρκη.

Ζητάμε πιο δίκαιη κατανομή της εξουσίας, των φυσικών πόρων, της ενέργειας και του πλούτου μεταξύ γυναικών και ανδρών, πλούσιων και φτωχών, Βορρά και Νότου.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς ισονομία ανάμεσα στα φύλα.

Εμείς οι γυναίκες διεκδικούμε στην πράξη, μεμονωμένα και συλλογικά, την αλλαγή στις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που διακυβεύουν το μέλλον του πλανήτη – το μέλλον μας!

Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία για την Κλιματική Αλλαγή οργανώνεται από πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικότητες την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στις 4μμ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στάση μετρό Ακρόπολη).

Χριστίνα Κούρκουλα

Πληροφορίες για διεθνείς κινητοποιήσεις: Women’s Environment and Development Organization