Για την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την έκτρωση στην Ισπανία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

23 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά εξυμνεί τις φεμινιστικές κινητοποιήσεις για την έκτρωση, που κέρδισαν τη μάχη ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της δεξιάς ισπανικής κυβέρνησης

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει τα συγχαρητήριά του στο φεμινιστικό κίνημα και σε όλες τις οργανώσεις και κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ιδιαίτερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και την Ενωμένη Αριστερά, για τη νίκη που επιτεύχθηκε με τον αγώνα στους δρόμους και στους θεσμούς. Το κίνημα κατάφερε να σταματήσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την έκτρωση που υποστήριζε  το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, και θα περιόριζε το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών για ελεύθερη έκτρωση. Εάν είχε γίνει δεκτό το νομοσχέδιο αυτό, κάτι πιθανό με δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή, οι Ισπανίδες θα υποχρεώνονταν να κάνουν έκτρωση κρυφά, στις παρυφές του νόμου, ή να πηγαίνουν στο εξωτερικό, όπως γινόταν την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.  Αποτελούσε μια καθαρή επίθεση ενάντια στις γυναίκες αλλά επίσης ενάντια στην ισότητα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καλωσορίζει την απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος το υπερασπιζόταν μέχρι τελευταία στιγμή. Αυτή η απόσυρση είναι μια νίκη όχι μόνο για τις γυναίκες που ζουν στην Ισπανία, αλλά επίσης για τις γυναίκες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι επίσης απόδειξη ότι με την οργανωμένη κινητοποίηση είναι δυνατόν να αποτραπούν οι δεξιές πολιτικές.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, που εγκαινίασε στις 8 Μάρτη μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή καμπάνια με το όνομα «Αλλάζοντας την Ελευθερία», με διαδηλώσεις και δράσεις σε όλες τις χώρες που λειτουργεί, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκτρωση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέταρτη από αριστερά, η Μαϊτέ Μολά, αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Ισπανίδα, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ευρωπαϊκή κινητοποίηση από μεριάς ΚΕΑ.