Η Θετική Φωνή, το Κέντρο Ζωής και η Praksis για τη διαπόμπευση γυναίκας στη Μυτιλήνη

Προς κ. Καρατζαφέρη Γεώργιο, Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ.
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2014
ΘΕΜΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ & PRAKSIS ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ∆ΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
σας απευθύνουµε αυτή την ανοιχτή επιστολή για να µεταφέρουµε την αγωνία µας αναφορικά µε ορισµένα σηµεία της τοποθέτησής σας που ακούστηκαν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, στην πρωινή εκποµπή του κου Γιώργου Παπαδάκη µε αφορµή το περιστατικό στη Λέσβο.
Αν και η φωτοτυπηµένη ιατρική γνωµάτευση που διένειµε ο δράστης παραβιάζοντας κατάφορα το ιατρικό απόρρητο και παρακάµπτοντας απροκάλυπτα τον οφειλόµενο σεβασµό στα προσωπικά δεδοµένα του ατόµου δεν αφορούσε τελικά σε εξέταση για HIV, κρίνουµε σκόπιµο να χρησιµοποιήσουµε το περιστατικό για να σας ενηµερώσουµε για ορισµένα πράγµατα όπως τουλάχιστον τα βλέπουµε και οι 3 συνυπογράφουσες οργανώσεις που εργαζόµαστε καθηµερινά για ζητήµατα HIV/AIDS.
Ανακαλούµε θετικά την ρήση σας ότι είστε εναντίον της διαπόµπευσης. Επιδοκιµάζουµε τον κατηγορηµατικό τόνο µε τον οποίο κάνατε αυτή τη δήλωση γιατί τα περιστατικά του 2012 µε τη µαζική προσαγωγή, αναγκαστική εξέταση και διαπόµπευση των θετικών στον HIV γυναικών που έκαναν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών µέσα από την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και µεγάλης µερίδας του Τύπου συνιστούν οτιδήποτε άλλο παρά σεβασµό στην προσωπικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώµατα των συµπολιτών µας.
Παράλληλα, οφείλουµε να αναφέρουµε ότι σε παγκόσµιο επίπεδο η ποινικοποίηση συµπεριφορών είναι µια πρακτική που µε βάση έρευνες και στοιχεία δεν συνεισφέρει καθόλου θετικά στη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας. Αντιθέτως, καλλιεργεί το φόβο και το στιγµατισµό, προάγει την ελλιπή ενηµέρωση και οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την εκδίκηση.
Ανακαλούµε όµως, και τις εξής φράσεις σας: “γυµνό ηλεκτροφόρο καλώδιο” , “ό,τι ακουµπούσε το κόλλαγε AIDS”.
Επ’ αυτών επιθυµούµε να σας ενηµερώσουµε τα εξής:
1. Το σεξ µεταξύ ενηλίκων είναι µια συναινετική πράξη (εφόσον δεν υπάρχει καταγγελία βιασµού) και η ευθύνη για τα µέτρα προφύλαξης βαραίνει εξίσου όσους/ες συµµετέχουν. Να θυµίσουµε ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη δεν προφυλάσσει µόνο από τον ιό HIV αλλά και από άλλα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, τα οποία είναι πιθανό κάποιος/α να γνωρίζει ότι τα έχει ή όχι, όπως ακριβώς συµβαίνει και µε τον HIV.
2. Ένας άνθρωπος που ζει µε HIV, όταν βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή την οποία λαµβάνει και τηρεί µε την επίβλεψη λοιµωξιολόγου, έχει µη ανιχνεύσιµο ιικό φορτίο και δεν είναι µεταδοτικός. Πολύ απέχει εποµένως, ένας άνθρωπος θετικός στην HIV λοίµωξη από αυτό που αποκαλείτε “γυµνό ηλεκτροφόρο καλώδιο”. Είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε και να ενηµερώνουµε σωστά τον κόσµο που µας ακούει για τα παραπάνω.
3. Κρίνουµε σηµαντικό να σας αναφέρουµε τους τρόπους µετάδοσης του ιού HIV (θυµίζουµε ότι άλλο HIV και άλλο AIDS) καθώς το µόνο σίγουρο είναι ότι ο ιός αυτός δεν µεταδίδεται “µε ό,τι ακουµπάς”.
Ο ιός HIV µεταδίδεται:

– κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις,
– µε κοινή χρήση σύριγγας και υγειονοµικού υλικού εν γένει για χρήση ουσιών (κοινό τάσι, καλαµάκι, κλπ),
– µε κάθετη µετάδοση όπως λέγεται από την έγκυο θετική µητέρα στο µωρό κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, του τοκετού ή του θηλασµού (συνίσταται ιατροφαρµακευτική παρακολούθηση πριν, κατά τη διάρκεια και µετά την εγκυµοσύνη και έτσι ο κίνδυνος µετάδοσης είναι αµελητέος),
– µε µετάγγιση µολυσµένου αίµατος (ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί µε τον αυστηρό επιστηµονικό έλεγχο στην αιµοδοσία)
Ο ιός HIV δεν µεταδίδεται:
– αν αγκαλιάσεις ή φιλήσεις έναν άνθρωπο που ζει µε HIV,
– αν εργάζεσαι ή ζεις καθηµερινά µε έναν άνθρωπο που ζει µε HIV, χρησιµοποιείτε κοινή τουαλέτα, κοινά οικιακά σκεύη, κοινό κρεβάτι, κοινά ρούχα, κοινή ντουζιέρα, κλπ,
– αν βρίσκεσαι σε ΜΜΜ, χώρους διασκέδασης ή µαζικής εστίασης, χρησιµοποιείς την ίδια πισίνα ή γυµνάζεσαι στον ίδιο χώρο µε έναν άνθρωπο που ζει µε HIV,
– αν έχεις την όποια κοινωνική συναναστροφή ή από τσιµπήµατα εντόµων
Εποµένως οι τρόποι προφύλαξης αφορούν στη χρήση προφυλακτικού (ως ευθύνη όλων των συµµετεχόντων σε µια σεξουαλική πράξη) και στη χρήση ατοµικού υγειονοµικού υλικού για την περίπτωση ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Η δε τήρηση της αντιρετροϊκής αγωγής, όπου αυτή έχει συνταγογραφηθεί, καθιστά τον κίνδυνο µετάδοσης πρακτικά αδύνατο ειδικά σε συνδυασµό µε τους παραπάνω τρόπους προφύλαξης.
Ως προς τον ρόλο των υπηρεσιών: φυσικά ο ρόλος τους δεν είναι να αποµονώσουν ή να κλείσουν σε µοναστήρι τον άνθρωπο που είναι θετικός στον HIV αλλά να ενηµερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήµατα το σύνολο των πολιτών για τα παραπάνω και να τους προτρέπουν να εξετάζονται τουλάχιστον µία φορά το χρόνο και να αξιοποιούν τη δυνατότητα για δωρεάν και ανώνυµη εξέταση για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες και άλλα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα. Παράλληλα, ρόλος των συναρµόδιων Υπουργείων είναι η καθιέρωση µαθήµατος σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας ως υποχρεωτικό µάθηµα σε όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης µε σύγχρονα συγγράµµατα και ειδικά εκπαιδευµένους καθηγητές/τριες και δάσκαλους/ες που θα αναλάβουν να µεταλαµπαδεύσουν το νωρίτερο δυνατόν αυτή τη γνώση στα παιδιά, ώστε να µιλάµε για σωστή και χρήσιµη συµπεριφορά ως προς τη σεξουαλική υγεία και να µην τρέχουµε µετά µε εκστρατείες να διορθώσουµε κενά ενηµέρωσης ή λανθασµένες συµπεριφορές.
Είναι πεποίθησή µας ότι µε την εµπειρία που έχετε στην επικοινωνία θα γίνετε φορέας ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και του κόσµου που σας παρακολουθεί. Παράλληλα, µε αφορµή την Πανευρωπαϊκή Εβδοµάδα Εξέτασης για HIV, που διοργανώνεται και στη χώρα µας από 21 έως 28 Νοεµβρίου, θα θέλαµε να σας υποδεχθούµε σε ένα από τα σηµεία που θα επιλέξετε (ανοιχτά από τις 10.00πµ έως τις 22.00µµ) για να κάνετε κι εσείς τη δωρεάν και ανώνυµη εξέταση και να παρακινήσετε µε αυτό τον τρόπο τους συµπολίτες µας που σας παρακολουθούν και σας υποστηρίζουν να έρθουν να εξεταστούν, για τη διασφάλιση πάνω από όλα της δικής τους υγείας.
Με εκτίµηση,
Θετική Φωνή, Νίκος ∆έδες, Πρόεδρος
Κέντρο Ζωής, Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος
PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος