Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίση μεταχείριση: Πόσο ακόμα θα την περιμένουμε;

Κοινό Δελτίο Τύπου:  AGE Platform Europe; European Disability Forum (EDF); European Network Against Racism (ENAR); European Women’s Lobby; European Youth Forum; ILGA-Europe; Social Platform

Στη σημερινή συνάντηση ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών μελών της ΕΕ συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η ισότητα μπορεί να γίνει μια υπαρκτή πραγματικότητα για όλες και όλους, καθώς αρκετές οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με την καταπολέμηση των διακρίσεων ζητούν επισταμένα την δέσμευση τους ώστε η ΕΕ να υιοθετήσει επιτέλους την νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης.

Το κοινό Δελτίο Τύπου συνυπογράφουν οι εξής οργανώσεις: Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα AGE, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR), Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, ILGA-Europe και Κοινωνική Πλατφόρμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2008 την οδηγία για την ίση μεταχείριση, βάσει της οποίας θα προστατεύονται από τις διακρίσεις σε διαφόρους τομείς της ζωής τους, όπως είναι η παροχή αγαθών και υπηρεσιών, η εκπαίδευση, η στέγαση και η υγεία, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι (σ.τ.μ.: οι τρανς άνθρωποι γιατί απουσιάζουν;), τα άτομα με αναπηρία, οι θρησκευτικές μειονότητες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι. Η μέχρι στιγμής ισχύουσα νομοθεσία στην ΕΕ, προστατεύει τις ανωτέρω κοινωνικές ομάδες κατά των διακρίσεων μόνο στην απασχόληση και την εργασία, αλλά όχι σε άλλους τομείς.

Έχουν ήδη περάσει έξι χρόνια και η προτεινόμενη οδηγία εξακολουθεί να βρίσκεται δέσμια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη, λόγω της σθεναρής αντίθεσης που δείχνουν ορισμένες χώρες, αλλά και από την γενικότερη έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Η οδηγία αυτή κρίνεται αναγκαία καθότι οι διακρίσεις είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για παράδειγμα:

* Σε πολλές χώρες της ΕΕ ισχύουν τα ανώτατα όρια ηλικίας όσον αφορά την πρόσβαση σε βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση, τα τραπεζικά δάνεια και οι πιστωτικές διευκολύνσεις, καθώς και στην πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια, όπως τα επιδόματα αναπηρίας που συχνά βασίζονται στο επίσημο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

* Οι έρευνες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναφορικά με τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν μουσουλμάνοι και εβραίοι δείχνουν ότι την μερίδα του λέοντος σε διακρίσεις έχουν οι ιδιωτικές υπηρεσίες και τα σχολεία, αντίστοιχα.

* Οι νέοι βιώνουν στα σχολεία τις τραγικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της παρενόχλησης λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στερούνται βασικών δικαιωμάτων όταν επισκέπτονται στο νοσοκομείο τον/την σύντροφο τους, κάτι που η πολιτική των νοσοκομείων επιτρέπει αβίαστα μόνο σε συντρόφους με αναγνωρισμένη νομικώς ετερόφυλη σχέση (γάμου ή συμφώνου συμβίωσης).

* Έρευνα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας αναφορικά με τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται οι νέοι και η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνει ότι οι νέοι υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την εκπαίδευση και την απασχόληση / εργασία (τόσο στην πρόσβαση σε αμειβόμενη εργασία και στο χώρο εργασίας), καθώς και κατά στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης.

* Το 78% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα για την αναπηρία και την ελεύθερη πρόσβαση ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος τους εντός ΕΕ αν δεν υπήρχαν εμπόδια, όπως η δύσκολη έως και αδύνατη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, οι δυσπρόσιτοι δημόσιοι χώροι και οι μεροληπτικές νοοτροπίες.

Παρά τις προσπάθειες, που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ενσωμάτωση των φύλων και τη διαφορετικότητα, τα ένδικα μέσα απέχουν πολύ από το ιδανικό εφόσον αδυνατούν να καλύψουν περιπτώσεις πολλαπλών ή διατομεακών διακρίσεων.

Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο όσον αφορά την ισότητα και να υιοθετήσουν μια ισχυρή οδηγία κατά των διακρίσεων με ευρύ πεδίο εφαρμογής. Τουναντίον, με την κωλυσιεργία που δείχνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της προστασίας κατά των διακρίσεων ουδόλως αφορούν ζητήματα με τα οποία προτίθενται να ασχοληθούν.

Πηγή: http://www.ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases/equality_event_rome