Οι Κούρδοι της Συρίας ανακηρύσσουν την ισότητα των γυναικών αψηφώντας τους τζιχαντιστές

Διάταγμα 30 σημείων για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών τάσσεται κατά των σκοταδιστών του Ισλαμικού Κράτους και αναδεικνύει την κεντρική θέση της γυναίκας στην κουρδική κοινωνία.

Οι μαχητές του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών επιβάλλοντας κανόνες που βασίζονται σε μία άκρως ριζοσπαστική ερμηνεία του νόμου της Σαρία. Μερικές από τις ακραίες επιταγές των τζιχαντιστών είναι οι αναγκαστικοί γάμοι μεταξύ παιδιών, ο περιορισμός των μετακινήσεων και οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες.

A Syrian Kurdish refugee woman (Reuters / Murad Sezer)

Τώρα, και ενώ μαίνεται η πολιορκία του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, οι αρχές της αυτοοργανωμένης «δημοκρατίας της επαρχίας της Τζαζίρα (Jazira)» (η οποία είναι μία από τις Δημοκρατικές Αυτόνομες Περιοχές των Κούρδων) μιλούν ανοιχτά εναντίον της καταπίεσης ανακοινώνοντας ένα διάταγμα 30 σημείων το οποίο στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Rami Abdulrahman.

Η αυτοργανωμέμνη περιοχή, στα βορειοανατολικά της Συρίας (επαρχία της Αλ Χασάκα), κέρδισε την de-facto αυτονομία της κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Ο Abdulrahman αποκαλύπτει ότι ο ένας από τους δύο ηγέτες της περιοχής είναι Κούρδος και ο άλλος Άραβας.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες στα μάτια του νόμου. Έχουν το δικαίωμα να εργαστούν, να πληρώνονται για την εργασία τους, να χωρίζουν, να κληρονομούν. Το διάταγμα αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να παντρεύονται μέχρι την ηλικία των 18, αποκηρύσσει την πολυγαμία, τις δολοφονίες για λόγους τιμής και κάθε είδους βία εναντίον των γυναικών.

Το διάταγμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, συμβολική και πρακτική, σε μία περίοδο που το ΙΚ έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον των γυναικείων (και κάθε είδους) δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη (τον Αύγουστο του 2014) απαγωγή εκατοντάδων γυναικών και κοριτσιών της κοινότητας Γεζίντι τα οποία εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν και να ασπαστούν το Ισλάμ, σύμφωνα με την αναφορά της Human Rights Watch (HRW). Όπως έγινε γνωστό, κορίτσια Γεζίντι πουλήθηκαν και αγοράστηκαν από τους μαχητές του ΙΚ ενώ βίντεο, του οποίου η γνησιότητα αμφισβητείται, δείχνει μία ομάδα μαχητών του ΙΚ να «σπάνε πλάκα» συζητώντας για τις αγοραπωλησίες των γυναικών αυτών.

Syrian Kurdish Area Map.gif

(με μοβ χρώμα οι περιοχές των Κούρδων στη Συρία. Δυτικά το Ain Al Arab όπου μαίνεται η πολιορκία του Κομπάνι από το ΙΚ και στα βορειοανατολικά η επαρχία της Hasakah – Χασάκα)

Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

πηγή: left.gr