Χρήσιμες πληροφορίες και ειδήσεις για διαζευγμένες

Επίδομα 300 ευρώ σε εκπαιδευτικούς με άδεια ανατροφής τέκνων για επιστροφή στα σχολεία

Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τελούν σε άδεια ανατροφής τέκνων, θα απευθύνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί σε άδεια ανατροφής τέκνων, είναι περίπου 3.000. Η πρόταση του υπουργείου είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να καλύπτουν εφόσον το επιθυμούν, κενά που υπάρχουν στα σχολεία αντί ενός επιδόματος 300 ευρώ που θα δίδεται από το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε, ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια τα κενά, καθώς μετά την έναρξη του σχολικού έτους προστέθηκαν νέα.

www.dikaiologitika.gr


Έχασα το διαζευκτήριό μου, τί γίνεται τώρα;

«Έχασα το διαζευκτήριό μου. Τί μπορώ να κάνω; Πώς μπορώ να πάρω ακριβές αντίγραφο και από πού; Θέλω να λύσω τον γάμο μου». Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αξιότιμη φίλη,

Το διαζευκτήριο εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία υπάγεται η εκκλησία στην οποία παντρευτήκατε. Εάν πρόκειται για κοινό διαζευκτήριο απευθύνεστε πάλι στην Ιερά Μητρόπολη με την απόφαση του διαζυγίου σας και σας εκδίδουν νέο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει και ένα είδος διαζευκτηρίου που εκδίδεται μόνη και μία φορά και αυτό δεν πρέπει να χαθεί με κανένα τρόπο: είναι το διαζευκτήριο για γάμο το οποίο εκδίδεται μόνο μία φορά και εάν το χάσετε δεν εκδίδεται νέο. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο είδη διαζευκτηρίου: είναι το κανονικό που λαμβάνει κάθε διαζευγμένος και χρησιμοποιείται για κάθε νόμιμη χρήση (πλην του νέου γάμου) και το διαζευκτήριο που εκδίδεται μόνο για νέο γάμο και βγαίνει μόνο μία φορά.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


Κοινή επιμέλεια και αλλαγές στη διατροφή και στο οικογενειακό δίκαιο;

Ο λόγος του ερωτηματικού στον τίτλο του άρθρου, οφείλεται στο ότι η ίδια είδηση έχει κυκλοφορήσει από τον Σεπτέμβρη ενώ από το 1997 έχει θεσπιστεί το Οικογενειακό Δικαστήριο ως θεσμός, χωρίς να έχει εφαρμοστεί.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικ. Κανελλόπουλος, σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες μεταρρυθμίσεις Οικογενειακού Δικαίου», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρική αίθουσα των Αθηνών, ανάφερε ότι βρίσκεται υπό νομοθέτηση ο θεσμός του «Οικογενειακού Δικαστηρίου».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι θα υπάρξουν «χειρουργικές επεμβάσεις» στον τομέα του Οικογενειακού Δικαίου. Οι επεμβάσεις αυτές προβλέπουν την εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού, ενώ γονείς και παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επιμελητές ανηλίκων. Η αρχή του νέου θεσμού θα γίνει με τη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης μέσω ειδικής οικογενειακής διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης θα ακολουθεί η εισαγωγή της υπόθεσης στο Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο είναι μονομελές όργανο.

Τέλος, τόνισε ότι το Οικογενειακό Δικαστήριο θα στελεχώνεται από αποκλειστικής απασχόλησης οικογενειακούς δικαστές, που θα απασχολούνται αποκλειστικά για πέντε χρόνια με τέτοιες υποθέσεις. Οι αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου θα υπόκεινται σε ένδικα μέσα (έφεση) που θα εξετάζεται σε δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, θα καθερωθεί “ειδικός κατάλογος αναγκαίων εξόδων του ή των παιδιών”, βάσει του οποίου θα κινείται ο δικαστής για να καθορίζει τα αναγκαία έξοδα που θα επιβαρύνουν πλέον και τους δυο γονείς, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, για τη διατροφή των παιδιών τους. Πιο αναλυτικά, η σχεδιαζόμενη αναμόρφωση περιλαμβάνει πολύ σημαντικές και θετικές παρεμβάσεις σε μια σειρά ζητημάτων αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως:

  • Την εισαγωγή του Οικογενειακού Δικαστηρίου με υποχρεωτική οικογενειακή διαμεσολάβηση και επιστημονική υποστήριξη που αναφέραμε παραπάνω.
  • Τη καθιέρωση της κοινής επιμέλειας τέκνων.
  • Τη διευκόλυνση της υιοθεσίας και
  • Την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια

Ας ελπίσουμε ότι τα παραπάνω δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια και ότι αυτή τη φορά θα γίνουν, επιτέλους, πράξη. Κυρίως όμως ελπίζουμε πως ό,τι εφαρμοστεί θα είναι πραγματικά δίκαιο και προς το συμφέρον των παιδιών.

*Μέρος της είδησης διαβάσαμε στο www.dikaiologitika.gr , στο http://www.tanea.gr/ και στο http://www.newsit.gr/