Τα φινλανδικά εσώρουχα της γιαγιάς

Αλιεύει: Βέρα Σιατερλή

Μια αναίσχυντη επιδειξίας ετών 83;

Ναι, η φινλανδική αστυνομία θεώρησε ότι περί αυτού επρόκειτο, όταν πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Ελσίνκι η περφόρμανς του Ντρις Φερχόφεν με τίτλο «Ceci n’est pas mon corps» («Αυτό δεν είναι το σώμα μου*») στο πλαίσιο του διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ «Βαλτικός Κύκλος» (9-16 Νοεμβρίου). Κάθε μέρα, μέσα σε ένα διαφανές κουτί τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης, ο Φερχόφεν παρουσίαζε από μια διαφορετική σκηνή με θέμα το ανθρώπινο σώμα. Σε μια από αυτές, σχετικά με το σώμα που γερνάει, στο κουτί καθόταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, εντελώς γυμνή, με μια νεανική μάσκα στο πρόσωπο. Το θέαμα θεωρήθηκε προσβολή της δημοσίας αιδούς και επιτράπηκε να συνεχιστεί μόνον αφού η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να φορέσει εσώρουχα. Η αστυνομία επενέβη μετά από τηλεφωνήματα πολιτών για μια άλλη σκηνή της περφόρμανς, όπου ένα ημίγυμνο κοριτσάκι καθόταν στα γόνατα ενός ηλικιωμένου άνδρα (η σκηνή αυτή δεν απαγορεύτηκε). Το έργο του Φερχόφεν είχε ήδη παρουσιαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Αμβούργο, το Στρασβούργο και η Βασιλεία. Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Εύα Νεκλιάεβα δήλωσε ότι το περιστατικό λογοκρισίας αποτελεί «ντροπή» και κατέθεσε αγωγή εις βάρος της πόλης του Ελσίνκι.

* σημ. dim/art: ο τίτλος προφανώς παραπέμπει ταυτόχρονα στον τίτλο του γνωστού έργου του Ρενέ Μαγκρίτ «Ceci n’est pas une pipe» («Αυτό δεν είναι πίπα») και στο ευαγγελικό «τοῦτο ἐστι τό Σῶμα μου…» (Ματθ. κστ΄26-28).

Υ.Γ. dim/art: Οι Αρχές της πόλης όφειλαν, αν μη τι άλλο, να σεβαστούν το γεγονός ότι ένας άνθρωπος καθόταν γυμνός μέσα σε ένα κουτί χειμωνιάτικα. Στο Ελσίνκι.

πηγή: The Art Newspaper, εικαστική κοινότητα.

Απόδοση για το dim/art: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

j