18 γυναίκες με θάρρος, από τη χρονιά που μας πέρασε

της 

1. Η γυναίκα που άνοιξε το πρώτο δικηγορικό γραφείο μόνο με γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Stringer/Reuters

Η Μπαγιάν Μαχμούντ Αλ-Ζαχράν άνοιξε το πρώτο γραφείο μόνο με γυναίκες δικηγόρους, το οποίο εκπροσωπεί γυναίκες και φέρνει στα δικαστήρια γυναικεία ζητήματα.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες δικηγόροι μπορούν να προσφέρουν πολλά στο δικαστικό σύστημα», είπε η Αλ-Ζαχράν. «Αυτό το δικηγορικό γραφείο θα κάνει τη διαφορά στην ιστορία των δικαστικών διαφορών και υποθέσεων, όπου εμπλέκονται γυναίκες στη χώρα μας. Είμαι πολύ αισιόδοξη και ευχαριστώ όσους/ες με στήριξαν σε αυτό το βήμα».

2. Η γυναίκα που έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά της υδραυλικής θραύσης για εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στον Καναδά.

18 Badass Women You Probably Didn't Hear About In 2014

 http://Tumblr.com
Η Αμάντα Πόλτσις έπεσε στα γόνατα και προσευχήθηκε σε μια διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης αερίου από σχιστόλιθο στο New Brunswick του Καναδά, κρατώντας για όπλο κατά της αστυνομίας ένα φτερό.

Gregg Deal

3. Οι Βραζιλιάνες που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο βιασμό, αφού 65% των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση απάντησαν ότι «αξίζει σε μια γυναίκα που ντύνεται προκλητικά να τη βιάσουν».

«Με μπούργκα ή γυμνή δε μου αξίζει να με βιάσουν».

http://Facebook.com

4.Οι 600 εθελόντριες που πρόσθεσαν 101 γυναίκες καλλιτέχνες στη WikipediaBfaH8n7IIAEzUdl

Οι εθελόντριες που συμμετείχαν στο φεμινιστικό μαραθώνιο σύνταξης άρθρων Art+Feminism Wikipedia Edit-a-Thon πρόσθεσαν ονόματα γυναικών καλλιτεχνών που αξίζουν αναγνώριση.

 5. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που αψήφησαν τις θανάσιμες απειλές των Ταλιμπάν και πήραν μέρος στις εκλογές.

BkchNI7IAAECMR8

6. Η 13χρονη που έβαλε στη θέση του ένα περιοδικό για σερφινγκ για τον τρόπο που απεικόνιζε τις γυναίκες.

The 13-year-old girl who called out a surfing magazine for its depiction of women.

trubavin/trubavin

Αγαπητό περιοδικό Tracks Surf,Θα ήθελα να αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζετε τις γυναίκες στο περιοδικό σας. Είμαι σέρφερ, ο μπαμπάς μου κάνει σερφ και ο αδερφός μου μόλις ξεκίνησε κι αυτός. Βρήκα ένα τεύχος του περιοδικού Tracks Surf στο σπίτι ενός φίλου, το ξεφύλλισα και η μόνη φωτογραφία γυναίκας που είχε μέσα ήταν το «κορίτσι του μήνα». Το κορίτσι στη φωτογραφία δεν έκανε σερφ και δεν ήταν καν κοντά σε παραλία. Από τότε έψαξα στο σάιτ σας και βρήκα κάποια βίντεο της Στέφανι Γκίλμορ να κάνει σερφ, αλλά αυτό ήταν όλο. Έκανα κλικ στην καρτέλα «κορίτσια», περιμένοντας να βρω γυναίκες να κάνουν σερφ και να δω πώς τα πάνε, αλλά αντί για αυτό είδα αμέτρητες σελίδες με φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών που δεν έκαναν σερφ.

Αυτές οι εικόνες δημιουργούν μια κουλτούρα στην οποία άντρες, αγόρια, ακόμα και κορίτσια που διαβάζουν το περιοδικό σας νομίζουν ότι η αξία κάθε γυναίκας είναι η εξωτερική της εμφάνιση. Μαζί με τα άλλα κορίτσια από την ομάδα μου του σερφ θα το διαδώσουμε και θα σταματήσουμε να αγοράζουμε ή να προωθούμε το περιοδικό σας. Είναι ντροπή που δεν καταλαβαίνετε πόσο καλό θα ήταν να περιλαμβάνετε όλους και όλες στην κουλτούρα του σερφ και πόσες καινούργιες συνδρομήτριες για το περιοδικό θα κερδίζατε έτσι.

Σας παρακαλώ να προβάλετε περισσότερο τις φοβερές γυναίκες σέρφερ που υπάρχουν και όχι μόνο κορίτσια που ξεγυμνώνονται (που μπορεί να έχουν ταλέντο με τα κύματα, αλλά δε φαίνεται).

Θα γίνω συνδρομήτρια στο περιοδικό σας μόνο αν αντιληφθώ ότι θεωρεί πως οι γυναίκες αξίζουν ως αθλήτριες, όχι ως κούκλες.

Όλιβ

7. Η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στη Φορμουλα 1 εδώ και 22 χρόνια.

The first woman to take part in a Formula One race weekend in 22 years.

 Phil Noble / Reuters

8. Οι Αμερικάνες καλόγριες που ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την αντισύλληψη.The American nuns who announced their support for contraception.

Stefano Rellandini / Reuters
Η Εθνική Ένωση Αμερικανών Μοναχών δήλωσε: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αμαρτία δεν είναι η αντισύλληψη. Αμαρτία είναι να στερούμε στις γυναίκες το δικαίωμα και τα μέσα στον οικογενειακό προγραμματισμό».
9. Η 13χρονη που έγινε το νεότερο άτομο που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ.
The 13-year-old girl who became the youngest climber to scale Mount Everest.

Η Μαλαβάθ Πούρνα δήλωσε: «Η οικογένειά μου είναι πολύ φτωχή… Η ανάβαση στο Έβερεστ ήταν σίγουρα πιο δύσκολη από ό,τι περίμενα. Αλλά η θέλησή μου να αποδείξω ότι ένα κορίτσι από μια παραδοσιακή κοινότητα μπορεί να πετύχει κάτι μου έδινε δύναμη να συνεχίσω».

10. Η γυναίκα που ξεπέρασε το ρεκόρ ανδρών και γυναικών σε διαδοχικούς μαραθώνιους: 53. 
The woman who beat the women's *and* men's record for most consecutive marathons after running 53 of them.

«Αν κάποιος μου έλεγε να τρέξω και έναν 54ο μαραθώνιο, για να είμαι ειλικρινής δε θα έλεγα όχι».

 11. Η πρώτη γυναίκα νικήτρια του πρωταθλήματος air-guitar στο Ηνωμένο Βασίλειο.

The first-ever female air-guitar champion was crowned in the UK.

Η νικήτρια, Σαρότ Κλαρκ δήλωσε: «Αισθάνομαι υπέροχα, επειδή από όταν ξεκίνησα ήθελα να γίνω η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια».

12. Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο μαθηματικών Fields. 

The first time a woman won the Fields maths medal happened.
News1 / Reuters

Δόκτωρ Μαριάμ Μιρζαχανί, είστε υπέροχη.

13. Το πρώτο γυναικείο κόμμα που ιδρύθηκε στην Τουρκία για να απαιτήσει ισότιμη πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών.

The first Woman Party was established in Turkey to seek equal political representation for women.
Umit Bektas / Reuters
Η πρόεδρος Μπενάλ Γιαζγκάν δήλωσε: «Συνεχώς η εξουσία περνάει από άντρα σε άντρα. Η πατριαρχία παραμένει ίδια. Αφήνουν πάντα τις γυναίκες κατά μέρος και μοιράζονται τους ρόλους μεταξύ τους.»

 14. Η δρομέας που τα έδωσε όλα σε αγώνα 4×400. Απολαύστε την!

[youtube]http://youtu.be/8mlU9FfSx0A[/youtube]
15. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που συμμετείχαν στην καμπάνια #Women2Drive αψηφώντας την απαγόρευση για τις γυναίκες να οδηγούν.
B01ikQfCAAAPF1O
16. Όταν η Ινδή ηθοποιός Μαλίκα Σεραβάτ μίλησε έξω από τα δόντια σε μια δημοσιογράφο που της είπε να σιωπήσει για τα δικαιώματα των γυναικών
[youtube]http://youtu.be/kHSikgTOz70[/youtube]
17. Οι εκατοντάδες γυναίκες στην Κένυα που διαδήλωσαν στους δρόμους του Ναϊρόμπι όταν μια γυναίκα δέχτηκε επίθεση και υπέστη δημόσιο ξεγύμνωμα από άντρες που πίστευαν ότι η εμφάνισή της ήταν απρεπής επειδή φορούσε μίνι φούστα. 
The hundreds of women in Kenya that protested on the streets in Nairobi after a woman was attacked and stripped by men in public who believe she was
Noor Khamis / Reuters
Οι γυναίκες απαίτησαν δικαιοσύνη και το δικαίωμά τους να φορούν ό,τι θέλουν.
18. Η ηθοποιός Μέισι Γουίλιαμς που αντιμίλησε στη βιομηχανία μόδας όταν προσπάθησαν να την κάνουν να ντραπεί επειδή φόρεσε δύο φορές το ίδιο φόρεμα.
post-54916-18-Badass-Women-You-Probably-D-WYGU
Μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου -Σταμπουλή
πηγή: www.buzzfeed.com