Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες επιστρέφουν στον κουβά τους

Ενθουσιασμός στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αφού από τις πρώτες δηλώσεις της νέας ηγεσίας είναι ότι θα τις επαναπροσλάβουν, όπως άλλωστε ήταν η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή του αγώνα.

Υποδέχθηκαν χθες τη νέα ηγεσία του υπουργείου με πανηγυρισμούς και σημαίες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων του υπουργείου προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την επαναπρόσληψή τους.

Σε συνέντευξή της στο Ράδιο Στο Κόκκινο 105,5 σήμερα, η Ευαγγελία Αλεξάκη, μια από τις πολλές εμβληματικές αγωνίστριες, είπε ότι μένουν στη σκηνή, περιμένοντας το χαρτί που θα τους δώσουν για να πάνε πίσω στη δουλειά τους.

Σε ερώτηση αν πίστευε ότι αυτός ο αγώνας θα νικήσει, απάντησε ότι όχι, δεν πίστευα ότι θα νικήσει με την παλιά κυβέρνηση, γιατί ήταν αποφασισμένοι και αδιάλλακτοι με τις απολύσεις.

18 μήνες στον αγώνα, 9 μήνες στο δρόμο και 9 μήνες στη σκηνή με το μαχητικό τους πνεύμα και τις καθημερινές σχεδόν κινητοποιήσεις τους, απέδειξαν τι θα πει αγώνας, πείσμα και αποφασιστικότητα. Με τους καύσωνες του Αυγούστου και με τους χιονιάδες του Δεκέμβρη και Γενάρη, δεν άφησαν τη σκηνή και την περιφρούρησή τους.

image

Στις κινητοποιήσεις τους είχαν συμπεριλάβει, όπως γνωρίζουμε, πολλά άλλα θέματα, όπως τους πλειστηριασμούς στους οποίους πήγαιναν κάθε Τετάρτη όπου είχε συγκέντρωση, όπως τη βοήθεια στην τροφοδοσία των Σύρων προσφύγων της πλατείας Συντάγματος τον περασμένο μήνα, και όπως την παρουσία τους σε κάθε κινητοποίηση και κάθε μεγάλο αγώνα που εξελίχθηκε σε όλη αυτή τη διάρκεια των 18 μηνών. Ονόμαζαν το χώρο τους κέντρο αγώνα, όπως και ήταν πραγματικά. Πολλές κινητοποιήσεις κατέληγαν εκεί, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας και Νίκης, όπου πήγαιναν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Θέλουμε να τελειώσουμε τον αγώνα μας με μια γιορτή, είπε η Ευαγγελία, όπου θα καλέσουμε τον κόσμο, αλλά ένα κομμάτι της ψυχής μου θα μείνει εδώ.

Οι φεμινίστριες συμπαρασταθήκαμε με πολλούς τρόπους στον αγώνα τους από την πρώτη μέρα, και νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση για το αίσιο τέλος του. Είναι πολλοί άλλοι κλάδοι βέβαια στον αγώνα, αναμένουμε την επαναπρόσληψη όλων.

Σ’ αυτό τον ταπεινό κουβά που τον κρατάνε γυναίκες, σ’ αυτή την απαξιωμένη από την περιρρέουσα αντίληψη δουλειά γιατί την κάνουν γυναίκες, οι 595 καθαρίστριες έδωσαν την αξία του αγώνα, της διεκδίκησης, της αποφασιστικότητας, της νίκης.

Σίσσυ Βωβού