Διαμαρτυρία Αφγανών γυναικών για αποκλεισμό τους απο την κυβέρνηση

Περισσότερες από 70 γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους της Καμπούλ στις 3 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενες για τον αποκλεισμό τους από τα υπουργεία κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και κατάγγειλαν τη νέα ηγεσία για την αθέτηση των υποσχέσεών της για συμμετοχή των γυναικών.

Ο Γκάνι, που κέρδισε τις εκλογές, είχε υποσχεθεί να τοποθετήσει τουλάχιστον τέσσερεις γυναίκες ως υπουργούς. Παρ’ όλα αυτά, όταν υποβλήθηκε ο κατάλογος των υπουργών για έγκριση από τη Βουλή, πριν τρεις εβδομάδες, υπήρχαν μόνον τρεις γυναίκες. Και αυτές όμως εξαφανίστηκαν μετά από τον έλεγχο της Βουλής.

Έγινε δεκτή μόνο μια μειοψηφία από τους και τις προτεινόμενους, οπότε ο πρόεδρος θα παρουσιάσει μια νέα λίστα με 17 υποψηφίους, τη σύνθεση της οποίας προσπαθούν να επηρεάσουν οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν να οριστούν πολύ περισσότερες από τρεις γυναίκες.

Οι γυναίκες ήταν 38% των ψηφοφόρων, είπε η Σαμίρα Χαμιντί, μια από τις διαμαρτυρόμενες και ακτιβίστρια του Δικτύου Αφγανών Γυναικών, και πρέπει να έχουμε το 38% της κυβέρνησης, δηλαδή εννέα υπουργούς.

Στις αρχές της προεδρίας του, ο Γκάνι είχε πει ότι η συμμετοχή των γυναικών αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα. Όπως όμως πρόσθεσε η Σαμίρα, «Ο Γκάνι δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του. Οι φιλόδοξες δηλώσεις του δεν γίνονται πράξη».

Ο Γκάνι μοιράζεται την εξουσία με τον αντίπαλό του Αμπντουλά, και οι παλιές ομάδες εξουσίας οι οποίες διεκδικούν τις θέσεις, δεν αφήνουν χώρο για την παρουσία καινούριων προσώπων.

Υπάρχουν πολλές προσοντούχες γυναίκες που θα μπορούσαν να επιλεγούν, είπε ένας από τους άνδρες διαμαρτυρόμενους, ο Αζίζ Ραφλί, αλλά δεν τις επιλέγουν γιατί δεν συνδέονται με κάποιες ομάδες εξουσίας. Είναι καθαρό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να υποστηριχτεί η γυναικεία συμμετοχή, είπε ο Αζίζ, που είναι επικεφαλής του Αφγανικού Φόρουμ της Κοινωνίας των πολιτών. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ηγεσία φοβάται ότι μια ισχυρή παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση θα δυσκολέψει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τις οποίες σκοπεύει να αρχίσει.

Οι ομάδες γυναικείων δικαιωμάτων σύνθεσαν έναν κατάλογο με 21 ονόματα γυναικών που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας, εκπαίδευσης και ικανότητας να αναλάβουν υπουργεία. Παρέδωσαν αυτη τη λίστα στις πολιτικές ομάδες του Γκάνι και Αμντουλά, και το δημοσιοποίησαν στα σόσιαλ μίντια. Με τον κατάλογο αυτόν, οι οργανώσεις ευελπιστούν να απορρίψουν τα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες γυναίκες για να κυβερνήσουν στο Αφγανιστάν.

«Δεν είμαστε πλέον στο 2001», είπε η Σαμίρα Χαμιντί, «δηλαδή την χρονιά που τερματίστηκε η κυριαρχία των Ταλιμπάν. Αλλά δυστυχώς, περισσότερο από δέκα χρόνια μετέπειτα, τα δικαιώματα που έχουμε κερδίσει δεν αναγνωρίζονται. Αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε ακόμα στους δρόμους για να τα διεκδικήσουμε».

Από τον Guardian. Μετάφραση-προσαρμογή Σίσσυ Βωβού