Απορρίφθηκε η έφεση της οικογένειας της Rachel Corrie για το φόνο της από τον ισραηλινό στρατό

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την έφεση της οικογένειας της Ρέιτσελ Κόρι, της ακτιβίστριας από τις ΗΠΑ που σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα πριν από 12 χρόνια, η οποία απέδιδε στο Ισραήλ την ευθύνη για το θάνατό της.

Το 2003, η 23χρονη Κόρι από την πολιτεία της Ουάσιγκτον ήταν εθελόντρια στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στις καταστροφές κατοικιών στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, όταν σκοτώθηκε από μπουλντόζα. Η είδηση του θανάτου της έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις.

Η οικογένεια της Κόρι κινήθηκε δικαστικά ενάντια στον υπουργό άμυνας του Ισραήλ, με την κατηγορία ότι ο ισραηλινός στρατός τη σκότωσε με δόλο ή από αμέλεια, καθώς δεν έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς όταν αυτή προσπαθούσε να εμποδίσει τη μπουλντόζα. Η κατηγορία βασιζόταν στο ότι ο στρατός θα έπρεπε να αναβάλει τις επιχειρήσεις κατεδάφισης μέχρι να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από την περιοχή.

Η έφεση που άσκησε η οικογένεια στην αθωωτική απόφαση του 2012 τράβηξε την προσοχή διεθνώς, παρόλο που ήταν εκ των προτέρων σχεδόν σίγουρο ότι δε θα έπειθε το δικαστήριο. Η μητέρα της Ρέιτσελ, Σίντι, χαρακτήρισε τη δίκη της Χάιφα, που δεν καταλόγισε ευθύνες σε κανέναν για το θάνατο της κόρης της, ως σύμπτωμα ενός συστήματος όπου το Ισραήλ και η κυβέρνηση ΗΠΑ ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Η ιστορία της Κόρι ενέπνευσε το θεατρικό έργο του 2005 Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι, της συντάκτριας της Guardian, Κάθριν Βάινερ, που βασίστηκε στα γραπτά της Κόρι. Η παράσταση ανέβηκε σε όλο τον κόσμο και φέτος θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά.