Στα μαλακά ο βιαστής με την τυρόπιτα

Σήμερα εκδικάστηκε η έφεση του Εμμανουήλ Αριστόβουλου για τον βιασμό τριών τουριστριών το 2005, για την οποία είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί σε 12 χρόνια κάθειρξη (κατά συγχώνευση), το 2012, δηλαδή με τεράστια καθυστέρηση. Η ποινή του μειώθηκε δυστυχώς στα 10 χρόνια, ενώ τίποτε άλλο δεν άλλαξε. Ευτυχώς και πάλι δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Για την τέταρτη τουρίστρια, η υπόθεση που είχε εκδικαστεί πρώτη και έχει ήδη τελεσιδικήσει, έχει τιμωρηθεί με 5 χρόνια φυλάκιση.

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενους τριγύριζε στην Πλάκα, σε πολυσύχναστα μέρη, πλεύριζε νεαρές τουρίστριες και τους έλεγε ότι είναι πιλότος της Air France και λέγεται Αλέξανδρος, ότι λατρεύει την αρχαία Ελλάδα και αν ήθελαν μπορούσε να τις ξεναγήσει. Μετά από λίγη ώρα τους πρόσφερε μια τυρόπιτα μέσα στην οποία έκρυβε επιμελώς ένα δισκίο από το βαρύ υπνωτικό χάπι stillnox και μετά τις οδηγούσε να πιουν ένα ποτό για να έρθουν στο πνεύμα “των θεών”. Το αλκοόλ αντενδείκνυται μετά τη λήψη του χαπιού αυτού, όπως λένε αυστηρά οι οδηγίες. Οι κοπέλες μετά από λίγη ώρα έχαναν την αυτοκυριαρχία τους, πάθαιναν ζαλάδες, και τότε τις οδηγούσε σε παρακείμενα ξενοδοχεία και τις βίαζε. Κάποιες από αυτές τις οδηγούσε αρκετά αργότερα στο μετρό, κάποιες τις παρατούσε στο ξενοδοχείο και έφευγε. Στο ξενοδοχείο δεν έδινε αυτός ταυτότητα, γιατί “την είχε ξεχάσει”, και ζητούσε από την κάθε κοπέλα να δώσει το διαβατήριό της. . Μια από τις τρεις κοπέλες είχε μάλιστα εμφανή σημάδια κακοποίησης.

Συνελήφθη μετά την τέταρτη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης, μια και η τέταρτη αυτή κοπέλα βρέθηκε από τον ξενοδόχο σε ιδιαίτερα βεβαρημένη κατάσταση, γιατί ήταν μόνο 19 χρονών. Φανταζόμαστε πόσες μπορεί να είχε βιάσει με τον ίδιο τρόπο και δεν έκαναν καταγγελία. Η αστυνομία έβγαλε προσωπικό, έψαξε στα μέρη που είχαν υποδείξει τα θύματα και με τα χαρακτηριστικά που είχαν περιγράψει σύντομα τον συνέλαβε “εν δράσει”. Μετά τη σύλληψή του αναγνωρίστηκε από την τελευταία καταγγέλλουσα, ενώ από τις άλλες τρεις που βρίσκονταν στις μακρινές τους χώρες ποτέ δεν ζητήθηκε αναγνώριση από τις ανακριτικές αρχές, ίσως επειδή είχε ομολογήσει και αυτές τις πράξεις του. Μετα την ομολογία προφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2005.

Εκ μέρους του κατηγορούμενου, των μαρτύρων και της υπεράσπισής του επαναλήφθηκε το ίδιο κακόγουστο και προσβλητικό για τα θύματα θέατρο του 2012, με παραπλανητικότερο τρόπο: αυτή τη φορά δήλωσε στην αρχή πως αποδέχεται την κατηγορία, στη συνέχεια όμως κατά την απολογία του δήλωσε πως έχει κάνει και ξανακάνει την αυτοκριτική του, αλλά βιαστής δεν είναι. Ναι, τους έβαζε το χάπι για να τις φέρει σε καλή διάθεση, και αυτό ήταν το μόνο λάθος του, αλλά βιασμό δεν έκανε. Επειδή μάλιστα έπαιρνε και αυτό το χάπι το μόνο που μετά μπορούσε να κάνει είναι να τις θωπεύσει αλλά χωρίς να συνουσιαστεί μαζί τους, όπως έλεγε και ξανάλεγε.
Οι μάρτυρες υπεράσπισής του επαναλάμβαναν πόσο καλός άνθρωπος και καλός οικογενειάρχης και καλός εργαζόμενος ήταν, και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την τιμωρία του. Πολύ περισσότερο που η οικογένειά του υποφέρει οικονομικά, γιατί ήταν ο μόνος στυλοβάτης. Επίσης ένας μάρτυρας που μένει στην ίδια πολυκατοικία, ανέφερε ότι ο Αριστόβουλος είχε δύο διαμερίσματα, το ένα εκ των οποίων πούλησε και τα χρήματα μοίρασε στους δικηγόρους.

Άλλος μάρτυρας, συμμαθητής του και φίλος από τα παιδιά χρόνια, είπε ότι η όλη υπόθεση πήρε άλλες διαστάσεις, γιατί η πρώην δικηγόρος του και σήμερα πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου έδινε πολιτικές διαστάσεις στο ζήτημα, και ξέφυγε από τις πράξεις τις οποίες έκανε. Ο ίδιος είπε ότι ο Πρόξενος βορειοευρωπαϊκής χώρας σε άλλη δίκη όπου ήταν παρών για την υποστήριξη της παθούσας συμπατριώτισσάς του, τού είχε πει έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι η κοπέλα ήταν αφελής που εμπιστεύθηκε έναν άγνωστό της, υποννοώντας ότι τα ήθελε ή έστω ότι έφταιγε και αυτή. Επίσης κατάγγειλε ξανά τις γυναικείες οργανώσεις που έβγαζαν πανώ έξω από τα δικαστήρια ζητώντας την τιμωρία του. Ζητούσε δίκαια δίκη, και εξανίστατο που οι προσωπικές επαφές του φίλου του ονομάζονται βιασμός. Επίσης εξανίστατο που η αστυνομία συνέλαβε τον κατηγορούμενο, και είπε ότι ο μόνος λόγος που ομολόγησε ήταν ότι η τότε διοικήτρια του αστυνομικού τμήματος του είχε πει ότι έχει αδελφή δημοσιογράφο, και αν δεν ομολογήσει θα τον βγάλει στα κανάλια. Οπότε αυτός θέλοντας να αποφύγει επιπτώσεις στην οικογένειά του, αναγκάστηκε να ομολογήσει. Μετά τα έβαλε και με τον τότε δικηγόρο του κατηγορούμενου που του έδωσε υπόμνημα με ομολογία να καταθέσει στο δικαστή ανακριτή, κάτι που επανέλαβε στο τέλος και ο δικηγόρος υπεράσπισης.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, απευθυνόμενος προς τους ενόρκους εξήγησε καθαρά τι σημαίνει βιασμός και τι σημαίνει βία, διαβάζοντας τα σχετικά εδάφια των νόμων. Η χορήγηση ουσιών για την αλλοίωση ή απώλεια της βούλησης αναφέρεται ρητά στο νόμο ως βία. Και ζήτησε να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος για κατά συρροήν βιασμούς, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση.

Ο δικηγόρος του Αριστόβουλου ήταν διορισμένος από το κράτος, λόγω αδυναμίας του να προσλάβει δικηγόρο. Δήλωσε ότι τον επισκέφθηκε στη φυλακή πριν τον αναλάβει και πείστηκε για τις καλές προθέσεις του και την μεταμέλειά του. Δήλωσε επίσης ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να θεωρείται βιαστής, και ότι τα Μέσα τον αποκαλούν “βιαστή με την τυρόπιτα” για να έχουν πωλήσεις φύλλων, γιατί ναι μεν κατηγορείται για τρεις συν έναν βιασμούς, αλλά δεν μπορεί να αποκαλείται κατά συρροήν βιαστής γιατί είναι καλός οικογενειάρχης και όχι δράκος. Πώς μπορεί να θεωρείται ότι έγινε βιασμός όταν οι κοπέλες δεν κατάλαβαν τίποτα; Αφού είχαν απώλεια συνείδησης δεν έπαθαν τίποτα και δεν θυμούνται τίποτα, άρα δεν υπέστησαν βλάβη.

Το πιο δραματικό στοιχείο της δίκης ήταν ότι η κόρη του βιαστή, που ήταν 9 χρονών όταν πρωτοφυλακίστηκε ο πατέρας της και σήμερα 18, βρισκόταν μέσα στο δικαστήριο σε όλη τη διάρκεια της δίκης, και μάλιστα κατάθεσε υπέρ του, ζητώντας να μην τιμωρηθεί αλλά να γυρίσει στο σπίτι τους για να ξαναενωθεί η οικογένειά τους. Και αυτό, είπε, δεν το ζητώ μόνο για τους οικονομικούς λόγους. Και επανέλαβε ότι όταν τα παιδιά στο σχολείο της και σε άλλες δραστηριότητες έμαθαν για τον πατέρα της υπέστη βλάβη. Ήταν παρούσα, δυστυχώς, σε ολόκληρη την απολογία του πατέρα της, παρούσα στον απόλυτο εξευτελισμό του. Κάποιες φεμινίστριες ήμασταν και σήμερα στο δικαστήριο για την αλληλεγγύη προς τα θύματα και για την γνώση της εξέλιξης της δίκης. Έχουμε συμπαρασταθεί στις μακρινές και άγνωστές μας γυναίκες από το 2010, όταν μάθαμε από γυναίκες της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών από την Αυστραλία για τη δίκη αυτή. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζεται ως στοιχείο βίας η χορήγηση ουσιών, γιατί δυστυχώς αυτή είναι μια μοντέρνα μέθοδος που επαναλαμβάνεται σε πολλές χώρες. Ζητούσαμε από την αρχή και ζητούμε πάντα από τα δικαστήρια να βοηθούν τα θύματα στην καταγγελία αυτού του κακουργήματος, και να μην τα αποτρέπουν με διάφορες μεθόδους. Στην προκειμένη δίκη ένα μελανό σημείο ήταν η μεγάλη καθυστέρηση. Ένα άλλο ήταν η χαμηλή ποινή «βάσης» για τον κάθε βιασμό, 6 χρόνια σε αυτή τη δίκη και 5 στη δίκη για το βιασμό της βορειοευρωπαίας. Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι στο πρωτόδικο ένας από τους τακτικούς δικαστές είχε ζητήσει να είναι 8 χρόνια η βάση, αλλά μειοψήφισε. Αν το σκεπτικό της χαμηλής ποινής βάσης ήταν πως οι γυναίκες δεν αισθάνθηκαν βία λόγω των αναισθητικών ουσιών που τους είχαν χορηγηθεί, αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αντίθετα, θα έπρεπε αυτό να οδηγήσει σε μεγάλη ποινή αφού έτσι αφαιρείτο η δυνατότητα των γυναικών να αντισταθούν και να αποτρέψουν το βιασμό τους Ένα τελευταίο ήταν η μείωση της ποινή κατά 2 χρόνια, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.

Την πολιτική αγωγή στήριξε και σήμερα το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με λαμπρή παρουσία δωρεάν της δικηγόρου Ιωάννας Σωφρονά.

Αναστασία Γκολιομύτη

Σίσσυ Βωβού