Ισραηλινές και Παλαιστίνιες διαδηλώνουν εκατέρωθεν σημείου ελέγχου στη Δυτική Όχθη

Του Yael Marom

Eν όψει της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, Ισραηλινές και Παλαιστίνιες διαδηλώνουν ενάντια στην κατοχή. ΟΙ ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση δακρυγόνων για να καταστείλουν τη διαμαρτυρία

Περίπου 500 ισραηλινοί πολίτες (εβραϊκής και παλαιστινιακής καταγωγής) μαζί με γύρω στις 1.000 Παλαιστίνιες (από τη Δυτική Όχθη) διαδήλωσαν εκατέρωθεν του σημείου ελέγχου της Καλάντια το απόγευμα του Σαββάτου. Η διαμαρτυρία είχε σκοπό να εκφράσει την ισραηλο-παλαιστινιακή αλληλεγγύη ενάντια στην κατοχή, εν όψει και του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας την Κυριακή.

Οι 1.000 Παλαιστίνιες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία από τον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια προς το σημείο ελέγχου που χωρίζει την Ιερουσαλήμ από τη Ραμάλα, με σκοπό να προσεγγίσουν την ισραηλινή πλευρά. Όταν πλησίασαν το σημείο ελέγχου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και σπρέι πιπεριού εναντίον τους προκειμένου να διαλύσουν τη διαμαρτυρία. Δεκάδες γυναίκες τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 10 από αυτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Παλαιστίνιες προσεγγίζουν το φράχτη προς το σημείο ελέγχου της Καλάντια, 7 Μαρτίου 2015. (Anne Paq/Activestills.org)

 

 

Παλαιστίνιες πραγματοποίησαν πορεία προς το σημείο ελέγχου της Καλάντια που χωρίζει τη Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί στρατιώτες διέλυσαν την κοινή ισραηλο-παλαιστινιακή διαμαρτυρία κατά της κατοχής που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, 7 Μαρτίου 2015. (Ahmad Al-Bazz/Activestills.org)

 

Παλαιστίνια υποφέρει από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διαδήλωση ενάντια στην κατοχή στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, 7 Μαρτίου 2015. (Anne Paq/Activestills.org)

 

Στην ισραηλινή πλευρά, εκατοντάδες γυναίκες – από τη Ναζαρέτ, τη Χάιφα, το Τελ Αβίβ, τη Σέφα Αμρ, την Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές – κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Ναι στην ισότητα, Όχι στο ρατσισμό», «Όχι άλλοι νεκροί για την κατοχή», ενώ φώναζαν και συνθήματα για το γκρέμισμα του τείχους διαχωρισμού. Οι τρεις γυναίκες υποψήφιες με την Ενιαία Λίστα [το κοινό ψηφοδέλτιο των βασικότερων αραβικών κομμάτων του Ισραήλ για τις εκλογές της 17ης Μαρτίου], η Aida Touma-Suliman, η Haneen Zoabi και η Nabila Espanioly συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τους διαδηλωτές από την ισραηλινή πλευρά να προσεγγίσουν την πύλη του σημείου ελέγχου.

Ρίψη δακρυγόνων από τον ισραηλινό στρατό για την καταστολή της διαμαρτυρίας των γυναικών στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, 7 Μαρτίου 2015. (Anne Paq/Activestills.org)

 

H υποψήφια της Ενιαίας Λίστας Aida Touma-Suliman δήλωσε ότι η διαμαρτυρία εκατέρωθεν του τείχους διαχωρισμού από εβραίες και παλαιστίνιες γυναίκες αποτελεί τον σωστό τρόπο για μία ενεργή συμμετοχή στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και ενάντια στην κατοχή. «Αντί να σπαταλούνται χρήματα για τους εποικισμούς και την κατοχή, εμείς, οι γυναίκες πολίτες του κράτους, αξίζει να επωφεληθούμε από αυτούς τους προϋπολογισμούς προκειμένου να βελτιωθούν οι ζωές μας. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά του φράχτη αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς κατοχή και σημεία ελέγχου».

Η Fida Tabouni, που πήρε μέρος στη διαδήλωση, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς να μιλάμε για την κατοχή. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας χωρίς να μιλάμε για τις Παλαιστίνιες κρατούμενες. Για μας, το να μιλάς για μια πατριαρχική κοινωνία είναι το ίδιο με το να μιλάς για μια μιλιταριστική κοινωνία».

Μία άλλη διαδηλώτρια, η Iris Stern Levi, του Συνασπισμού Γυναικών για την Ειρήνη είπε: «Ένα ολόκληρο έθνος βρίσκεται πίσω από αυτό το τείχος και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό, είτε παθητικά είτε ενεργά».

Αναφερόμενος στον τραυματισμό Παλαιστινίων γυναικών κατά τη διαδήλωση, ο Dov Khenin, μέλος της Κνεσέτ, δήλωσε: «Το μήνυμα της ειρήνης και της ελπίδας απαντήθηκε με δακρυγόνα». Αναρωτήθηκε επίσης τι φοβούνται οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και πρόσθεσε: «Εκπροσωπούμε την ελπίδα. Οι γυναίκες εδώ σήμερα μεταδίδουν ένα τόσο ισχυρό μήνυμα ότι αυτό θα επιτευχθεί».

Άρθρο μεταφρασμένο από το +972

intifadagr.wordpress.com