Κινέζες φεμινίστριες στέλνουν χαιρετισμούς από τη φυλακή

Στις 6 Μάρτη του 2015, το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας συνέλαβε πέντε φεμινίστριες ακτιβίστριες επειδή σχεδίαζαν μια καμπάνια ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση στα λεωφορεία, μόλις δύο ημέρες πριν την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, της 8ης Μάρτη. Αυτό είναι μια συνηθισμένη πλέον πρακτική στην Κίνα. Από τη μια υπάρχει νομοθετική κάλυψη για τον ακτιβισμό για διάφορα θέματα, από την διαφθορά έως την ενδοοικογενειακή βία, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει οδός διαφυγής όταν καταστέλλονται δημόσιες διαδηλώσεις που δεν έχουν “άδεια”.

Ο πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Xi Jinping, από το 2012 που ήρθε στην εξουσία, επιβλέπει τη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης καμπάνιας ενάντια στην διαφθορά αλλά και καταστέλλει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, που ποικίλλουν από δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ΜΚΟ που φτιάχνουν βιβλιοθήκες στις αγροτικές περιοχές της Κίνας. Ακτιβιστές και ακτιβίστριες του φεμινιστικού και LGBT κινήματος λένε ότι οι εκδηλώσεις τους συχνά παρακολουθούνται ή απαγορεύονται από τις τοπικές αστυνομίες.

Οι πέντε νεαρές φεμινίστριες-ακτιβίστριες είναι οι Tingting LI, Man WANG, Tingting WEI, Rongrong WU, και Churan Zheng. Έχουν αφοσιωθεί στο σκοπό της ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα φύλου, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους για να αλλάξουν τους κυρίαρχους κανόνες και να προωθήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Είναι στην κορυφή ενός νέου φεμινιστικού κύματος στην Κίνα.

Πριν από 20 χρόνια, η Κίνα φιλοξένησε το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις γυναίκες, υπέγραψε την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου και δεσμεύθηκε να προωθεί την ισότητα των φύλων και τα γυναικεία δικαιώματα. Αυτό που έκανε στις πέντε νεαρές φεμινίστριες η κινεζική κυβέρνηση είναι απαράδεκτο, και παραβιάζει το πνεύμα της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου καθώς και τη Συνθήκη CEDAW.

Το κείμενο λάβαμε από Ramlath Kavil και διασταυρώσαμε την ορθότητα των πληροφοριών
Περισσότερα στο αγγλικό τμήμα του Μωβ