Προς κατάργηση η βάρβαρη Υγειονομική Διάταξη 39Α

Πολλές από τις οργανώσεις και συλλογικότητες που είχαν υποστηρίξει τις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν τον Μάιο του 2012, είχαν προσφέρει αλληλεγγύη με διάφορους τρόπους και τις υποστηρίζουν δικαστικά μέχρι σήμερα, κινητοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα για την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α, απευθυνόμενες προς τη νέα κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει αυτό τον αγώνα και είχε συμφωνήσει ως αντιπολίτευση με τη θέση της κατάργησης της υγειονομικής διάταξης, που εισήγαγε πρώτος ο Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας και μετά την κατάργησή της από την κα Σκοπούλη την επανεισήγαγε ο Άδωνις Γεωργιάδης τη δεύτερη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας.

Η τελευταία επαφή των οργανώσεων με το υπουργείο ήταν την Δευτέρα 30 Μαρτίου, όπου υπέβαλαν το υπόμνημα που ακολουθεί.

Η συνάντηση έγινε με πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ Μπασκόζου, ο οποίος δεν παρευρέθηκε λόγω ασθενείας, και τον αντικατέστησε ο σύμβουλός του Γιωρ.Ντουνιας.

Παρευρέθηκαν επίσης η βουλεύτρια Β.Κατριβάνου με τη νομική της σύμβουλο και ο επίσης βουλευτής Κ. Ζαχαριάς.

Ο κ. ΝΤΟΥΝΙΑΣ από την αρχή της συζήτησης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων ότι η πρόθεση της ηγεσίας ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ και ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 39Α. Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβός, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις τους απαντούσε: ΑΜΕΣΑ.

Στη συνέχεια ζήτησε να κατατεθούν οι σκέψεις για το πώς θα ήταν εφικτό να καλυφθεί το “κενό” που θα δημιουργούνταν απο την απόσυρσή της.

Ακούστηκαν οι προβληματισμοί για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν πιθανές επιδημίες τύπου Ebola ή πολυανθεκτικής Φυματίωσης και συζητήθηκε η ανάγκη για ειδικού τύπου νομοθεσία.

Τέλος, αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησαν ειδήσεις ότι ήδη υπογράφηκε η κατάργηση της 39Α και βρίσκεται στο δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ευχόμαστε κάτι τέτοιο να έχει ήδη γίνει, αλλά απ’ ότι γνωρίζουμε δεν αληθεύει.

Σίσσυ Βωβού

 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ : κ. Ι. Μποσκόζο, Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας,
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπουργό Υγείας κο Κουρουμπλή

Αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Ξανθό

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής


ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 39Α /2012

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2015  

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Υγείας,

Με το παρόν υπόμνημα, οι οργανώσεις Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Κέντρο Ζωής, PRAKSIS, ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS, Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Colour Youth, Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και Φεμινιστική Ομάδα «Το Μωβ» κοινοποιούμε τις κοινές θέσεις μας αναφορικά με τα παρακάτω:

  1. Κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης ΓΥ/39Α, με ταυτόχρονη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με το άρθρο 59 του ν. 4075/2012 και 20 του ν. 3172/2003.

 

  1. Κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4075/2012

Συμφωνούμε με την  κατάργηση της εν λόγω διάταξης και, περαιτέρω, αναφορικά με την προσθήκη περίπτωσης δ’ στην παρ. 2 του άρθρου 13 του π.δ. 114/2010 (Α’ 195) ζητούμε τη διαμόρφωση της διάταξης κατά τρόπο νομοτεχνικό που να διασφαλίζει την πλήρη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο/προσφύγων στις υπηρεσίες υγείας, κατά πλήρη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις προστασίας των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

  1. Τροποποίηση του άρθρου 20 του ν. 3172/2003

Δεδομένου του ότι η προτεινόμενη διατύπωση της διάταξης προβλέπει στην παρ. 4 την έκδοση κοινής απόφασης πολλών συναρμόδιων Υπουργείων (ΚΥΑ), με την οποία θα ορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία διενέργειας των ελέγχων και θα εξειδικεύεται το κανονιστικό περιεχόμενο της εν λόγω διάταξης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας αφού περιέλθει σε γνώση μας προσχέδιο της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

 

Συμπληρωματικά, παραθέτουμε το από 2 Αυγούστου 2013 έγγραφο με τις απόψεις και προτάσεις της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επαναφορά της Υγειονομικής Διάταξης ΓΥ/39Α (ΦΕΚ 1002/τ.Β/2012) από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Οι Οργανώσεις,

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Κέντρο Ζωής

PRAKSIS

ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS

Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Colour Youth

Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Φεμινιστική Ομάδα «Το Μωβ»