Με δάκρυα χαράς στα μάτια οι σωματέμποροι

Με δάκρυα χαράς υποδέχθηκαν κάποιοι από τους καταδικασθέντες και συγγενείς τους σήμερα την απόφαση του δικαστηρίου, που ενώ επέβαλε σοβαρές ποινές για τέσσερις, έδωσε στο τέλος αναστολή έκτισης της ποινής μέχρι την έφεση.

Συγκεκριμένα, τέσσερεις από τους 20 βαρύτερα κατηγορούμενους καταδικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία, ενώ απαλλάχθηκαν για ξέπλυμα χρήματος και ναρκωτικά.

Καταδικάστηκαν δηλαδή για δύο κακουργήματα, μαζί και αρπαγή, σε ποινές κατά συγχώνευση από 10 χρόνια και 10 μήνες ο καθένας έως 10 χρόνια και 6 μήνες.

Μια κοπέλα επίσης καταδικάστηκε σε 12 μήνες, για επίθεση και σωματικές βλάβες, αλλά συμψηφίστηκε η καταδίκη της με προφυλάκιση που ήδη είχε κάνει.

Η αγόρευση του εισαγγελέα κ. Γεωργίου Βούλγαρη, τόσο κατά τη διάρκεια της δικασίμου της 21ης Απριλίου όσο και σήμερα, ήταν τεκμηριωμένη και σοβαρή. Στις 21 Απριλίου είχε ζητήσει την ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δύο από τα κακουργήματα για τα οποία παραπέμπονταν οι κατηγορούμενοι, εξέπεσαν. Σήμερα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για δύο ελαφρυντικά, δηλαδή του προτέρου εντίμου βίου όσο και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, την οποία οι δικηγόροι ονόμαζαν ειλικρινή μεταμέλεια. Αφού δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία, είπε, και δηλώνουν αθώοι, από πού προκύπτει η ειλικρινής μεταμέλεια; Οι δικηγόροι μίλαγαν για άλλες αποφάσεις όπου έχουν δοθεί ανάλογα ελαφρυντικά, όπως ισχυρίζονταν σε κατηγορούμενους για μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, όπου στις 7 από τις 10 έχουν αναγνωριστεί τα ελαφρυντικά που σήμερα και αυτοί ζητούσαν.

Τελικά η έδρα έδωσε ένα ελαφρυντικό, του προτέρου εντίμου βίου, ενώ κατά τον καταλογισμό των ποινών για τα κακουργήματα τα οποία δέχθηκε έκανε μεγάλο συμψηφισμό. Χαρακτηριστικό ότι για την εγκληματική οργάνωση από τα 4 χρόνια που έπρεπε να καταλογισθούν, καταλόγισε δύο χρόνια. Η τελική ποινή σίγουρα δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα όσων αγωνίζονται εναντίον της σωματεμπορίας και του τράφικινγκ, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν ότι στα δύο κέντρα συνελήφθησαν 40 κοπέλες με μπικίνι τη νύχτα της 8/11/08, οπότε καταλαβαίνουμε την έκταση της σωματεμπορίας. Επρόκειτο για μεγάλο κύκλωμα, με όλο τον ποινικό κώδικα στο κατηγορητήριό του.

Οι δικηγόροι “έπεσαν από τα σύννεφα”, όπως όλοι και όλες δήλωσαν, γιατί περίμεναν αθωωτική απόφαση. Είπαν ότι είναι εξοντωτική η απόφαση και εξοντωτικές οι ποινές. Ζήτησαν μάλιστα διακοπή για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τις αγαθοεργίες κάποιων από τους κατηγορουμένους, τα οποία θα βοηθούσαν στην καλύτερη στάθμιση του καλού χαρακτήρα τους, η οποία και δεν δόθηκε.

Στην τελική φάση της δίκης, όλοι οι κατηγορούμενοι εξέτασαν από έναν μάρτυρα που έλεγε για τον έναν ότι έχει 45 φούρνους και απασχολεί 600 ή 800 ανθρώπους (ποίκιλλαν τα νούμερα) οι οποίοι θα μείνουν στο δρόμο αυτή τη δύσκολη εποχή αν πάει φυλακή, για τον δεύτερο ότι έχει δύο μικρά παιδιά και ποιος θα τα φροντίσει, για τον τρίτο ότι έχει τέσσερα παιδιά-φοιτητές και φοιτήτριες και ποιος θα φροντίσει για τη συνέχιση των σπουδών τους, για τον τέταρτο ότι έχει γυναίκα έγκυο και ποιος θα φροντίσει αυτήν και το παιδί που θα γεννηθεί. Αναμφισβήτητα τα στοιχεία αυτά ήταν αληθινά, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να δίνει πόρους ζωής σε συγγενείς κρατουμένων και όχι να τους απαλλάσσει από την έκτιση της ποινής για βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η τελευταία λέξη της έδρας ήταν ότι η ποινή έχει ανασταλτική ισχύ μέχρι την έφεση, αυτοί έφυγαν ευχαριστημένοι, και ποιος ξέρει σε δυο-τρια χρόνια που θα γίνει η έφεση ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, και τι σημαίνει καταδίκη μετά από τόσον καιρό (ήδη έχουμε επτά χρόνια από τη σύλληψη), και περσινά (ή προ δεκαετίας) ξινά σταφύλια, ποιος ξέρει πού θα φτάσει η ποινή τότε.

Άρα, έχουμε στενοχώρια τόσο για την ποινή, που θα έπρεπε να είναι υψηλότερη, αλλά πολύ περισσότερο για το ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το τράφικινγκ ήδη έχει αλλάξει χαρακτηριστικά κατά την περίοδο της κρίσης, και θα περιμένουμε να δούμε σωστά πλαίσια και προθυμία των διωκτικών αρχών να συλλαμβάνουν τους

σωματέμπορους, αλλά και σοβαρή αντιμετώπιση από πλευράς δικαστηρίων, μέσα σ’ ένα νέο άνεμο που αναμένουμε να πνεύσει, τώρα που έχουμε μια νέα κυβέρνηση που ομνύει στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρωτίστως βέβαια ζητούμε την πρόληψη, τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε γνωστούς χώρους όπου υπάρχει καταναγκαστική πορνεία, την παύση του χρηματισμού αστυνομικών και άλλων κρατικών λειτουργών.