Αυτή τη φορά η αστυνομική αυθαιρεσία έχασε!

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, προχτές Πέμπτη 30/4, καταδίκασε ομόφωνα σε τρία χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, δύο αστυνομικούς που έκαναν σωματικό έλεγχο κατά τη διάρκεια προσαγωγής σε πολίτη. Η νίκη αυτή δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία, τον εκφοβισμό και τους παράνομους σωματικούς ελέγχους.

Η υπόθεση αφορά την Πόπη Μέλλιου, ΜΈΛΟΣ του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, η οποία είχε προσαχθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2012 στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της Αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Η Πόπη Μέλλιου δήλωσε στο left.gr για τη δικαστική νίκη:

«Η καταδίκη των δύο αστυνομικών αποτελεί νίκη της αξιοπρέπειας και καταδίκη της αστυνομικής αυθαιρεσίας που μένει ατιμώρητη. Δημιουργείται επίσης ένα σημαντικό δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει, μάλιστα, να αναλογιστούμε πόσες παρόμοιες αποφάσεις θα είχαν υπάρξει, αν είχαν κατατεθεί μηνύσεις και είχαν φτάσει στο ακροατήριο υποθέσεις καταφανούς αστυνομικής αυθαιρεσίας που μας συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια και για τις οποίες υπήρξαν μαρτυρίες και οπτικοακουστικό αποδεικτικό υλικό. Αλλά ας είναι… Μετά από αυτή τη δικαστική νίκη, ας είμαστε πιο συγκροτημένοι στην αντίστασή μας στις αυθαιρεσίες και την αστυνομική βία και στις διεκδικήσεις μας στο μέλλον»

Προσαγωγή – εκφοβισμός – σωματική έρευνα

Η προσαγωγή της έγινε στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Τζαβέλλα, διότι είχε το θράσος… να καταγράψει τις πινακίδες των μηχανών των αστυνομικών. Από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ με ΠΡΌΣΩΠΑ καλυμμένα από τα κράνη και χωρίς διακριτικά τής ζητήθηκαν τα στοιχεία της και έγινε προσαγωγή όταν και η ίδια ζήτησε τα στοιχεία του αστυνομικού οργάνου που της έκανε τον έλεγχο, κάτι που όμως αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου υπέστη για αρκετή ώρα τις γνωστές διαδικασίες εκφοβισμού και της έγινε σωματική έρευνα.  Μια αστυνομικός την οδήγησε σε δωμάτιο για σωματικό έλεγχο, με την οδηγία «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό». Εκεί την ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα και τα εσώρουχα, και μάλιστα με ανοιχτές τις γρίλιες του παραθύρου που έβλεπε σε κτήριο γραφείων με πολύ κόσμο.

Έκθεση καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη για τη συμπεριφορά της αστυνομίας

Η Πόπη Μέλλιου κατέθεσε τότε μήνυση και απευθύνθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη. Στην έκθεσή του, η οποία κοινοποιήθηκε τον Μάιο του 2013 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, περιγράφει το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του ελέγχου και της προσαγωγής πολιτών, θέτοντας έπειτα τα ερωτήματα που προέκυψαν από την εκτός πλαισίου λειτουργία της αστυνομίας στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η έκθεση καταλήγει χαρακτηρίζοντας τα καταγγελλόμενα στη συγκεκριμένη περίπτωση “ιδιαιτέρως σοβαρή (στέρηση ελευθερίας, προσβολές της αξιοπρέπειας κ.λπ.)” και ζητώντας “διεξοδική διερεύνηση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών”. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι “είναι προφανές ότι οι ως άνω αναφερόμενες συμπεριφορές, εφόσον είναι αληθείς, δεν πλήττουν μόνο τα δικαιώματα του πολίτη, της συγκεκριμένης αναφερόμενης ή όλων, αλλά και το κύρος της αστυνομίας, η οποία εμφανίζεται σ’ ένα κράτος δικαίου να δρα αυθαιρέτως”, προσθέτοντας ότι “για τους λόγους αυτούς, προτίθεται να παρακολουθήσει πολύ στενά τη διαδικασία αλλά και την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας”.

Η αστυνομία δεν απάντησε ποτέ στα επανειλημμένα αιτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη, δείχνοντας άλλη μια φορά περιφρόνηση προς τη νομιμότητα, δεδομένου ότι η ανεξάρτητη αυτή αρχή έχει δικαιοδοσία να ελέγχει την αστυνομία στο πλαίσιο του ελέγχου της δημόσιας διοίκησης ύστερα από αναφορές πολιτών.

Σε επικοινωνία μας με την Πόπη Μέλλιου, μας δήλωσε ότι η ίδια προσπάθησε πρόσφατα να πληροφορηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε μετά το αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ την ενημέρωσε ότι η ΕΔΕ φαίνεται ως μη περαιωθείσα… Το πόρισμα αυτό όμως είχε στα χέρια του ο συνήγορος των κατηγορουμένων κατά την ακροαματική διαδικασία. Με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ οι κατηγορουμενοι αθωώνονταν και η υπόθεση έμπαινε στο αρχείο.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε ομόφωνα σε τρία χρόνια με αναστολή δύο αστυνομικούς

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο την Πέμπτη 30 Απριλίου μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η Πόπη Μέλλιου.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως είναι νόμιμο δικαίωμα των αστυνομικών να κάνουν σωματικό έλεγχο σε προσαχθέντες, ακόμα και κολπικό και πρωκτικό, προκαλώντας την οργή της έδρας, αλλά και καταδεικνύοντας την άγνοια και την περιφρόνηση του νόμου από τα αστυνομικά όργανα. Οι δικαιολογίες και οι ισχυρισμοί κατέρρευσαν, μαζί και τα… αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι φωτογραφίες που ταραβήχτηκαν μέρες μετά στη ΓΑΔΑ για να αποδείξουν ότι κατά τον σωματικό έλεγχο οι γρίλιες ήταν κλειστές…

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, όμως η έδρα αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει για εξευτελιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τον αστυνομικό που έδωσε την εντολή για το σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της Πολιτείας της ΓΑΔΑ, όπου έγινε το περιστατικό. Αθώωσε μόνο την αστυνομικό που έκανε το σωματικό έλεγχο, με το σκεπτικό ότι εκτελούσε εντολή.

http://left.gr

Δήλωση της Πόπης Μέλλιου στο «Μωβ»

«Αυτή η απόφαση είναι ένα πολύ σημαντικό δεδικασμένο για το ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνται στις προσαγωγές, αφού η σωματική έρευνα και ακόμα περισσότερο ο ενδοσωματικός έλεγχος πρέπει να γίνονται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και με πολύ συγκεκριμένη διαδικασία.

Νιώθω δικαιωμένη και θεωρώ ότι πρέπει κάθε αστυνομική αυθαιρεσία να καταγγέλλεται και να φθάνει στα δικαστήρια.

Είναι γεγονός ότι η μήνυση και τα δικαστήρια που ακολουθούν αποτελεί έναν γολγοθά, αλλά στην περίπτωσή μου τα βγάλαμε πέρα με τη βοήθεια καλών συντοφισσών. Ευχαριστώ τη δικηγόρο Γιάννα Κούρτοβικ και την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, για τη βοήθεια που μου πρόσφεραν υπό τις διαφορετικές τους ιδιότητες.

Παρά τα έξοδα για τα δικαστήρια και τον χρόνο που απαιτείται για τέτοιου είδους δίκες, αξίζει κάθε πολίτης να διεκδικεί το δίκιο του, γιατί μόνον έτσι μπορεί να σταματήσει αυτού του είδους η ατιμωρησία».