Να σωθεί η Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας!

Το Μωβ ασχολήθηκε με το θέμα “Άδεια Μητρότητας: Με βήματα προς τα πίσω ολοταχώς η Ε.Ε. θα προστατεύει στο μέλλον τη νέα εργαζόμενη μητέρα;” στις 2 Αυγούστου 2014 παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων επιστολές της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Οργανώσεων και του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών. Διαβάστε το δημοσίευμα κάνοντας κλικ εδώ.

Παραθέτουμε σήμερα το δελτίο τύπου του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής και φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και την ομιλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.


Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής – Φύλου ενώνει τη φωνή του με όσες και όσους αγωνίζονται να σωθεί η πρόταση Οδηγίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εισηγείται την αύξηση της Άδειας Μητρότητας από 14 σε 18 εβδομάδες. Η πρόταση έχει μπλοκαριστεί εδώ και επτά χρόνια, και είναι ορατός ο φόβος να χαθεί η προβλεπόμενη χρονική προθεσμία έκδοσης της συγκεκριμένης Οδηγίας, η οποία ως γνωστόν συνεπάγεται τη βελτίωση των σχετικών εθνικών νομοθεσιών. Το γεγονός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που, μάλιστα, έχει αποφασίσει διεύρυνση της Άδειας Μητρότητας στις 20 εβδομάδες και Άδεια Πατρότητας 2 εβδομάδων με πλήρεις αποδοχές (Έκθεση Estrela). Παράλληλα, έχει προτείνει μέτρα για την προστασία των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα, ώστε όταν επιστρέφουν στην εργασία τους οι θέσεις τους να είναι διασφαλισμένες. Δυστυχώς το Συμβούλιο των Υπουργών δεν αποδέχθηκε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενο το κόστος εφαρμογής τους, επιβεβαιώνοντας το ότι για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλα είναι κόστος, ακόμα και η μητρότητα και η ανατροφή των παιδιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οδηγία θα αποσυρθεί, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015 και θα αντικατασταθεί με μία «σύγχρονη εναλλακτική λύση» που σημαίνει, με μία πρόταση που θα έχει μικρό ή καθόλου όφελος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αίτημα να σωθεί η Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας. Οι 18 εβδομάδες Άδεια Μητρότητας αποτελούν πρότυπο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών και είναι απαραίτητη για λόγους υγείας και ασφάλειας των γυναικών. Οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, κατάσταση που επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και την ουσιαστική ισότητα των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα, την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την προάσπιση της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΦΥΛΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


από efsyn.gr

kouneva

Προσοχή για την συστράτευση που απαιτείται, ώστε να μην αποσυρθεί η κοινοτική οδηγία για την άδεια μητρότητας «εξαιτίας της άρνησης επικύρωσης της από το Συμβούλιο υπουργών και παρά την θετική εισήγηση των ευρωπαϊκών οργάνων», συνέστησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Για το θέμα άλλωστε έχουν καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλη, η Σοφία Σακοράφα και η ιδία, ενώ σχετικό ψήφισμα της Επιτροπής Γυναικών θα συζητηθεί άμεσα στην ολομέλεια.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, όπου συμμετείχε ως ειδική προσκεκλημένη,  η κ. Κούνεβα αναφέρθηκε στον ρόλο της Επιτροπής Γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο (από το 1979) από όπου ως μοχλός πίεσης προωθεί την ισότητατων φύλων κυρίως στον τομέα της απασχόλησης με αποτέλεσμα σήμερα «να προβάλει η διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων». Ενημέρωσε ότι έχει αναλάβει δύοΕΡΓΑΣΙΕΣδιερεύνησης και καταγραφής της πραγματικότητας που επικρατεί στους τομείς της αδήλωτης εργασίας και στις οικιακές βοηθούς.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως ο στόχος για την αδήλωτη εργασία είναι η καταπολέμηση της, μέσω της δημιουργίας μιας Πλατφόρμας συνεργασίας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας βασικοί άξονες θα είναι η αλλαγή του ορισμού της αδήλωτης εργασίας (είναι ο ίδιος εδώ και είκοσι χρόνια), ώστε να περιληφθούν όλες οι νέες μορφές, όπως η μερικώς αδήλωτη εργασία και να καταπολεμηθεί ένα μεγάλο φάσμα καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και η ισχυρή δέσμευση των κρατών – μελών απέναντι της (όχι παρατηρητήριο) και ηΛΗΨΗ μέτρων για την μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη.

Η λήψη μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στον τομέα της αμειβόμενης εργασίας αποτέλεσε στόχο της σύσκεψης – συζήτησης των θεσμικών και κοινωνικών φορέων στην Επιτροπή. Η πρόεδρός της, Αφροδίτη Σταμπουλή, διαβεβαίωσε για την άμεση κωδικοποίηση και προώθηση στο Kοινοβούλιο των προτάσεων, που διατυπώθηκαν προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμογής των νόμων και να ληφθούν νέοι, όπου απαιτείται.

Η έκθεση για τις γυναίκες εργαζόμενες ως οικιακές βοηθοί και προσωπικό φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων επιβάλλεται να εξεταστεί, σημείωσε η κ. Κούνεβα γιατί «μια κρατική υπηρεσία σπάνια μπαίνει σε ένα σπίτι, όπου μπορεί να υπάρχει μια εργαζόμενη γυναίκα οικιακή βοηθός, γεγονός το οποίο δυστυχώς επιτρέπει απίστευτα περιστατικά εκμετάλλευσης, ακόμη και κακοποίησης σε βάρος τους». Επίσης «θα αναζητηθούν και οι πιο καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη για να βοηθήσουμε όλες αυτές τις γυναίκες να νιώσουν προστατευμένες από το κράτος» κατέληξε.