Συμπρόεδροι του HDP: Η επιτυχία μας ανήκει στις γυναίκες αυτής της χώρας

Κωνσταντινούπολη: Οι συμπρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στη χθεσινή τους ομιλία μετά τις κάλπες, δήλωσαν ότι η νίκη του HDP ανήκει σε όσες και όσους θέλουν να ζήσουν στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή με ελευθερία- αλλά κυρίως ανήκει στις γυναίκες.

Η αίθουσα του εστιατορίου Cezayir, όπου μίλησαν οι συμπρόεδροι του κόμματος, Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ αμέσως μετά τη νίκη, ήταν κατάμεστη. Ο Selahattin Demirtaş, που μίλησε πρώτος, άνοιξε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις βίαιες επιθέσεις κατά του HDP και τονίζοντας ότι παρόλο που το AKP έκανε τα πάντα ενάντια στο HDP και είχε κάθε μέσο στη διάθεσή του, τελικά το κόμμα βγήκε νικητής. Έδωσε έμφαση στο ότι πίσω από τη νίκη βρίσκονται εθελοντές και εθελόντριες και όχι κάποιος «ιθύνων νους».

«Η νίκη δεν είναι δική μας. Η νίκη είναι όλων των λαών της Μέσης Ανατολής. Πιστεύουμε ότι η νίκη αυτή θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή», δήλωσε. Επισήμανε ότι η νίκη ανήκει σε «όλες τις καταπιεσμένες εθνοτικές ταυτότητες και θρησκείες, όπως οι Αλεβίτες, οι Σουνίτες, οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι της Τουρκίας. Η νίκη ανήκει στους εργάτες, τους ανέργους, τους αγρότες, τους χωρικούς και σε όλους όσων η εργασία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πάνω από όλα, η νίκη ανήκει στις γυναίκες και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια στη χώρα αυτή.»

Η συμπροέδρισσα Figen Yüksekdağ επίσης άνοιξε την ομιλία της ευχαριστώντας όσους και όσες κινητοποιήθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία, ειδικά τις γυναίκες και τη νεολαία.

Αποκαλώντας το εκλογικό όριο του 10% στην Τουρκία, ένα νόμο της στρατιωτικής χούντας του ’80, «όνειδος και ιστορικό βάρος στις πλάτες του τουρκικού λαού», η Figen Yüksekdağ δήλωσε ότι: «Διασώσαμε τα δικαιώματα μας, καταφέραμε να μη μείνουμε αιχμάλωτοι. Κερδίσαμε την ελευθερία μας. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ότι περάσαμε το όριο του 10%, αλλά ότι η δύναμή μας το κατέστρεψε. Το διαλύσαμε μια για πάντα. Σήμερα, στους δρόμους, το πάθος, η εργατικότητα και η αποφασιστικότητα του λαού μας διέλυσε το εκλογικό όριο.»

Δήλωσε ότι οι άνθρωποι δε θέλουν πια να είναι υποταγμένοι. «Οι κυβερνώμενοι δε θέλουν πια έναν ηγέτη ή ένα κόμμα να τους κυβερνά, θέλουν συλλογικότητα και συμμετοχή», δήλωσε.

Το κόμμα απάντησε σε ερωτήσεις για το αν θα ακολουθήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους που έδωσαν την ψήφο τους στο HDP κυρίως για να αποδυναμώσουν το AKP, ο Selahattin Demirtaş υποσχέθηκε ότι το κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους κάνει πραγματικούς υποστηρικτές του. Όσοι έχασαν τις ζωές τους, ακρωτηριάστηκαν, έχασαν συγγενείς ή φυλακίστηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επίσης δεν πρόκειται να ξεχαστούν.

«Δηλώνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων των φίλων που έχασαν τις ζωές τους λόγω των προκλήσεων κατά την προεκλογική εκστρατεία», είπε ο Selahattin Demirtaş. «Η νίκη μας ανήκει πάνω από όλα στους φίλους και τις φίλες μας που τραυματίστηκαν κατά τη σφαγή στο Ντιγιάρμπακιρ. Αφιερώνουμε τη νίκη στις Κούρδισσες μητέρες που εξακολουθούν να πενθούν. Εκατοντάδες φίλοι και φίλες τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες. Ευχαριστούμε τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά.»

μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

πηγή: γυναικείο, κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο jinha.com.tr

Διαβάστε επίσης: Θα βάψουμε μωβ το κοινοβούλιο