Υπογραφή Σύμβασης Ορόσημο για την Βία κατά των Γυναικών

Στις 16 Ιουνίου 2015, η Κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  – Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατα των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας – 4 χρόνια μετά το άνοιγμα της για υπογραφές στις 11 Μαΐου 2011. Η Κύπρος είναι η 38η χώρα που υπογράφει τη Σύμβαση εκ των οποίων 18 την έχουν ήδη επικυρώσει. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), το οποίο για χρόνια ασκεί πολιτική πίεση για την υιοθέτηση της Σύμβασης στην Κύπρο, χαιρετίζει την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις της.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την πρώτη νομικά-δεσμευτική Ευρωπαϊκή σύμβαση η οποία εστιάζει συγκεκριμένα στην βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Η Σύμβαση περιλαμβάνει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, ποινική δίωξη και την δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τοποθετεί το θέμα της βίας κατά των γυναικών στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο της ανισότητας των φύλων και της έλλειψης σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. Όπως δηλώνει η Σουσάνα Παύλου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας και αποτελεί μια ευκαιρία ανάληψης δράσης για την Κύπρο αφού το παρόν νομικό και θεωρητικό πλαίσιο εστιάζεται κυρίως στον τομέα της ενδο-οικογενειακής βίας. Μέσω αυτού του εργαλείου δίνεται στην Κύπρο η δυνατότητα επικέντρωσης σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών».

Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και ορατές κάθε μέρα:

  • 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία στην Κύπρο.
  • 28% των κυπρίων γυναικών υπέστηκε κάποια μορφή κακοποίησης από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.
  • 82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και κορίτσια.
  • Υπήρξαν 30 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Κυπριακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να μεταφράσει αυτήν την επίδειξη πολιτικής βούλησης σε συγκεκριμένες ενέργειες διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα είναι ασφαλείς από τη βία, και να παρέχει στα θύματα την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η σύμβαση μπορεί να τεθεί σε πλήρη ισχύ στην Κύπρο μόλις επικυρωθεί, και αυτό απαιτήσει εκτεταμένες νομοθετικές αλλαγές, την ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης, την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, συντονισμένη και εμπεριστατωμένη συλλογή δεδομένων και έρευνα, καθώς και ολοκληρωμένες και συντονισμένες πολιτικές σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το Ινστιτούτο καλεί τα αρμόδια υπουργεία να δημιουργήσουν, χωρίς καθυστέρηση, ένα συντονιστικό διεπιστημονικό επιτροπή για να συντονίσει την όλη διαδικασία, και που να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές υπηρεσίες, αλλά και γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση.

Η υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης γίνεται πραγματικότητα με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. Η επικύρωση δεν μπορεί να περιμένει άλλα τέσσερα. Το κόστος της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι τεράστιο – τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

πηγή: Mediterranean Institute of Gender Studies