Σκέφτηκες ποτέ κορίτσι;

Illustration by Christina Tsevis

 

Σκέφτηκες ποτέ κορίτσι την ικανότητά σου να φωτίσεις τον κόσμο;

Μην αφήσεις τίποτα και κανέναν να ρουφήξει όλα αυτά που σημαίνουν τον άνθρωπο που είσαι και αυτήν που μπορείς να γίνεις: την ενέργεια, την καρδιά, το μυαλό σου, και πάνω απ’ όλα τα συναισθήματά σου, γιατί είναι ό,τι πιο κοντά σε ‘σου’ θα αποχτήσεις ποτέ.

Να είσαι πάντα κορίτσι το ίδιο σθεναρά περήφανη για τη δημιουργικότητα και την ενέργειά σου, αλλά και για τις ρωγμές και τη θλίψη που νιώθεις μέσα στην ψυχή σου. Ο,τιδήποτε νιώθεις, το παραμικρό κομματάκι της ψυχής σου, το παραμικρό αποτύπωμα στο κορμί σου αντανακλάει αυτό που είσαι και εξελίσσει τον άνθρωπο που μπορείς να γίνεις.

Μην ξοδέψεις ούτε ένα δευτερόλεπτο κορίτσι για να αναρωτηθείς αν θα σε πάρει τηλέφωνο ή γιατί δεν σου έστειλε μήνυμα. Ο λόγος που βρίσκεσαι σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι για να αναρωτιέσαι, αλλά για να τον φωτίσεις και για να εμψυχώσεις άλλες και άλλους να φωτίσουν τον δικό τους κόσμο.

Μην περάσεις ούτε ένα λεπτό κορίτσι για να αναρωτιέσαι γιατί υπάρχει σκοτάδι στον κόσμο. Δεν θα φωτίσεις τον κόσμο ψάχνοντας στο σκοτάδι, αλλά ρίχνοντας φως εκεί όπου μπορείς να το ρίξεις.

Και προπαντός κορίτσι μην σκεφτείς ότι φταις. Να είσαι ευγενική με τους ανθρώπους και να προσπαθείς να εξελίσσεις τον άνθρωπο που μπορείς να γίνεις, όμως μην κατηγορήσεις ποτέ τον εαυτό σου για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Και αν μπορείς να τα αλλάξεις, μην τον κατηγορήσεις ούτε τότε. Άλλαξέ τα με όλους τους δυνατούς τρόπους που περνάνε από το χέρι σου.

Μη γίνεις ποτέ ανταγωνιστική κορίτσι με τα υπόλοιπα κορίτσια. Μη γίνεις ανταγωνιστική ούτε με τα αγόρια. Ταυτόχρονα όμως να μην ανέχεσαι τίποτα που νιώθεις ότι σε μειώνει, σε προσβάλει ή σε κάνει να νιώθεις άβολα. Να αμφισβητείς τα στερεότυπα, να πολεμάς τον σεξισμό και την πατριαρχία όπου και αν βρεθείς, με όποιον τρόπο μπορείς. Χωρίς να κατηγορείς τους άλλους, αλλά εξηγώντας τους γιατί πιστεύεις σε έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο και πώς μπορεί αυτός να δημιουργηθεί. Χωρίς να τους πιέζεις να αλλάξουν, αλλά δίνοντας το παράδειγμα με τις δικές σου πράξεις.

Να ακολουθείς πάντα την καρδιά σου κορίτσι, χωρίς να ξεχνάς τις καρδιές όλων των υπολοίπων. Να είσαι και να συμπεριφέρεσαι όπως ακριβώς γουστάρεις, με μοναδική προϋπόθεση ότι δεν προσβάλεις και δεν κάνεις κακό σε άλλους. Να μην ξεχνάς ποτέ κορίτσι ότι είναι δικαίωμά σου και μόνο δικό σου να είσαι όσο σεμνή, προκλητική, απλή, περιποιημένη, σέξυ, ομιλητική, ήσυχη, αστεία, παιχνιδιάρα ή σοβαρή γουστάρεις εσύ. Και μόνο εσύ. Το σώμα σου ανήκει μόνο σε σένα και σε κανέναν άλλον/η.

Μην αλλάξεις το στυλ σου για τίποτα και για κανέναν κορίτσι, παρά μόνο αν εκφράζει εσένα. Και μόνο εσένα. Μόνο αν σε κάνει να νιώθεις υπέροχα με τον εαυτό σου και τίποτα λιγότερο.

Μην ξεχνάς κορίτσι ότι η επιλογή σου να έχεις έναν ή κανέναν ή πολλούς/ές ερωτικούς συντρόφους πρέπει να συνοδεύεται από την επιθυμία σου και τη συναίνεσή σου μόνο, καθώς και αυτήν των ανθρώπων με τους οποίους εμπλέκεσαι με οποιονδήποτε τρόπο ή τρόπους. Μην ξεχνάς ότι δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν/μια. Μην ξεχνάς ότι δεν είσαι υποχρεωμένη σε κανέναν/μια. Μην ξεχνάς ότι δεν είσαι υποχρεωμένη να είσαι ευγενική με κανέναν αν σε κάνει να νιώσεις άβολα ή διεκδικήσει ο,τιδήποτε από σένα χωρίς τη συναίνεσή σου.

Το φλερτ δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από αυτό ακριβώς που είναι. Δεν αποτελεί συμβόλαιο για σεξ. Ούτε πρόσκληση για οποιαδήποτε δράση που δεν είναι πέρα ως πέρα συναινετική. Το ίσως δε σημαίνει ναι και το όχι δε σημαίνει ίσως. Ποτέ.

Μη δέχεσαι ποτέ κορίτσι κανέναν/μια να κριτικάρει το ντύσιμό σου, όσο ‘βαρύ’ ή ‘ελαφρύ’ και να είναι αυτό. Το προκλητικό ντύσιμο δεν έχει καμία σχέση με χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητά σου, δεν υπονοεί τίποτα για το ποια είσαι ή τι θέλεις και κυρίως δεν σε κάνει λιγότερο ικανή να φωτίσεις τον κόσμο και δεν σε υποχρεώνει να γίνεσαι αντικείμενο σεξιστικής κριτικής, τόσο δήθεν θετικής, όσο και αρνητικής.

Μη δέχεσαι ποτέ κορίτσι λέξεις και όρους που είναι ξεκάθαρα σεξιστικοί, εφόσον υπάρχουν για να περιγράψουν τη γυναικεία συμπεριφορά και μόνο. Μη σταματάς να αναρωτιέσαι και να καταδικάζεις το γεγονός ότι υπάρχουν λέξεις με αρνητική χροιά χωρίς αρσενική εκδοχή. Μη δέχεσαι ποτέ χαρακτηρισμούς και μη χρησιμοποιήσεις ποτέ τις λέξεις  ‘αναύτρα’ και ‘τσούλα’ για να χαρακτηρίσεις άλλα κορίτσια. Δεν υπάρχουν αναύτρες και δεν υπάρχουν τσούλες, οι λέξεις αυτές είναι κοινωνικά κατασκευάσματα μιας πατριαρχικής κοινωνίας και τίποτα άλλο κορίτσι, να το θυμάσαι αυτό πάντα.

Και τέλος, πάνω απ’ όλα, να θυμάσαι κορίτσι…

πως ό,τι και να σου έχει συμβεί ή σου συμβαίνει ακόμα,

θα ξυπνήσεις μια μέρα ανάλαφρη σαν πουλί,

και τα βάρη που κάποτε κουβάλησες στους ώμους σου,

 

θα στα θυμίζουν μόνο τα πούπουλα στα φτερά σου.

 

sun-tousled.blogspot.gr