Νότιος Αφρική: Όχι στην απελευθέρωση Πιστόριους λένε γυναικείες οργανώσεις

Το Κίνημα Προοδευτικών Γυναικών της Νοτίου Αφρικής απέστειλε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Υπηρεσία Αναμόρφωσης, να παραμείνει στη φυλακή ο Όσκαρ Πιστόριους, ο διάσημος Ολυμπιονίκης που σκότωσε την σύντροφό του και καταδικάστηκε μόνο σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία έχει εκτίσει ήδη μόνο 10 μήνες. Και μάλιστα, αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερο πρόβλημα που η απελευθέρωση αυτή γίνεται τον «μήνα των γυναικών».

Σημειώνουμε ότι ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε άλλα τρία χρόνια φυλάκιση με 5χρονη αναστολή, για άλλο αδίκημα, όταν πυροβόλησε «τυχαία» μέσα σε εστιατόριο με το όπλο που έφερε.

«Ανησυχούμε βαθιά για την είδηση ότι το Συμβούλιο της φυλακής δέχηκε το αίτημα του Όσκαρ Πιστόριους να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 21 Αυγούστου 2015. … Η απόφαση του Συμβουλίου είναι εξοργιστική και σε πλήρη αντίθεση με το σκοπό του ‘Μήνα των Γυναικών’» αναφέρει η ομάδα. Προσθέτουν ότι η απελευθέρωση του Πιστόριους τον Αύγουστο αποτελεί «διπλό κίνδυνο» στις γυναίκες που διαβιώνουν σε συνθήκες βίας.

«Η μεγαλύτερη μάστιγα της όμορφης χώρας μας είναι η βία, ιδιαίτερα η βία κατά των γυναικών και των παιδιών. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμους και προγράματα για να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα. Και όμως, αυτό δεν έχει οδηγήσει σε μια βιώσιμη αλλαγή συμπεριφοράς και σε κοινωνική αλλαγή».

Αντίθετα, αναφέρουν, η βία κατά των γυναικών «συνεχίζει ανεμπόδιστα» επειδή το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης παραβλέπει την έκτασή της και την επίπτωση της βίας, ιδιαίτερα κατά των γυναικών και των παιδιών.

«Το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης προωθεί τα δικαιώματα των ανδρών θυτών υπεράνω των δικαιωμάτων όλων των άλλων, αφού στην εφαρμογή του νόμου ακολουθούνται διαφορετικά στανταρ. Συνεπώς, η εφαρμογή των νόμων και η λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, της επιτροπής που αποφασίζει για την απελευθέρωση και η συμπεριφορά άλλων παιχτών του δικαστικού συστήματος, πρέπει να αλλάξουν».

Η οργάνωση επίσης ζήτησε να της δοθεί η έκθεση της επιτροπής για τα θέματα φυλής και φύλου, η οποία συγκρότησε τα προφίλ με βάση τα οποία αποφασίζεται η απελευθέρωση κρατουμένων.

Απόδοση άρθρου της KAMCILLA PILLAY

στην εφημερίδα Daily News, 17-8-15

Σίσσυ Βωβού

Βλέπε προηγούμενα άρθρα μας για το θέμα, στο Μωβ