Ημερομίσθιο διαβίωσης για μητέρες και άλλους/άλλες που απασχολούνται στη φροντίδα

κείμενο της οργάνωσης Global Women’s Strike

 

Αίτηση προς ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις

 

Ημερομίσθιο διαβίωσης για μητέρες και άλλες φροντίστριες

 

Η φροντίδα των άλλων είναι το θεμέλιο κάθε κοινωνίας. Παρόλα αυτά αυτή η εργασία, που συνήθως γίνεται από γυναίκες, υποτιμάται και δεν χρηματοδοτείται.

 

Απαιτούμε:

 

  1. Κάθε εργάτης/τρια να πληρώνεται με ημερομίσθιο διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων και λοιπών φροντιστών.

 

  1. Ο εθνικός και διεθνής προϋπολογισμός να κατευθυνθεί στο να δώσει οικονομική στήριξη και πόρους διαβίωσης σε μητέρες και άλλους φροντιστές.

 

ΟΝΟΜΑ (ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ & ΥΠΟΓΡΑΦΗ): ……………………………………………….

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ EMAIL / ΤΗΛΕΦΩΝΟ : …………………………………………………..

 

ΣΧΟΛΙΑ:  ……………………………………………………………………………………

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ………………………………………………………………..

 

Εκδόθηκε από: Παγκόσμια Απεργία Γυναικών (Global Womens Strike (GWS)) Έγχρωμες Γυναίκες στην Π.Α.Γ. (Women of Colour in GWS) gws@globalwomenstrike.net  www.globalwomenstrike.net  020 7482 2496
Σταυροδρόμι Κέντρο Γυναικών (Crossroads Women’s Centre,) 25 Wolsey Mews, NW5 2DX

Μ.Β. Υποστηρικτές συμπεριλαμβάνουν: Αυτοάμυνα ανύπαντρων μητέρων (Single Mothers SelfDefence) WinVisible γυναίκες με εμφανείς και μη αναπηρίες (women with visible and invisible disabilities) ημέρα πληρωμής δικτύου αντρών (Payday mens network) Οι γυναίκες στο σπίτι είναι σημαντικές (Mothers at Home Matter) John McDonnell MP Γκρεγκ Φίλο, ομάδα της Γλασκόβης για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Greg Philo (Glasgow Media Group) ●Διεθνής ομάδα εταίρων   (International Prostitutes Collective) Νομική δράση για τις γυναίκες (Legal Action for Women) Πλάνο στήριξης μητέρων που θηλάζουν (Mammas Community Breastfeeding Support Project) Απεργία κουήρ (Queer Strike) Σχέδιο δράσης μαύρων γυναικών κατά του βιασμού (Black Womens Rape Action Project) Γυναίκες κατά του βιασμού (Women Against Rape Φαγητό για όλους (Food For All) Vivienne Westwood.    Υπογραφές υποστηρικτών συμπεριλάμβαναν τον Μπομπ Κρόου (Bob Crow), Γκάρεθ Πίερς (Gareth Peirce) Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, (Martina Navratilova.)

Απαιτούμε ημερομίσθιο διαβίωσης για μητέρες και άλλους φροντιστές για τους εξής λόγους:

 

  • Κάθε εργάτης/τρια πρέπει να έχει ημερομίσθιο διαβίωσης. Σ’όλο τον κόσμο οι γυναίκες εκτελούν τα 2/3 της εργασίας στο σπίτι, στις καλλιέργειες και στην κοινωνία.  Όμως η περισσότερη δουλειά τους είναι άμισθη.
  • Οι γυναίκες είναι οι πρωταρχικές φροντίστριες στον κόσμο. Πασχίζουν για την επιβίωση και την ευημερία των παιδιών, των άρρωστων, των ανάπηρων και των ηλικιωμένων στο σπίτι και έξω, στην ειρήνη και στον πόλεμο.  Οι γυναίκες αναλαμβάνουν τις περισσότερες καλλιέργειες στον κόσμο.
  • Οι περισσότερες γυναίκες φροντίστριες, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων είναι άμισθες και δεν θεωρούνται εργάτριες.
  • Πολλές φροντίστριες είναι και οι ίδιες ανάπηρες. Πολλές είναι και οι ίδιες παιδιά αλλά φροντίζουν μικρότερα παιδιά ή ανάπηρους και άρρωστους γονείς.  Πολλές είναι ηλικιωμένες αλλά αφήνουν τη συνταξιοδότησή τους για να φροντίσουν τα παιδιά των παιδιών τους.
  • Το να εκτιμάμε την προσφορά που δίνουν οι φροντίστριες θα μας βοηθήσει να κλείσουμε αυτό το χάσμα εσόδων μεταξύ γυναικών και αντρών. Επίσης θα δώσει ώθηση στους άντρες να αρχίσουν και εκείνοι να προσφέρουν φροντίδα.
  • Η οικονομική εξάρτηση που δημιουργείται όταν η δουλειά της φροντίστριας είναι άμισθη, πολλές φορές παγιδεύει τις γυναίκες σε βίαιες σχέσεις.
  • Πολλές γυναίκες κάνουν κι εξωτερικές δουλειές για να ανταπεξέλθουν οικονομικά και ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν και το χρόνο για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι εξουθενωτικό και αγχωτικό για όλους.
  • Όταν οι γυναίκες είναι εξαντλημένες και καταπονημένες, τα παιδιά υποφέρουν: πείνα, κακή υγεία, βία κι εκμετάλλευση.
  • Οι γυναίκες που πρέπει να γυρίσουν στον εργασιακό χώρο πολύ σύντομα αφ’ότου γεννήσουν δυσκολεύονται να θηλάσουν.
  • Οι γυναίκες που παίρνουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους και άλλους αγαπημένους, χάνουν μισθούς, προαγωγές, κοινωνική ασφάλεια και μελλοντική σύνταξη.
  • Η υποτίμηση της φροντίδας, υποτιμά τους ανθρώπους, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ίδια τη ζωή.
  • Η επένδυση στις φροντίστριες ανακατευθύνει τις κοινωνικές και πολιτικές γραμμές και τις στρέφει προς την επιβίωση, την υγεία και την ευημερία – για τον κάθε άνθρωπο αλλά και για όλο τον πλανήτη που μας συντηρεί όλους.