Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Αφγανιστάν για τον λιθοβολισμό της Ροξαχάνα

Πολλές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ εκφράζοντας τον “αποτροπιασμό” τους για τον θάνατο δια λιθοβολισμού μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε για “μοιχεία”.

Η εσχάτη των ποινών που επιβλήθηκε στη νεαρή από τους Ταλιμπάν, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους τοπικούς πολεμάρχους, στην επαρχία Γορ, στο κεντρικό Αφγανιστάν, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, κυρίως ακτιβιστών.

“Ως Αφγανοί πολίτες, ντρεπόμαστε για την αδικία, τη διαφθορά και την άγνοια που βασιλεύουν στην κοινωνία μας” τόνισε η Χουμάιρα Σακίμπ, μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, στη συγκέντρωση που οργανώθηκε τρεις ημέρες αφότου μεταδόθηκε το βίντεο με τον λιθοβολισμό της νεαρής 20χρονης Ροξαχάνα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση της γυναίκας “αντιισλαμική και εγκληματική πράξη”.

Το επεισόδιο αυτό ξύπνησε μνήμες από το λιντσάρισμα, τον περασμένο Μάρτιο, μιας άλλης νεαρής γυναίκας, της Φαρχούντα, η οποία σκοτώθηκε από ένα πλήθος που την κατηγορούσε ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, κάτι που αργότερα αποδείχτηκε ψευδές.

“Αν η κυβέρνηση είχε τιμωρήσει πραγματικά τους δολοφόνους της Φαρχούντα, αυτό το επεισόδιο δεν θα είχε συμβεί ποτέ”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άσαρ Χακίμι, ακτιβιστής που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι τέσσερις άνδρες που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία της Φαρχούντα καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, όμως το καλοκαίρι άλλο δικαστήριο ακύρωσε την ποινή αυτή. Τελικά, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10-20 ετών.

avgi.gr

rukhsana_girl_stoned_to_death_taliban_ghor