Μια κοπέλα που τη λένε Σανάα Ταλέμπ

της Katja Lihtenvalner

«Τ’ όνομά μου είναι Σανάα Ταλέμπ και είμαι από το Μαρόκο. Είμαι κρατούμενη εδώ και 7 μήνες στο κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό και απαιτώ την ελευθερία μου».

Αυτά τα λόγια προέρχονται από ένα γράμμα που έστειλε η 33χρονη Σανάα Ταλέμπ πριν από 14 μέρες. Κρατείται από τις 4 Απριλίου του 2015 σε ένα από τα κέντρα κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά στο Ελληνικό. Η Σανάα παραλίγο να απελαθεί από την Ελληνική Αστυνομία πριν από δέκα μέρες, αλλά ο πιλότος της πτήσης απέτρεψε την απέλασή της, όχι ακριβώς επειδή νοιαζόταν ιδιαίτερα για την αναγκαστική απέλασή της. «Τι θα πουν οι τουρίστες αν δουν μια γυναίκα με σκισμένα ρούχα γεμάτη αίματα να ταξιδεύει ανάμεσά τους;» ήταν η δική του ανησυχία.

Οι αστυνομικοί χτύπησαν άγρια τη Σανάα (ενώ φορούσε χειροπέδες) την ημέρα που εκείνη αρνήθηκε να απελαθεί και στη συνέχεια τη γύρισαν στο κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό.

Οι μελανιές και οι εκδορές από την αστυνομική βία παρέμεναν ακόμη εμφανείς στο σώμα της, όταν τη συνάντησα πριν από λίγες μέρες σε ένα δικαστήριο των Αθηνών. «Μετά από 6 μήνες κράτησης, οι αρχές αποφάσισαν απλώς να παρατείνουν τον εγκλεισμό μου για άλλους τρεις μήνες. Από εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να αρνούμαι κάθε τροφή που μου δίνει το προσωπικό της φυλακής» μου εξήγησε.

Ο αγώνας αυτής της γενναίας νεαρής γυναίκας δεν έχει τελειώσει. Οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να της απαγγείλουν κατηγορίες αντίσταση κατά της αρχής και φθορά ξένης περιουσίας. Πρόκειται για την ίδια αντίσταση που την κρατά στην Ελλάδα. «Οι άλλες κρατούμενες φοβούνται τους βίαιους φύλακες, οι οποίοι τις χτυπάνε ή δεν τις αφήνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα ελεύθερα» περιγράφει η Σανάα τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες σύμφωνα με αναφορές είναι παρόμοιες σε όλα τα κέντρα κράτησης της Ελλάδας.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή το μεταναστευτικό πρόβλημα. «Τα κέντρα κράτησης ανήκουν πλέον στο παρελθόν» είχε δηλώσει ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Πανούσης πριν από 9 μήνες. Καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν έχει υλοποιηθεί.

Τα κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να λειτουργούν, με κρατούμενους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

Ωστόσο η Σανάα αποφάσισε να αγωνιστεί εναντίον της απέλασης, αφού, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει τίποτα να χάσει. «Δεν μπορώ να γυρίσω στο Μαρόκο. Έχω να πάω εκεί 17 χρόνια. Η ζωή μου είναι εδώ, στην Ελλάδα, όπου εργάζομαι τα τελευταία 5 χρόνια», παραδέχεται.

Η δίκη της Σανάα Ταλέμπ έγινε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, την ημέρα που σηματοδοτεί το κίνημα αντίστασης εναντίον της χούντας. Τώρα όμως ζούμε σε ταραγμένους καιρούς. Η Σανάα, θύμα της αστυνομικής βίας και του δρακόντειου συστήματος μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο την εξανάγκασε να εργάζεται ως φτηνό και απροστάτευτο εργατικό δυναμικό, τώρα την τιμωρεί για την αντίστασή της.

«Αν χρειαστεί να διαλέξω ανάμεσα στην απέλαση και τον θάνατο, διαλέγω τον θάνατο» είπε. Ωστόσο παραμένει αποφασισμένη να κερδίσει τον αγώνα της. Τον αγώνα της να ζήσει ελεύθερη.

Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς

Πηγή: bombsdollars.com

www.ksm.gr