Πολωνία: διαμαρτυρία για τις προσπάθειες περιορισμού των γυναικείων δικαιωμάτων

Μεγάλες διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων σε 20 πόλεις στις 19 Δεκεμβρίου

Ο θρησκευτικός συντηρητισμός επιστρέφει στην Πολωνία, όπου εκτιμάται ότι “η εκκλησία παίρνει την εκδίκησή της” για τα χρόνια του “φιλελευθερισμού”.

Στη διαμαρτυρία αναφέρεται η παρανομία του διορισμού 5 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είναι το ανώτερο νομοθετικό δικαστήριο, με στόχο σκληροπυρηνικές αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν συνολική απαγόρευση της έκτρωσης και περιορισμούς σε γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και περιορισμό των κονδυλίων για την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία.

Όλες αυτές οι αναμενόμενες αλλαγές, πραγματοποιούνται μετά τη νίκη του κόμματος “Νόμου και Δικαιοσύνης”, που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η γνωστή φεμινίστρια πολιτικός Barbara Nowacka, επικεφαλής του συνασπισμού της Ενωμένης Αριστεράς, κάλεσε τους υπερασπιστές και υπερασπίστριες του συντάγματος να περιλάβουν στους στόχους τους τα γυναικεία δικαιώματα, λέγοντας: “Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ισότητας πάνε μαζί. Η Πολωνία έχει κάνει αρκετά βήματα προς τα πίσω τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Θέματα όπως η ισότητα των γυναικών και τα δικαιώματα των ανθρώπων LGBT φαίνεται να ακυρώνονται ξαφνικά, ως ασήμαντα”.

Το κυρίαρχο πλέον κόμμα, θριάμβευσε στις εκλογές με ένα μείγμα κοινωνικών και εθνικιστικών υποσχέσεων: εχθρότητα προς τους μετανάστες, υπόσχεση να συγκρουστεί με τους εκμεταλλευτές ξένους επενδυτές και τις τράπεζες, την μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και ένα επίδομα 500 Ζλότι (86 δολαρίων) το μήνα για κάθε παιδί. Ήταν κρίσιμης σημασίας ότι η καμπάνια είχε την υποστήριξη των συντηρητικών επισκόπων.

Το πλειοψηφούν κόμμα κέρδισε τις στρατιές ολόκληρες ανθρώπων που στέκονταν μπροστά στις εκκλησίες τα τελευταία 7 χρόνια απαιτώντας την απαγόρευση της έκτρωσης και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτοί όλοι συντονίστηκαν με την καμπάνια της εκκλησίας που λέει ότι τα δήθεν θέματα φύλου είναι μια ιδεολογία επιβεβλημένη από την δυτική Ευρώπη.

Η επιτυχία του κυβερνητικού κόμματος δημιουργεί δυσκολίες για τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες των δικαιωμάτων, που τα ισχυρότερα όπλα τους είναι συχνά οι διεθνείς συνθήκες. Μεταξύ των φιλοδοξιών της κυβέρνησης είναι να αποσυρθεί η χώρα από τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που είναι γνωστή ως Σύμβαση της Ιστανμπούλ.

Οι ακτιβίστριες θέλουν να ξενακερδίσουν το χαμένο έδαφος. Σε μια κοινή ανακοίνωση υπό τον τίτλο Κογκρέσο των γυναικών ενάντια στο κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, οι ακτιβίστριες καταγγέλλουν το κόμμα αυτό ότι “επικαλείται τα στερεότυπα του παραδοσιακού ρόλου των γυναικών και επιδιώκει να περιορίσει την αυτονομία και την ελευθερία τους”.

Το Κογκρέσο αυτό, που αποτελεί μια από τις ευρύτερες ενώσεις γυναικών στην ανατολική Ευρώπη, δηλώνει ότι προτίθεται να ξεκινήσει μια καμπάνια για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί στην υπόσχεση για το επίδομα τέκνου, που θεωρεί ότι θα έχει αρνητική επίδραση στα υπάρχοντα επιδόματα τέκνων για τις φτωχότερες γυναίκες.

Η Agnieszka Graff, μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου, δήλωσε: “η γενική φιλοσοφία του κυβερνώντος κόμματος είναι η απόρριψη των ατομικών δικαιωμάτων εις όφελος των οικογενειακών δικαιωμάτων. Η έκτρωση είναι υψηλής προτεραιότητας. Θα απαγορευθεί ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού. Υπάρχει φημολογία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να εισάγει ποινή φυλάκισης τριών ετών για γιατρούς που κάνουν παράνομες εκτρώσεις.

Θα υπάρξουν επιθέσεις εναντίον των σπουδών φύλου στα πανεπιστήμια, και πιέσεις εναντίον σχολίων που περιλαμβάνουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Τα επιδοτούμενα πολιτιστικά ιδρύματα θα βρεθούν εκτεθειμένα”.

Σίσσυ Βωβού

Ποσαρμογή άρθρου του theguardian.com της 23ης Δεκεμβρίου