Γυναίκες συνθέτριες κλασσικής μουσικής: 1200 χρόνια ιστορίας.

78 ώρες δωρεάν μουσικής που θα σας ταξιδέψουν από τον Μεσαίωνα στο σήμερα!

Στη σύγχρονη εποχή δε θεωρούμε τις γυναίκες μουσικούς σπάνιες. Η λίστα με τους/τις αγαπημένους/ες μας μουσικούς της ροκ και της ποπ, τραγουδιστές/τριες και τραγουδοποιούς ίσως περιλαμβάνει εξίσου άντρες και γυναίκες ή ακόμα, σε κάποια είδη μουσικής, περισσότερες γυναίκες παρά άντρες. Όσες από εμάς, όμως, ακούμε πολλή κλασσική μουσική αισθανόμαστε λίγο άβολα για τη δυσαναλογία υπέρ των αντρών στις συλλογές μας, τουλάχιστον όσον αφορά τους συνθέτες. Για διάφορους λόγους, ιστορικούς και πολιτισμικούς, η κλασσική μουσική δείχνει να ανήκει στους άντρες.

Αυτό όμως δεν ισχύει! Η πλέιλιστ του Spotify «1200 χρόνια γυναικών συνθετριών: Από τη Χίλντεγκαρντ στη Χίγκντον», αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες άρχισαν να διαμορφώνουν αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως κλασσική μουσική πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε. Η πλέιλιστ, που περιλαμβάνει πάνω από 900 κομμάτια και θα σας πάρει μέρες να την ακούσετε ολόκληρη, ξεκινά από το μεσαίωνα, με τη βυζαντινή ηγουμένη, ποιήτρια, συνθέτρια και υμνογράφο, Κασσιανή και καταλήγει σε συνθέτριες από όλο τον κόσμο, που όχι μόνο βρίσκονται εν ζωή αλλά κάποιες από αυτές είναι και νέες (τουλάχιστον για τα δεδομένα της σύνθεσης ορχηστρικής μουσικής), όπως η Μισάτο Μοτσιζούκι, η Ελένα Τούλβε και η Λέρα Άουερμπαχ.

Η συλλογή συμπεριλαμβάνεται στις Λίστες κλασσικής μουσικής του Spotify, όπου εξηγείται ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν προσφέρει μόνο μια ανθολογία γυναικών συνθετριών, αλλά και μια σύντομη ιστορία της δυτικής κλασσικής μουσικής. Είναι συναρπαστικό να ακούμε τη μουσική να αναδημιουργεί συνεχώς τον εαυτό της, από τον μονοφωνικό και βαθιά θρησκευτικό μεσαιωνικό ύμνο τής Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν μέχρι το πληθωρικό και υπερσύγχρονο κονσέρτο κρουστών της Χίγκντον. Και πριν να αρχίσετε την ακρόαση, θυμηθείτε το ρητό του Φάουστ: “Das Ewig Weibliche Zieht ins hinan” – «Η αιώνια θηλυκότητα μας οδηγεί στο ύψιστο»

openculture.com