Οι επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς εναντίον γυναικών

Μεγάλο και πανευρωπαϊκό θέμα έγινε ήδη με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εκατοντάδες γυναίκες στην Κολωνία, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Οι γιορτές είχαν πολλές χιλιάδες κόσμου, υπήρχε το συνηθισμένο σ’ αυτές τις περιπτώσεις στριμωξίδι, και πολλοί άντρες επωφελήθηκαν για να επιτεθούν σεξουαλικά ή και για κλοπές εναντίον γυναικών.

Το θέμα αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη χρονιά φαίνεται να ήταν μαζικότερο.

Αμέσως οι επιθέσεις συνδέθηκαν από πολλές πλευρές, με τους αιτούντες άσυλο που έχουν φθάσει σε μεγάλους αριθμούς στη Γερμανία φέτος. Όσοι βρίσκονται σε τέτοιες γιορτές είναι συνήθως άντρες σε παρέες, χωρίς γυναίκες. Ακούστηκε ακόμα και κάτι για “οργανωμένες επιθέσεις”, κάτι που δεν συνδυάζεται με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα από τέτοιες καταστάσεις, μάλλον συνδυάζεται με την ξενοφοβία που βρίσκει εύφορο έδαφος.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών, με το αίτημα να γίνεται σεβαστή η αυτονομία τους και να γιορτάζουν χωρίς φόβο επιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ένα πανό που λέει : “Ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στο σεξισμό”. Αυτό είναι προφανώς το σύνθημα που ενώνει πολλές προοδευτικές γυναίκες, που δεν ανέχονται την ανδρική βία, αλλά δεν ανέχονται και το ρατσισμό. Δυστυχώς, έγιναν και ρατσιστικές διαμαρτυρίες.

Δεν είναι χρονικά μακριά, οι σεξουαλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες της Αιγύπτου, με στόχο να φύγουν οι γυναίκες από το δημόσιο χώρο των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών, κάτι που δυστυχώς σε κάποιο βαθμό επιτεύχθηκε. Δεν φαίνεται όμως να υπήρχε ένα τέτοιο κίνητρο πίσω από τις μαζικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς, γιατί οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές.

Ήδη, η καγκελάριος Μέρκελ έκανε δηλώσεις αυστηροποίησης των ποινών σε μετανάστες για κάθε είδους παραβατικότητα, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει κρατήσει μετριοπαθή στάση σε σύγκριση με τους εταίρους της στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο βέβαια σε σύγκριση με τους καθαρούς ρατσιστές και φασιστοειδή της Γερμανίας.

Η δήμαρχος της πόλης, Χενριέτ Ρέκερ είχε τονίσει μετά τα γεγονότα ότι ήταν “απόλυτα ανάρμοστο” να συνδέονται οι δράστες “που εμφανίζονται να προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική” με τους πρόσφυγες. Η ίδια θεωρείται αντιρατσίστρια, και είχε δεχτεί μαχαιριές από ρατσιστές τη δεύτερη μέρα μετά την εκλογή της.

Επίσης, καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία δεν πρόσφερε την προστασία που όφειλε, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες, να αποπεμφθεί ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της πόλης και να οδηγηθεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Άλλος ένας λόγος να επαγρυπνούμε ως γυναίκες και ως φεμινίστριες, και να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν οι απόψεις που ήδη ακούγονται, ότι σε τέτοιες συνθήκες οι γυναίκες κινδυνεύουν, άρα να μην συμμετέχουν. Ήδη σε δημοσκόπηση που έγινε μετά τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται ότι περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες δηλώνουν ότι δεν θα ξαναπάνε σε τέτοιες γιορτές.

Σίσσυ Βωβού