Ζάκυνθος: Σοβαρή καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ Ζακύνθου στις 5-2-16, υπάρχει σοβαρή καταγγελία εργαζόμενης για σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι εργαζόμενη δημόσιας υπηρεσίας του νησιού δέχτηκε σειρά πειθαρχικών διώξεων και απειλών όταν δημοσιοποίησε λεκτική σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από προϊστάμενό της. Σύμφωνα με αποκάλυψη της εργαζόμενης, σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε δεχτεί λεκτική –και όχι μόνο– παρενόχληση, αλλά ήταν η μοναδική που υπήρχε μάρτυρας συναδέλφισσά της, οπότε δημοσιοποίησε το γεγονός. Μάλιστα, όπως ανέφερε, αν και παλαιότερα είχε γνωστοποιήσει το πρόβλημα στο δ/ντη της υπηρεσιακής μονάδας, η στάση του εν λόγω δεν άλλαξε, ενώ όταν συναδέλφισσές της τον είχαν αναφέρει για παρόμοιες παρενοχλήσεις στον δ/ντη εκείνος τους απάντησε ότι δεν είναι ντετέκτιβ. Κατά την καταγγέλλουσα, οι πειθαρχικές διώξεις που υπέστη ήταν καθοδηγούμενες από τον προϊστάμενό της, ενώ όπως δήλωσε, και η μάρτυράς της δέχτηκε απειλές και πιέσεις προκειμένου να μην την υποστηρίξει. Η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια.

Ακόμα, για το ίδιο θέμα στάλθηκε στο Μωβ καταγγελία υπογραμμένη από “ανυπότακτες εργαζόμενες” όπου αναφέρεται:

Σε μονάδα υγείας του Νομού Ζακύνθου εργαζόμενη έχει υποστεί λεκτική σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό της, καθώς και ανελέητο υπηρεσιακό διωγμό, πρωτοφανή και μεθοδευμένο, ώστε και τα άλλα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να μην τολμούν να τον καταγγείλουν.

Η θέση του ως προϊσταμένου προσδίδει στον διεστραμμένο την κάλυψη που χρειάζεται, διότι είναι πια πειθαρχικό αδίκημα οι υφιστάμενοι κρίνουν τους ανωτέρους τους. Εκμεταλλευόμενος δε και το νομικό πλαίσιο που έχει εξοστρακίσει τους δημοσίους υπαλλήλους στα χρόνια του μνημονίου, δρα ανενόχλητος. Η πολιτική κάλυψη είναι αυτονόητη διότι οι υπάλληλοι είναι αναλώσιμα του καπιταλιστικού συστήματος.

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης που, όπως γνωρίζουμε, είναι καθοδηγούμενη και καθόλου αντικειμενική στην ανδροκρατούμενη επαρχιακή κοινωνία. Παλεύουμε για την Αξιοπρέπεια μας και για την Αλήθεια.

Από το Μωβ θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την καταγγέλλουσα ότι είμαστε αλληλέγγυες στον αγώνα κάθε γυναίκας που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση ή άλλη μορφή βίας και ζητάμε κι από την πλευρά μας δίκαιη δίκη και τιμωρία των ενόχων. Επίσης θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι όσο και αν η κοινωνία μας και ενίοτε η δικαιοσύνη είναι πατριαρχική, η αλληλεγγύη των γυναικών πολλές φορές καταφέρνει να νικά τον φόβο και να προσπερνά όλα τα εμπόδια. Άρα ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γυναικών.

Η Συντακτική Επιτροπή του Μωβ