Όταν εγκληματεί η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ακούσαμε αυτές τις ημέρες για την σημαντική προσφορά της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του επί 20 χρόνια επικεφαλής της κ. Σφακιανάκη προς την κοινωνία, αλλά εμείς γνωρίζουμε φρικτά “κατορθώματα” της υπηρεσίας αυτής, που έχουμε διαδοχικά δημοσιοποιήσει, από το 2003 και μετά, σε διάφορα μίντια.

Η Υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρό της από το 2003 και μετά τον μουσικό και αγωνιστή της αριστεράς Παναγιώτη Βήχο, ο οποίος είχε καταγγείλει κυκλώματα τράφικινγκ στη Σαντορίνη το 1999.

Επρόκειτο για την πρώτη επώνυμη καταγγελία για κυκλώματα σωματεμπορίας που ανθούσε την εποχή εκείνη ανενόχλητη, και ο Παναγιώτης Βήχος που έκανε αυτή την καταγγελία έμελλε να διώκεται και να σπιλώνεται από τη στιγμή της καταγγελίας του, το 1998, μέχρι το 2011, δηλαδή 13 ολόκληρα χρόνια.

Σύντομα μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας και των δικών που ξεκίνησαν για το μεγάλο αυτό θέμα, πολλές φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες της εποχής μπήκαμε στην υπεράσπιση και την αλληλεγγύη προς τον Βήχο, μέχρι και την τελευταία του αθώωση. Επίσης πολλές οργανώσεις της αριστεράς και της κοινωνίας των πολιτών σχημάτισαν ένα τείχος προστασίας και αλληλεγγύης.

Αφού προχωρούσαν με τους γνωστούς ρυθμούς της χελώνας οι δίκες για την καταγγελία του τράφικινγκ και από την άλλη μεριά η μήνυση των κατηγορουμένων για συκοφαντική δυσφήμιση, ήρθε ως σφήνα η εμπλοκή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003, αστυνομικοί με τη συνοδεία εισαγγελέα εισέβαλαν στο σπίτι του Παναγιώτη Βήχου, φωτογράφισαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν τον σκληρό δίσκο του κομπιούτερ τον οποίο ποτέ δεν επέστρεψαν, επιχειρώντας να στηρίξουν κάποιες κατηγορίες. Tην επομένη ημέρα η Espresso κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΚΥΚΛΩΜΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΡΤΙ ΟΡΓΙΩΝ. Σύλληψη γνωστού μουσικού» και σε τρισέλιδο αφιέρωμα κατονομάζει σαν διοργανωτή των οργίων και κάτοχο τριών πορνοσάιτ στο διαδίκτυο τον Παναγιώτη Βήχο! Οι μηχανισμοί σπίλωσης ενός αγωνιστή είχαν μπει σε εφαρμογή.

O Παν. Bήχος προσήχθη στην ΓAΔA, αλλά καμιά κατηγορία δεν απαγγέλθηκε εναντίον του και αφέθηκε ελεύθερος. H προβοκάτσια δεν βρήκε, πιστέψαμε τότε, κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, προφανώς γιατί δεν υπάρχουν. Όμως, ήταν αρκούντως αποκαλυπτική για τις πλάτες πάνω στις οποίες στηρίζονται τα κυκλώματα της Σαντορίνης και για τους διαύλους προστασίας που έχουν με κεντρικούς μηχανισμούς τους κράτους. Δυστυχώς όμως, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέταξε έκθεση με βάση την οποία προχώρησαν οι δίκες σπίλωσης του Βήχου μέχρι την τελευταία αθώωση της 16-2-2011.

Λίγες μέρες πριν την τελευταία δίκη και τελευταία αθώωση του Παν. Βήχου, στις 10-2-2011, εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδίκασε την Ελλάδα για μη δίκαιη δίκη του Παν. Βήχου και επιδίκαζε αποζημίωση στον ίδιο και στο ΕΠΣΕ που είχε αναλάβει την δικαστική του συνδρομή. Αυτό φαίνεται να κόστισε πολύ στους άγνωστους και σκοτεινούς διώκτες που κινούσαν διαρκώς υπόγεια νήματα για την διαιώνιση της επιχείρησης σπίλωσης, για την τρομοκράτηση του Βήχου, και προφανώς για την αποτροπή άλλων αξιοπρεπών πολιτών που θα είχαν την ευαισθησία να καταγγείλουν κυκλώματα τράφικινγκ με τα μεγάλα κέρδη.

Παραθέτω παρακάτω τις δίκες κατά ημερομηνία, για να πάρουν μια καλύτερη εικόνα όσες και όσοι δεν γνωρίζουν αυτή την εγκληματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός πολίτη. Υπάρχουν βέβαια πολλά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων που σταθήκαμε αλληλέγγυες στον Βήχο σε όλη τη διάρκεια των 13 χρόνων, αφού η καταγγελία του σήμαινε υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων και καταναγκασμένων γυναικών στη Σαντορίνη του 1998.

Συνοπτική παρουσίαση όλων των κατηγοριών δικών και διώξεων κατά ημερομηνία

► 5-9-1998 άρθρο Νεα Προοπτική (συγγραφέας του άρθρου ο Βήχος, εκδότης της εφημερίδας ο Κουτσουπός)

► 1999 Μήνυση κατά Βήχου-Κουτσουμπού για συκοφαντική δυσφήμιση από Μαντούση και σια.

► 15/5/02 δικάσιμος για την καταγγελία αναβλήθηκε στη Σύρο

► 19/11/02 Δίκη στην Αθήνα κατά Βήχου-Κουτσουμπού (αναβλήθηκε στις 4 το απόγευμα, μετά από αναμονή δεκάδων ανθρώπων) 31/3/03 ορίστηκε η αναβληθείσα.

► 5-3-03 Δίκη Σύρος Αναβλήθηκε την επόμενη ημέρα, 6/3, στις 3 το μεσημέρι.

► 21 Φεβρουαρίου 2003 Εισβολή στο σπίτι του Βήχου για κατ’ οίκον ερευνα, από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατάσχεση σκληρού δίσκου, πολύωρη προσαγωγή και ανάκριση.

► 8-10-03 δικη Σύρου ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισυ μέρες, 14-10-03 ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ: Αυτή ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Σύρου, μετά από δίκη δυόμισι ημερών.

► 19/11/03 ορίστηκε η εξ αναβολής μήνυση Μαντούση και σια.

► 24/9/04 Δίκη για «συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον Κουτσουμπού-Βήχου. Ανακοινώνεται παραγραφή, η οποία χειροκροτήθηκε από το πολυάνθρωπο ακροατήριο, έστω κι αν ήταν συμψηφισμός. – ο Μαντούσης και ο δικηγόρος του δεν εμφανίστηκαν.

► 7 Ιανουαρίου 2008, ο Παναγιώτης Βήχος με κλητήριο θέσπισμα καλείται σε δίκη, με την κατηγορία της “διευκόλυνσης ακολασίας άλλων”, αθωώνεται από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Στην απόφαση (5 Μαρτίου 2009) αναφέρεται ότι “δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος ετέλεσε την αποδιδόμενη σε αυτόν πράξη της διευκόλυνσης ακολασίας άλλων κατ’ εξακολούθηση…”

► 25-Φεβρ. 2010 αποσύρθηκε απαλλακτική εισαγγελικη προταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και αντικαταστάθηκε από παραπομπή σε δίκη

►Με κλητήριο θέσπισμα 4862/10 (24 Αυγούστου 10) καλείται ο Βήχος να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Αθήνας με την κατηγορία ότι “κατείχε, προμηθεύτηκε, διακίνησε και έθεσε σε κυκλοφορία πορνογραφικό υλικό, δηλαδή σώματα ανηλίκων αποτυπωμένη σε φωτογραφίες εντός σκληρού δίσκου ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία αποσκοπούσαν σε γενετήσια διέγερση καθώς και αποτύπωςη ασελγών πράξεων με ανήλίκους…” Αναγνωστέα έγγραφα η από 21-12-2006 έκθεση εργαστηριακής εξέτασης (του αναφερόμενου στο κατηγορητήριο σκληρού δίσκου που κατασχέθηκε).

► Απρίλιος 2010 κοινοποίηση της προσφυγής από το ΕΔΔΑ στην Ελλάδα

► 24-8-2010 Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών παραπέμπει τον Π.Β. να δικαστεί με παρεμφερείς κατηγορίες (κακουργηματικού χαρακτήρα).

►Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με την 2235/2010 απόφασή του με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2010 “Αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του κατηγορουμένου Παναγιώτη Βήχου για την πράξη της μαστροπίας…”

► 10/2/2011 Ευρωκαταδίκη Ελλάδας για παραβίαση δικαιώματος για δίκαιη δίκη του Παναγιώτη Βήχου

► 16-2-11 παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Β΄Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για παρεμφερείς με τις ανωτέρω κατηγορίες. Αθωωτική απόφαση.

* – – –

Η σπίλωση δεν πέρασε, αλλά η ζωή του Παναγιώτη έγινε αβίωτη

Η υπόθεση Βήχου, όπως φαίνεται από όλες τις εξελίξεις που αναφέρουμε πιο πάνω, είναι προφανώς ένα μεγάλο σκάνδαλο συγκάλυψης και εκφοβισμού στο χώρο του τράφικινγκ. Θα μπορούσαμε να πούμε το μεγαλύτερο, αλλά υπάρχουν κι άλλα, όπως φάνηκε στις επόμενες υποθέσεις στις οποίες πολλές φεμινίστριες είχαμε εμπλακεί, πρώτον για την αρωγή των θυμάτων και δευτερευόντως για να πιέσουμε να πάψει η ατιμωρησία των μαστροπών και των κρατικών υπαλλήλων κάθε βαθμίδας που τους συγκαλύπτουν είτε για να επωφεληθούν από τα τεράστια κέρδη, είτε για να εξασφαλίσουν τη “συνοχή” των κρατικών υπηρεσιών που “διαρρηγνύεται” από όσους και όσες μετέχουν στα κέρδη της μαστροπίας.

Υπάρχει και η ανθρώπινη, προσωπική πλευρά ενός ευαίσθητου κοινωνικά ανθρώπου και καλλιτέχνη. Συχνά μας έλεγε ότι όλα μπορώ να τα παλέψω, αυτό το θέμα της σπίλωσης δεν το αντέχω.

Η καταγγελία αυτή είχε μεγάλο κόστος στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή του, αφού πλέον δύσκολα έβρισκε μαγαζί για να παίξει, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο επαγγελματικό περιθώριο και τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία. Το σημαντικότερο όμως ήταν η προσπάθεια σπίλωσής του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρεις δίκες, από το 2008 έως το 2011, με τις φυλλάδες να γιορτάζουν κάθε φορά που παραπεμπόταν σε δίκη, γιατί «ανακάλυπταν» κυκλώματα. Και φυσικά έτσι να πουλάνε φύλλα.

Κλονίστηκε από όλα αυτά πολύ η υγεία του, έφθανε συχνά στα όρια της κατάθλιψης, ενώ από το 2008 ανέπτυξε μορφή καρκίνου, για την αντιμετώπιση του οποίου μάλιστα χρειαζόταν πολλά φάρμακα που δεν συνταγογραφούνταν. Η ασθένεια αυτή τον οδήγησε στο θάνατο, το 2012.

Ο Παναγιώτης Βήχος ήταν ένα σπουδαίο παράδειγμα ανθρώπου με αρχές, για την υπηρέτηση των οποίων δεν υποχωρούσε μπροστά σε τίποτα. Αυτές οι γυναίκες που τις έσπρωξαν στη σεξουαλική σκλαβιά ασύδοτοι μαστροποί και επίορκοι κρατικοί λειτουργοί του χρωστάνε κάτι, ότι τουλάχιστον προσπάθησε. Κι εμείς που αγωνιζόμαστε για τα γυναικεία δικαιώματα βρήκαμε στο πρόσωπό του έναν πιστό συναγωνιστή.

Αντίθετα, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τις επιτυχίες της οποίας τόσος θόρυβος γίνεται αυτές τις μέρες, είναι υπόλογη για το σίριαλ των διώξεων του Παναγιώτη Βήχου και τις επιπτώσεις στη ζωή του, ενώ δεν γνωρίζουμε τις επιδόσεις της σε άλλες υποθέσεις.

Σίσσυ Βωβού