Γερμανίδα δημιούργησε πλατφόρμα αποκάλυψης των ψευδών εγκλημάτων από πρόσφυγες

Έναν διαδραστικό διαδικτυακό χάρτη που αποκαλύπτει τις ψεύτικες φήμες σχετικά με εγκλήματα προσφύγων που φτάνουν στην Γερμανία, δημιούργησε μια γερμανίδα η Karolin Schwarz, μην αντέχοντας να βλέπει αυτές τις φήμες να αυξάνουν και να δημιουργούν αισθήματα μίσους, όσο αυξάνει και ο αριθμός των προσφύγων.

Οι φήμες αυτές για εγκλήματα ανθρώπων που είχαν φύγει από ένα πόλεμο για να γλυτώσουν και έφτασαν στην Ευρώπη, είχαν πάρει τέτοια έκταση που πλέον αναπαράγονταν ως ειδήσεις και από mainstream ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Από τον Ιανουάριο, αυτές οι φήμες φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε η 30χρονη Schwarz, στο Αλ Τζαζίρα. “Οι ιστορίες φάνηκε να είναι ενορχηστρωμένες από ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις και ήθελα να βοηθήσω αυτούς τους  ανθρώπους και να δώσω ένα εργαλεία να αναζητήσουμε αυτές τις ιστορίες όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες “, είπε στο δίκτυο.

Για αυτό μαζί με τον προγραμματιστή Lutz Helm, η Schwarz ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα το Hoaxmap , τη διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα και να απομυθοποιήσουν φήμες για δήθεν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους πρόσφυγες.

Η σελίδα κατηγοριοποιεί ανά περιοχή τα «εγκλήματα» και στη συνέχεια αντιπαραβάλει αυτές τις ψευδείς πληροφορίες με τις επίσημες δηλώσεις από την αστυνομία και τις τοπικές αρχές, αλλά και δημοσιεύματα που διαψεύδουν τις φήμες.   Σύμφωνα με την ίδια οι περισσότερες ψεύτικες πληροφορίες είναι για κλοπές, επιθέσεις και ανθρωποκτονίες, ενώ ένα από τα πιο κοινά θέματα είναι και ο βιασμός.

Μια εβδομάδα μετά τη δημιουργία του το http://hoaxmap.org/ έχει ήδη «καταρρίψει» περίπου 240 περιστατικά, κυρίως από τη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία και την Ελβετία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ethical Journalism Network, ένας οργανισμός ηθικής της δημοσιογραφίας με έδρα το διαδίκτυο, που παρακολουθεί τη δημοσιογραφία, επέκρινε παγκόσμιους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης,  επειδή επιτρέπουν την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης και προσκαλούν σε συζητήσεις για αυτή δεξιούς λαϊκιστές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται δημόσια τους φόβους της μετανάστευσης για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα.

Το Al Jazzera αναφέρει διάφορα παραδείγματα γνωστών ΜΜΕ που λειτούργησαν σε αυτό κλίμα της υποκίνησης μίσους, όπως το γερμανικό περιοδικό Focus που καλύπτοντας την ιστορία των καταγγελιών για το καρναβάλι της Κολονίας είχε στο εξώφυλλο μια λευκή γυναίκα με μαύρα αποτυπώματα στο δέμα της.

Αναφέρει επίσης την φιλελεύθερη Suddeutsche Zeitung, που ζήτησε συγγνώμη για την εικόνα ενός μαύρου βραχίονα ανάμεσα σε δύο λευκά γυναικεία πόδια ενώ επισημαίνει ότι και στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωστές εφημερίδες αναφέρονται με χαρακτηρισμούς όπως  «ανάξιες βδέλλες”, “απειλή ασφάλειας» και «υπαρξιακή απειλή για τις εθνικές αξίες», για να περιγράψουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

Στην Ουγγαρία η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα ΜΜΕ να μην δείχνουν γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες για να μην προκαλέσουν τη συμπάθεια του πληθυσμού.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συζήτηση σχετικά με αυτό το φαινόμενο», είπε η Σβαρτς. “Οι φήμες διαδίδονται για πολιτικούς λόγους και οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα φόβου και δυσπιστίας.”

πηγή: www.lifo.gr