Γουατεμάλα: Ηττήθηκε η ατιμωρησία για εγκλήματα κατά των γυναικών, στην περιοχή SEPUR ZARCO

(Για την έναρξη της ιστορικής αυτής δίκης, βλέπε ΤΟ ΜΩΒ 10 Φεβρουαρίου: Γουατεμάλα: ιστορική δίκη για θύματα βιασμού και σεξουαλικής δουλείας)

Τελικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Τελικά έσπασε η σιωπή. Τελικά, η ατιμωρησία ηττήθηκε.

15 γενναίες γυναίκες Q’eqchi από τη Γουατεμάλα παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη δύο αξιωματικούς του στρατού, με τις κατηγορίες της δουλείας, της σεξουαλικής δουλείας, των φόνων και των αναγκαστικών εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης που κατέστρεψε τη χώρα στη δεκαετία του 1980.

Κατά τις τρεις εβδομάδες της δίκης, οι επιβιώσασες αφηγήθηκαν τις φρικαλεότητες τις οποίες βίωσαν για μήνες, ακόμα και χρόνια ατέλειωτα στη στρατιωτική εγκατάσταση του Sepur Zarco, η οποία λειτουργούσε ως κέντρο διασκέδασης για τα στρατεύματα. Αφού οι φαντάροι είχαν σκοτώσει τους συζύγους, τους γιους και άλλα μέλη των οικογενειών τους και τους εμφάνισαν ως εξαφανισμένους, αυτές τις γυναίκες τις μετέτρεψαν σε οικιακές και σεξουαλικές σκλάβες που εξαναγκάζονταν να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους.

Την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο της Γουατεμάλας κήρυξε τους Francisco Reyes Girón και Heriberto Valdez Asij ενόχους και τους καταδίκασε σε συνολική φυλάκιση 360 χρόνων. Αυτή η υπόθεση έχει γίνει σημείο αναφοράς για άλλες δίκες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και για τη χρήση βίας ενάντια στις γυναίκες ως έγκλημα πολέμου. Η ποινή είναι ιστορική, γιατί είναι η πρώτη φορά που τα θύματα κατάφεραν να παραπέμψουν τους θύτες τους σε εθνικό δικαστήριο.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών γιορτάζει αυτή τη δικαστική απόφαση και το θάρρος αυτών των γυναικών, που είναι πλέον ηλικιωμένες και γιαγιάδες, οι οποίες πάλεψαν για δικαιοσύνη, για να σπάσει η σιωπή και να δημιουργηθεί ένα νομικό προηγούμενο που θα βοηθήσει άλλα θύματα στις υποθέσεις τους.

Αδελφές μας, ευχαριστούμε για τη δύναμή σας! Είστε πηγή έμπνευσης για γυναίκες που υποφέρουν από τη βία και το στιγματισμό σε συνθήκες συγκρούσεων σε κάθε γωνιά της γης.

Δεν θα ξεχαστείτε, δεν θα φιμωθείτε! Θα πορευόμαστε μέχρις ότου όλες οι γυναίκες να είναι ελεύθερες και να ισχύουν οι νόμοι!

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών