Οι ελαττωματικές, από την ομάδα Parole di Donne

παρουσιάζει η Βέρα Σιατερλή

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τις 8 Μάρτη, η γνωστή θεατρική-φεμινιστική ομάδα Parole di Donne παρουσίασε την Παρασκευή  11 Μαρτίου στο Ιταλικό Ινστιτούτο Πατησίων 47, Αθήνα το σπονδυλωτό έργο  «LE DIFETTOSE PER SCELTA O PER CASO» (ΟΙ ΕΛΑΤΩΜΑΤΙΚΕΣ: ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ  Ή ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ )

H Ομάδα Parole di donne είναι μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα γυναικών που δημιουργήθηκε το 2007 από Ιταλίδες που μένουν στην Ελλάδα και από τότε μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει στο Αθηναϊκό κοινό δέκα συναπτές παραστάσεις μία το χρόνο.

Με αφορμή την επέτειο της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, δίνουν μια παράσταση κάθε χρόνο που διαπραγματεύεται ένα θέμα, το οποίο προκύπτει μέσα από τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες και το φεμινιστικό κίνημα.

Φέτος, και ενώ στην παγκόσμια σκηνή γίνονται βήματα προς τα πίσω και προσπάθειες για τον έλεγχο των γεννήσεων και την κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση, το θέμα που παρουσιάστηκε στις πολλαπλές μορφές του, ήταν η επιλογή ή όχι της μητρότητας.

2

Το έργο διαρθρώνεται σε σκετς και αναφέρεται με βιωματική αμεσότητα στις θεματικές:

Κάποια επιθυμεί παιδιά.

Κάποια δεν τα επιθυμεί.

Κάποια προσπαθεί με κάθε τρόπο και αλά δεν μπορεί.

Κάποια υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα να μην τα θέλει.

Κάποια αποφασίζει να τα κάνει για εκείνες που διαφορετικά δεν θα τα είχαν ποτέ.

«Οι γυναίκες έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όπως η μητρότητα: το δικαίωμα να λέμε ναι με όποιο κόστος και το δικαίωμα να λέμε όχι κόντρα σε κάθε προκατάληψη.

Η άποψη της αποδοχής της μητρότητας ως βιολογικό προορισμό και η δυνατότητα υλοποίησής της δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες: η τεκνοποιία δεν είναι ένα αναπόφευκτο πεπρωμένο των γυναικών.

3

Η επιθυμία ή όχι να είμαστε μητέρες δεν σχετίζεται με την έννοια της ελαττωματικής, θάπρεπε να είναι μια αυτόνομη επιλογή, αποσυνδεδεμένη από τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις πολιτιστικές συμβατικότητες.

Έτσι γεννιούνται οι προκαταλήψεις που καταδεικνύουν, καθορίζουν και αποκαλούν τις γυναίκες χωρίς παιδιά, είτε το επέλεξαν είτε όχι  ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΕΣ» γράφουν στο φυλλάδιό τους.

Όποια δεν αποκτά παιδιά δεν είναι πάντα επειδή δεν μπορεί αλλά επειδή έχει το δικαίωμα να μην το επιθυμεί και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ελαττωματική.

Σκηνοθεσία: Francesca Minoutoli

Ερμηνεύουν: Άννα Τσακίρη, Beatrice Trapani,

Κατερίνα Ζάνκα, Francesca Minoutoli, Γεωργία Καρβουνάκη, Ιωάννα

Διαμαντατσίκου, Loucia Zorzi, Patrizia Tosi

Layout: Ιωάννα Διαμαντατσίκου

Mουσική: Χρυσούλα Αγγελοπούλου