Φράουκε Πέτρι: Ακόμα μια ακροδεξιά αρχηγός κόμματος στην Ευρώπη

Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” αύξησε θεαματικά την εκλογική επιρροή του σε τρία κρατίδια όπου έγιναν εκλογές το Σαββατοκύριακο, με αρχηγό μια γυναίκα, που έγινε γνωστή από τη δήλωσή της “να πυροβολούνται οι μετανάστες όταν μπαίνουν παράνομα από την Αυστρία”, “αν χρειαστεί”. Δυστυχώς, για εμάς που πιστεύουμε ότι η είσοδος γυναικών στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να έχει προοδευτικά αποτελέσματα, και να είναι θετική για την ισότητα των δύο φύλων. Μετά την Μαρίν Λεπέν, μια ακόμα ξενόφοβη και εχθρός τής γυναικείας αυτονομίας φιγουράρει στο στερέωμα της επίσημης πολιτικής ιεραρχίας στην Ευρώπη.

Η Φράουκε Πέτρι (Frauke Petry) είναι η δεύτερη γυναίκα επιστήμονας που γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και έγινε αρχηγός πολιτικού κόμματος, μετά την Άνγκελα Μέρκελ. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί. Η Μέρκελ έχει κάνει τη διαφορά στο μεταναστευτικό, και οι δύο ηγέτιδες είναι αντίπαλες σ’ αυτό το καίριο ζήτημα.

Το κόμμα της, Εναλλακτική για τη Γερμανία, ξεκίνησε ευρωσκεπτικιστικό αλλά εξελίχθηκε σε ξενοφοβικό, και την αλλαγή αυτήν σηματοδότησε η ήττα του προηγούμενου ηγέτη Bernd Lucke, που εκδιώχθηκε τον Ιούλιο του 2015, με αποτέλεσμα να αναλάβει εκείνη την ηγεσία.

Υπό την ηγεσία της νέας 40χρονης ηγέτιδας, μετακινήθηκε πιο δεξιά και επικεντρώθηκε στα θέματα της μετανάστευσης, μετά την αναζήτηση ασύλου στη Γερμανία από περισσότερο από ένα εκατομμύριο αιτούντες και αιτούσες, το 2015.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στα τρία κρατίδια, το κόμμα αυτό πήρε δυστυχώς εντυπωσιακά ποσοστά, ενώ είχε ήδη έρθει τρίτο με 13% στις 6 Μαρτίου, στις δημοτικές εκλογές της Έσσης.

Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε άνοδο της ξενοφοβίας, της ιαλαμοφοβίας και μισογυνισμού που σηματοδοτείται από μια γυναίκα, και του ευρωσκεπτικισμού με στόχο μια Ευρώπη του εθνικισμού και των κλειστών συνόρων.

Με σημαία “γεννάτε γιατί χανόμασστε”

Η Πέτρι σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Reading , πήρε διδακτορικό στο πανεπιστήμιο Goettingen και αργότερα έφτιαξε μια εταιρία στη Λειψία η οποία κατασκευάζει πολυουρεθάνες φιλικές προς το περιβάλλον, όπου δούλευε μαζί με τη μητέρα της.

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας στο κόμμα, ανακοίνωσε ότι χωρίζει από τον λουθηριανό ιερωμένο σύζυγό της, με τον οποίο έχει τέσσερα παιδιά. Τώρα έχει σχέση με τον Marcus Pretzell, έναν από τους δύο ευρωβουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα της.

Συχνά υποστηρίζει τις “παραδοσιακές” χριστιανικές αρετές, που απειλούνται από την μαζική μετανάστευση, όπως λέει.

Το σύνθημα περισσότερα παιδιά στις γερμανικές οικογένειες, είναι από τα πιο γνωστά του κόμματός τους, και η κ. Πέτρι προτείνει οι Γερμανίδες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Ιδρύθηκε το 2013 από τους Bernd Lucke, Alexander Gauland και Konrad Adam για να αντισταθεί στην πολιτική της Γερμανίας για τη σωτηρία των φτωχότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Lucke που θεωρείται μετριοπαθής, ήθελε να βγει η Γερμανία από το ευρώ, αλλά οι συνεργάτες του ανησυχούσαν γιατί ήθελε να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα Ευρώπης.

Εγκατέλειψε το κόμμα τον Ιούλιο του 2015 με το επιχείρημα ότι γινόταν όλο και περισσότερο ξενοφοβικό.

Έγινε το πρώτο κόμμα εναντίον του ευρώ που κέρδισε θέσεις στο γερμανικό περιφερειακό κοινοβούλιο, όπου έλαβε σχεδόν 10% των ψήφων στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξωνίας το 2014, και προχώρησε να κερδίσει θέσεις σε τέσσερα ακόμα κοινοβούλια των κρατιδίων το 2014 και 2015.

Εξέλεξε 4 ευρωβουλευτές (περιλαμβανομένου του Λούκε) αλλά μόνο δύο παραμένουν σήμερα κομματικά μέλη.

Ήταν μέλος της ευρωομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία είναι και οι Συντηρητικοί του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά τη στροφή του περασμένου Ιουλίου, συχνά εμφανίζονται μισαλλόδοξα συνθήματα σε πανό στις συγκεντρώσεις του, όπως “Να επανέλθει η θανατική ποινή για να εκτελεστούν οι προδότες πολιτικοί”.

Επίσης, ενώ στην προηγούμενη περίοδο το κόμμα αυτό αποκήρυσσε το νεοφασιστικό Πεγκίντα, το οποίο κατηγορείται για επιθέσεις και εμπρησμούς σε σπίτια όπου διαμένουν μετανάστες και μετανάστριες, τώρα υπάρχει “διάλογος” ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Πολλοί θεωρούν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι πλέον ο πολιτικός βραχίονας του Πεγκίντα.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος θεωρείται ότι είναι κατά 71% ηλικιωμένοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την τελευταία εκλογική του άνοδο.

Σίσσυ Βωβού