Η σημαιοφόρος με τη μαντίλα απαντά στα επιθετικά σχόλια

Σημαιοφόρος σε σχολική παρέλαση μαθήτρια με μαντίλα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί πριν λίγα χρόνια η υπόθεση του αλβανού μαθητή Τσενάι, και τότε είχε δοθεί μάχη για να κρατήσει τη σημαία ο μαθητής αφού το κριτήριο ήταν η αριστεία και όχι η εθνικότητα. Φέτος τα πράγματα ήταν καλύτερα. Το γεγονός γενικά σχολιάστηκε θετικά, ως στοιχείο συνεργασίας των πολιτισμών στην Ελλάδα και αντίστασης στο ρατσισμό. Φυσικά υπήρξαν και αντιδραστικά σχόλια, από τους ισλαμόφοβους και τους ρατσιτές και ρατσίστριες, αλλά και από πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμπεδώσει ότι ζούμε σε μια διεθνοποιημένη κοινωνία μέσα στην κάθε χώρα, στην οποία όλοι οι πολίτες ή κάτοικοι πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Αφού δεν έχει γίνει ο χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας, όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν μπορεί να υπάρξει το επιχείρημα ότι στα σχολεία πρέπει να απουσιάζουν όλα τα θρησκευτικά σύμβολα, όπως έχει νομοθετηθεί στη Γαλλία.

Εμείς να επαναλάβουμε ότι εκφράζεται αρκετά συχνά αντίθεση στη χώρα μας τόσο για τις μαθητικές παρελάσεις, επειδή στρατιωτικοποιούν τη νεολαία, όσο και για την κραυγαλέα παρουσίαση της αριστείας με αυτό τον τρόπο. Για να μην αναφέρουμε ότι η σειρά των παιδιών στις παρελάσεις πάει, κατά τα άλλα, σύμφωνα με το ύψος, ένα ακόμα στοιχείο που αναπόφευκτα καλλιεργεί προβληματισμό ή ακόμα και συμπλέγματα στα παιδιά μικρότερου ύψους. Εγώ ήμουν στην τελευταία σειρά, ανέφερε με παράπονο μια μαθήτρια, επειδή είμαι κοντή.

Οι υποσχέσεις του σημερινού κυβερνόντος κόμματος κατά το παρελθόν ότι θα καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις πάνε στις καλένδες, όπως και τόσες άλλες εξάλλου, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται και με την εκπαίδευση και το περιεχόμενο των σπουδών, και με τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Η ίδια η σημαιοφόρος μαθήτρια αναφέρθηκε στα επιθετικά σχόλια που εκφράστηκαν, κυρίως από τα μίντια ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας, δυστυχώς, και ένα αρνητικό υπονοούμενο για όσες φοράνε μίνι:

“Λυπάμαι τόσο πολύ για τα τόσο επιθετικά σχόλια που δέχτηκα απο κάποιους ανθρώπους. Ζητώ συγνώμη αν προσέβαλα την Ελληνική σας περηφάνεια, δεν το έκανα σκόπιμα. Ζω στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Ελλάδα, αγαπάω αυτή την χώρα και σέβομαι την ιστορία της και την ΙΕΡΗ αυτή μέρα για όλους τους Έλληνες. Ήταν μεγάλη μου τιμή να κρατήσω τη σημαία αυτή την ιστορική μέρα, ανεξάρτητα της θρησκείας μου, δεν το μετανιώνω και αν μου δινόταν η ευκαιρία θα το ξανά έκανα.

Όσο για την μαντήλα, ειναι κάτι προσωπικά δικό μου και πιστεύω δεν έχει καμιά σημασία το τι φοράει κάποιος όταν βρίσκεται σε αυτή τη σπουδαία θέση. Όταν εμφανίστηκα έτσι προτού ξεκινήσει η παρέλαση, κανένας από τούς καθηγητές μου δεν μου έκανε κάποια παρατήρηση. Συγνώμη που δεν φόρεσα μίνι για να παρελάσω αλλά δεν μου το επιτρέπει η θρησκεία μου και η προσωπικότητα μου. Ζητάω και πάλι συγνώμη απο όλους σας.”

Σ.Β.