Δράση του EBCO για τις φυλακισμένες ισραηλινές αντιρρησίες συνείδησης

Αλιεύει η Κατερίνα Παπαγκίκα

Η 1η Δεκεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο από την Διεθνή των Αντιστεκόμενων στον Πόλεμο (War Resisters International – WRI), ως η Ημέρα των Κρατουμένων για την Ειρήνη. Πολλοί/-ες είναι αντιρρησίες συνείδησης, άλλοι/-ες έχουν φυλακιστεί εξαιτίας μη βίαιων δράσεων ενάντια στον πόλεμο (αναλυτική λίστα κρατουμένων εδώ).

tamar_eu_parliament

Η διαδήλωση μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Φέτος όμως, με πρωτοβουλία της Mesarvot  (η εβραϊκή λέξη για τους αρνητές, στο θηλυκό γένος), ενός δικτύου ισραηλινών οργανώσεων, ομάδων και ατόμων που υποστηρίζουν τους αντιρρησίες συνείδησης για πολιτικούς λόγους, αλλά και σε συνδιοργάνωση με την WRI,  και τις οργανώσεις Refuser Solidarity Network, Association France Palestine Solidarity και Connection.ev., πραγματοποιήθηκε και ιδιαίτερη καμπάνια ενάντια στη φυλάκιση δύο ισραηλινών γυναικών αντιρρησιών συνείδησης, της Ταμάρ Αλόν και της Ταμάρ Ζεεβί. Η καμπάνια εστίαζε επίσης στο ζήτημα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και της αγοραπωλησίας όπλων με το Ισραήλ.

Στις 16 Νοεμβρίου η Ταμάρ Αλόν και οι Ταμάρ Ζεεβί συνοδευόμενες από περίπου 80 υποστηρικτές έφτασαν στην Βάση Κατάταξης στο Τελ Χασομέρ. Εκεί διακήρυξαν την άρνησή τους να υπηρετήσουν την κατοχή. Οι αλληλέγγυοι/-ες κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα να αφεθούν ελεύθερες και να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή. Ανάμεσά τους ήταν και ο βουλευτής της Κνεσέτ Γιούσεφ Τζαμπαρίν που χαρακτήρισε τις δύο αρνήτριες στράτευσης ως «αχτίδα φωτός» σε σκοτεινούς καιρούς, σημειώνοντας το συμβολισμό ότι διακήρυξαν την άρνησή τους την ίδια μέρα που η Κνεσέτ αναμενόταν να ψηφίσει νόμο που νομιμοποιούσε την κλοπή παλαιστινιακής γης από τους εποίκους.

Στη διαδήλωση συμμετείχε και η αντιρρησίας συνείδησης Ταϊρ Καμινέρ που πέρασε νωρίτερα φέτος συνολικά πέντε μήνες στη φυλακή εξαιτίας της άρνησής της να υπηρετήσει την κατοχή.

tamar_white-house

tamar_white-house_collection

Μπροστά στο Λευκό Οίκο, Ουάσιγκτον

Η διαδήλωση τράβηξε την προσοχή πολλών άλλων νεαρών Ισραηλινών που κατατάσσονταν εκείνη την ημέρα, καθώς και των φίλων και συγγενών που τους συνόδευαν. Κάποιοι από αυτούς άρχισαν να βρίζουν και να φτύνουν τις αντιρρησίες συνείδησης και τους υποστηρικτές/-ριές τους, κατηγορώντας τους ως προδότες. Η αστυνομία χώρισε τις δύο πλευρές. Ένας νεαρός που συνόδευε ένα φίλο του να καταταγεί είπε στις δύο αρνήτριες στράτευσης ότι αγνοούσαν το γεγονός ότι «οι IDF («Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας») είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο»!

Οι Ταμάρ Αλόν και Ταμάρ Ζεεβί, βλέπουν τα πράγματα λιγάκι… διαφορετικά. «Από μικρή ηλικία συναντούσα Παλαιστίνιους φίλους των γονιών μου – συνάντησα ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι εχθροί μου, που μου χαμογελούσαν, έπαιζαν μαζί μου και μιλούσαν μαζί μου», έγραψε η Ταμάρ Αλόν σε μια δήλωση ενόψει της άρνησής της. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ τον ισχυρισμό ότι η καταπίεση ενός άλλου λαού, η άρνηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ρατσισμός και το μίσος είναι αναγκαία για την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ».

tamar_tear-gas

Η Ταμάρ Ζεεβί έγραψε μεταξύ άλλων στη δήλωσή της: «Η επιλογή να μην καταταγώ σημαίνει να αναλάβω την ευθύνη για τις πράξεις μου και τη σημασία τους, να χαράξω μια ηθική γραμμή την οποία δεν επιθυμώ να περάσω και να αντισταθώ ενεργά σε μια κυβέρνηση και μια πολιτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πυροδοτεί μια βίαιη και απάνθρωπη πραγματικότητα».

tamar_cyprus

Βόρεια Λευκωσία, Κύπρος

Σύμφωνα με άρθρο του Ισραηλινού δημοσιογράφου, ακτιβιστή και παλιού αντιρρησία συνείδησης Χαγκάι Ματάρ, οι δύο αντιρρησίες συνείδησης ζητούν να υπηρετήσουν εναλλακτική πολιτική υπηρεσία αντί της στρατιωτικής θητείας [δυνατότητα όμως που ενίοτε παρέχεται μόνο σε πασιφίστριες που δεν θέτουν πολιτικούς λόγους και ιδιαίτερα το ζήτημα της κατοχής στη δήλωση άρνησης στράτευσής τους].

tamar_teledyne_shipley_england

Δράση μπροστά στην εταιρία Teledyne στο Σίπλεϊ της Αγγλίας, με πανό για τους νεκρούς από επιθέσεις με μη στεεχωμένα αεροσκάφη (drones) στη Λωρίδα της Γάζας

Οι δύο νεαρές Ισραηλινές καταδικάστηκαν αρχικά σε 2 ημέρες φυλάκιση. Την επομένη καταδικάστηκαν κατευθείαν σε άλλες 7 ημέρες, αλλά επειδή συνέπεσαν η ημέρα όπου θεωρητικά θα αποφυλακίζονταν και αυτή της νέας φυλάκισης, συνολικά παρέμειναν 8 ημέρες.

tamar_teledyne_shipley_england2

Δράση μπροστά στην εταιρία Teledyne στο Σίπλεϊ της Αγγλίας, με πανό ενάντια στον εξοπλισμό του Ισραήλ.

Στη συνέχεια και μετά από λίγες μέρες που παρέμειναν εκτός φυλακής, καταδικάστηκαν για τρίτη φορά, σε 10 ακόμα ημέρες φυλάκισης. Και αυτό ενδέχεται να συνεχιστεί για πολλές φορές και για πολύ καιρό ακόμα.

Μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικές επιστολές διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές αρχές από τη σχετική φόρμα στον ιστότοπο της WRI.

tamar_teledyne_shipley_england4

Την 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες με τις οποίες είναι διανθισμένο το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων μπροστά στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, μπροστά στην Lockheed Martin στο Λονδίνο κ.α.