Ποιος θα κρατήσει το τιμόνι στη Σαουδική Αραβία;

Γράφει η Ιφιγένεια Κοντού

Τρίτο κατά σειράν άρθρο για τους αγώνες των γυναικών στη Σ.Α.

“Σταματήστε την αντιπαράθεση! Είναι καιρός οι γυναίκες να αρχίσουν να οδηγούν”. Είναι η τολμηρή και σούπερ προοδευτική δήλωση του Σαουδάραβα  Πρίγκιπα Alwaleed bin Talal, στον λογαριασμό του στο Twitter  πριν από μια βδομάδα. [@Alwaleed_Talal]

Αν δεν είναι η πρώτη, είναι σίγουρα από τις πρώτες ανδρικές φωνές στη χώρα που υποστηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας να κάθονται στο τιμόνι. Ο Πρίγκιπας Alwaleed μπορεί να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά σίγουρα δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στο Βασίλειο.

Πολυεκατομμυριούχος με επενδύσεις σε ξενοδοχεία και κατασκευαστικές εταιρείες, με διασυνδέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Πρίγκιπας Alwaleed είναι – όπως φαίνεται – αρκετά ανοιχτόμυαλος για να βλέπει πέρα από τα στενά πλαίσια των αναχρονιστικών κανόνων της χώρας του. «Μια τέτοια απαγόρευση είναι  μια κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών,  ιδιαίτερα τώρα που έχουν κατακτήσει το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την εργασία».

Τον περασμένο Απρίλιο, ένας άλλος Πρίγκιπας: ο Mohammed bin Salman, ο δεύτερος στη σειρά για το θρόνο,  ο οποίος έχει συγκεντρώσει δύναμη στην πρωτεύουσα της χώρας: το Ριάντ και προαλείφεται για διάδοχος, δήλωσε ότι δεν  έχει πεισθεί αρκετά ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. «Μέχρι σήμερα, η κοινωνία δεν έχει πεισθεί» εξήγησε ο Πρίγκιπας. Όταν λέτε: κοινωνία; Αφού η μισή κοινωνία είναι γυναίκες που διαδηλώνουν υπέρ του δικαιώματός τους να οδηγούν…ή μήπως όχι;  Ή μήπως κοινωνία θεωρούνται  μόνο οι άντρες;  Γιατί περί αυτού πρόκειται τελικά…

Γιατί να μην οδηγούν οι γυναίκες;

Ίσως το κάνει από ενδιαφέρον  ο πρίγκιπας… Ίσως σκέφτεται: μόλις πριν από ένα χρόνο τους δόθηκε το δικαίωμα της ψήφου, τόσες αλλαγές μαζί  μην τους πέσουν βαριές…

Ίσως πάλι ο πρίγκιπας  – όπως και οι περισσότεροι Σαουδάραβες –  ξέρει ότι αν οι γυναίκες τους αρχίσουν να οδηγούν, θα αρχίσουν και να κυκλοφορούν μόνες τους χωρίς τον mahram, τον άνδρα κηδεμόνα – συνοδό τους που τις περισσότερες φορές εκτελεί και χρέη οδηγού. Το να οδηγεί μια γυναίκα στο Ισλάμ δεν είναι… ḥarām [δηλαδή κάτι απαγορευμένο] γιατί δεν υπάρχει βάση να ονομαστεί η ενέργεια έτσι – προφανώς γιατί δεν υπήρχαν αυτοκίνητα όταν γράφτηκαν οι κανόνες του Ισλάμ αλλά δεν είναι και… halal [δηλαδή κάτι που επιτρέπεται]. Όταν βρίσκεται σε δίλημμα, πρέπει να προσέχει κανείς πώς εφαρμόζει τους κανόνες. Να μην ξεχνάμε για παράδειγμα, ότι η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι της. Αν αρχίσει να γυρνάει έξω, ο διάβολος την ακολουθεί. [Ενώ μέσα, δεν κινδυνεύει].

Δεν είναι μόνο οι προλήψεις και οι θρησκευτικές παραδόσεις που λαμβάνουν υπόψη τους ο Πρίγκιπας και ο Βασιλιάς. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συντηρητική μερίδα Σαουδαράβων που τους υποστηρίζει, θα εξαγριωθεί  αν περάσει ποτέ  μια τέτοια αλλαγή. Κι αυτό είναι κάτι  που αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν θα διακινδύνευε με τίποτα. Επιπλέον, το να παραχωρηθεί το δικαίωμα της οδήγησης στις γυναίκες  της χώρας, θα εγείρει άλλα πρακτικά προβλήματα όπως την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σώμα αστυνομίας/ τροχαίας από γυναίκες για γυναίκες. Γιατί αλλιώς, ποιος θα ελέγχει τις γυναίκες οδηγούς; Οι άντρες αστυνομικοί/τροχονόμοι; Είπαμε: άντρες και γυναίκες δεν μιλιούνται στη Σαουδική Αραβία. Ούτε καν κοιτάζονται στα μάτια. Είναι ikhtilat και απαγορεύεται αυστηρά.

Εν τω μεταξύ, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την αλήστου μνήμης δήλωση του Σαουδάραβα Ιστορικού Saleh al-Saadoon ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να οδηγούν διότι…αν τρακάρουν θα μπορούσαν «να πέσουν θύματα βιασμού». [Το ακούσαμε κι αυτό!] Πώς προκύπτει αυτός ο συνειρμός, ένας Θεός το ξέρει… Η δήλωσή του είχε γίνει στην τηλεόραση την περίοδο που η περίπτωση της Loujain al-Hathloul που συνελήφθη επειδή οδηγούσε στα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα, ήταν το καυτό θέμα συζήτησης.  Από τότε, οι γυναίκες έχουν διανύσει χιλιόμετρα  κι ας μην επιτρέπεται ακόμη να κάτσουν στο τιμόνι. Καμπάνιες με τίτλους όπως: «Δεν μου αρέσει η πίσω θέση» κατακλύζουν το διαδίκτυο. Τα μηνύματά τους λένε πολλά…

07lede_saudi-480
Οι γυναίκες προφανώς, δεν θέλουν να κάθονται πλέον στις πίσω θέσεις. Θέλουν να περάσουν μπροστά. Κι ακόμη περισσότερο, θέλουν να κάτσουν στη θέση του οδηγού.

Περισσότερο από πρακτικός ή θρησκευτικός ή ο,τιδήποτε άλλο, ο λόγος που απαγορεύεται στις γυναίκες της Σαουδικής Ααβίας να οδηγούν, είναι συμβολικός. Αν κάτσουν στο τιμόνι, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν τον έλεγχο σε κάτι στη ζωή τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν τον έλεγχο σε τίποτα. Ούτε στο ίδιο τους το σώμα.

Το θέμα της οδήγησης έχει τη σημειολογία του. Ακόμη κι αν δεν το κάνουν συνειδητά, όλοι το κατανοούν κατά βάθος. Και οι γυναίκες που διεκδικούν και οι άντρες που αρνούνται. Για πόσο ακόμα;

https://www.facebook.com/Women2DriveKSA/?ref=page_internal