Μετά τη γιορτή, μεταγωγή

Από το Ελληνικό στην Πέτρου Ράλλη οι κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες

Για άλλη μια χρονιά κόψαμε τη βασιλόπιτα του Μωβ μαζί με τις πρόσφυγες και μετανάστριες στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού, με ευχές για καλή χρονιά και άμεση αποφυλάκιση. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και τους είπαμε ότι ερχόμαστε εδώ για μια γιορτή, που κι αυτές δικαιούνται, αλλά τα πάγια αιτήματά μας είναι να απελευθερωθούν, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να ανοίξουν επαρκή και αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Το πρωί της Κυριακής 15 Ιανουαρίου 2017 διοργανώσαμε, σε συνεργασία με την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, γιορτή με αφρικάνικη μουσική και χορό, και προσφέραμε σε κάθε γυναίκα μια τσάντα με ανθρωπιστική βοήθεια κι από μια τηλεκάρτα, πράγματα τόσο μικρά αλλά και τόσο απαραίτητα γι’ αυτές. Στο ψυχρό προαύλιο του κέντρου κράτησης, με τους ψηλούς τσιμεντένιους τοίχους και τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, η μέρα ήταν ηλιόλουστη και βοήθησε να διασκεδάσουν οι γυναίκες έστω για λίγο, και να περάσουν δύο ώρες ευχάριστες.

Κατά την άφιξή μας στο κέντρο κράτησης ήταν έγκλειστες 24 γυναίκες από διάφορες χώρες, ενώ στην προηγούμενη επίσκεψή μας, ήταν 38. Θετική εξέλιξη, αλλά ο στόχος μας είναι να κλείσει τελείως το κέντρο κράτησης. Οι κρατούμενες ήταν ακόμα και από χώρες προς τις οποίες είναι ανέφικτη η απέλαση, όπως η Συρία. Υπήρχε μάλιστα και ανήλικο κορίτσι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, μια μητέρα με τον ανήλικο γιο της από την Συρία αφέθηκαν ελεύθεροι, με προορισμό την Ολλανδία για οικογενειακή επανένωση. Ήταν μια συγκινητική στιγμή, με τις υπόλοιπες να ξεσπούν σε χειροκρότημα με κλάματα και ευχές.

Συζητήσαμε με τις γυναίκες για τα προβλήματά τους και την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και διαπιστώσαμε και πάλι μια σειρά προβλημάτων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, κάποιες γυναίκες κρατούνταν για μερικές μέρες, κι άλλες επί σειρά εβδομάδων ή και μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους. Αρκετές αναγκάζονται να δίνουν πολλά χρήματα σε ιδιώτες δικηγόρους.

Αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε μεταγωγή όλων των γυναικών στα κρατητήρια αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε από πρώην κρατούμενη που αφέθηκε ελεύθερη πρόσφατα, τόσο η μεταχείριση από την αστυνομία όσο και οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ χειρότερες στην Πέτρου Ράλλη. Εκτός των άλλων οι κρατούμενες υποφέρουν από το κρύο και τη βρωμιά, τους λείπουν ρούχα και κουβέρτες, ειδικά καθαρά ρούχα και καθαρές κουβέρτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μέσα στα κρατητήρια πουλιούνται στη μαύρη αγορά κουβέρτες και τηλεκάρτες. Επιπλέον έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διάδρομο. Πολύ επείγουσα ανάγκη για τις περισσότερες γυναίκες είναι η δωρεάν νομική συνδρομή και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Το Μωβ θα επισκεφτεί τις κρατούμενες στην Πέτρου Ράλλη την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Το Μωβ

WP_20170115_001

20170115-photo1

20170115_111555

WP_20170115_009